Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 00:05

je to skutecne velmi pomale. mozna to ani nemelo byt zverejneno a jedna se spis o bezpecnostni diru v nastaveni? pomalost je dana umistenim na nejakem horsim serveru.

jinak timto systemem (resp. velmi podobnym) disponuje minimalne jeste jedno muzeum v CR, ukazoval mi to kamarad, ale verejnosti to pristupne nemaji a pokud vim, ani o tom zatim nepremysleji.

podle meho nazoru by timto zpusobem mely byt verejnosti zpristupneny postupne vsechny exponaty muzei (vcetne depozitaru).

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 07:51

je to skutecne velmi pomale. mozna to ani nemelo byt zverejneno a jedna se spis o bezpecnostni diru v nastaveni? pomalost je dana umistenim na nejakem horsim serveru. jinak timto systemem (resp. velmi podobnym) disponuje minimalne jeste jedno muzeum v CR, ukazoval mi to kamarad, ale verejnosti to pristupne nemaji a pokud vim, ani o tom zatim nepremysleji. podle meho nazoru by timto zpusobem mely byt verejnosti zpristupneny postupne vsechny exponaty muzei (vcetne depozitaru).

k tomu podle mně dojde až tehdy, co se vymění počítačově méně gramotná generace v muzeích za mladší (na PC odkojenou) generaci ... takže si na to ještě tak 20 let počkáme😃

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 08:34

k tomu podle mně dojde až tehdy, co se vymění počítačově méně gramotná generace v muzeích za mladší (na PC odkojenou) generaci ... takže si na to ještě tak 20 let počkáme😃

Bohužel není to jen o tomhle, v první řadě musí být zájem a/ nějakoou db vytvořit a hlavně b/ ji poskytnout aspoň odborné veřejnosti - aneb pokud vám někdo dneska nechce coby badateli povolit přístup k exponátům, tak je úplně jedno, že je mladý a počítačově zcela gramotný...

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 08:43

Tenzor: No nevím, ale nepociťuji nemožnost studia materiálu v našich muzeích, vše je asi o lidské domluvě. Jistě nemohu vyloučit někde výjimky.

Jinak zapomeňte na nějaké zpřístupnění po netu, vzhledem k snižování financí na pracovníky v nich, naopak na některých pracovištích čekají již spíše propouštění a tedy asi nové projekty dost těžko...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 09:10

no neni to u nas jak v Britanii (alespon mohu-li soudit z doslechu), kde vyplnite badatelsky list a nemusite uz nic vysvetlovat. vse je sice o domluve, ale kdyz se ted seberu a zazvonim v kotehulkach v muzeu, ze bych si chtel prohlednout nalez grosu z roku 1902, tak mne na 50 % vyrazi z principu, ze tam uz vubec otravuju, na 49 % proto, ze nevedi kde je, ale samozrejme to nepriznaji a davam tak jedno 1 % tomu, ze tam bude mila usmevava slecna / pani, co mne pozve dal a jeste mi k tomu uvari kafe 😎

penize jsou a budou, jen je otazka, zda se cpou do vyhrivanych kresel paprdu nebo do lojovych svicek radovych pracovniku, kteri si s nima pritapeji pod zidli.

v tomto ohledu (zpracovani / digitalizace / zverejneni) vidim spis potencial studentu, kteri by podobnych pocinu alespon u tech hure rozbitnych materialu meli byt schopni bez vetsich potizi (netvrdim, ze kompletne). stat dal na jejich studium z penez danovych poplatniku statisice, no tak at zdigitalizuji par tisic polozek v ramci sve disertace. lepsi, nez opisovat nejake stokrat omilane teoreticke prndy a impotentni filosoficke uvahy, ktere nejspis nebude cist ani jejich vedouci, ani oponent a na ktere se zacina prasit jeste driv, nez se vubec pristoupi k jejich obhajobe...

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 09:29

Oli: jo hlavně u vás v Brně v MZM😃 tam sice paní archeoložka byla vstřícná a předměty, které jsem chtěl vidět, mi ukázala, ale musel jsem zaplatit za to, že jsem si je chtěl nafotit😞 (podle nějakého jejich debilního sazebníku). a to jsem ještě dostal slevu, že jsem zaplatil ten poplatek za každý jeden kus a ne za každou fotku, jak je to v tom sazebníku. už jsem pořizoval nějakou dokumentaci v několika muzeích, ale jenom v Brně po mně chtěli peníze😞

jinak s tím posledním odstavceM souhlas, ale obávám se, že zrovna mince dnes nejsou u studentů moc "in", alespoň pokud mohu soudit na základě zkušeností se svými kolegy. už jsem to tu psal, že jsem jim (historikům) přinesl ukázat přemyslovské denáry a jedinou reakcí bylo "hm, mince" ... ale to už jsme znovu u tématu "studium na VŠ"😃

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 10:38

kacuro
to víš, neviditelná ruka trhu. Kalousek utahuje kohoutky (poslanci si ale chtějí přilepšit), takže se instituce snaží nějak dorovnat pravicové zvedání daní.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 10:52

Viditeľná ruka moderátora si myslí, že Arpádovci za tento stav nemôžu...😉

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 10:59

sigur napsal/a:

Viditeľná ruka moderátora si myslí, že Arpádovci za tento stav nemôžu...😉

myslím, že zrovna Arpádovci na tom mají velké zásluhy, kdyby zabránili příchodu Maďarů do střední Evropy, mohlo být všechno jinak a určitě i situace ve školství a muzejnictví by byla mnohem lepší 😁 😁

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
10. 12. 2012, 11:35

:lol:
Navrhujem BAN pre všetkých, od Štefana po Václava!
A hlavne Belo IV...tú blamáž v Mongolmi ti nikdy nezabudneme!!!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.