no jo, jsi jediny, kdo se zatim ozval🙂
Za Caligulu jsem zaplatil cca stejne. Za Constanse ale mnohem vice. Zajimalo by me, kde by se neco takoveho dalo koupit za tak maly peniz, kdyz jsem nekde koukal, nevidel jsem nikdy pod 10K a spise vice (obecne Byzanc). A nejen Byzanc, davam za ty mince nejak moc, ale kdyz to nikde neni levnejsi, kam se dostanu🙂
Tak treba Dukat, tam byl pred rokem hezky Constans za 6 000 plus poplatky, coz je v pripade zlata 10% navic, tj. 6600. Je fakt, ze cena zlata od te doby vzrostla, tak dejme tomu ze zvednu odhad na 8-9 tisic. Ale pokud ses dival, co se delo na posledni aukci Raucha, tak tam Constans II a jini bezni byzantsti cisari sli s pomerne vysokymi vyvolavackami (V prepoctu 10-12 tisic) a dopadlo to fiaskem, skoro vse slo zpet. Dale jsem videl v nabidce zahranicnich firem opravdu hezke kousky za 400 EUR / 10 000 Kc. Vic jak tuto castku ale opravdu nema zadny smysl davat, cena zlata uz asi raketove neporoste, pokud se uplne nezhrouti ekonomika a nejedna se o vzacnou minci...
Normalni to rozhodne neni! To je nejtezsi maiorina, o jake jsem kdy slysel (pulmaiorina korunky vazila jen 20% navic, tahle skoro o 40%) a zaroven obrovska odchylka, dost velka i na tu dobu.
Problem je v tom, ze o mincich tlusteho strizku te doby jsem vazne nic seriozniho nenasel, takze nevim jestli je to jen velmi neobvykly "zmetek" nebo se takove mince razily schvalne.
Mozna by se mohli vyjadrit i ostatni antikari.
..nejsem si jistá, ale hodně koncentrovaný škodit údajně může... čistit v silném roztoku jsem nezkoušela, ale někdo mi tvrdil, že mu to měď vyleptalo, což bohužel nevím, zda je pravda. Někteří lidé si totiž myslí, že pod měděnkou je mince hladká a když p vyčištění zjistí, že má dolíčky, tak to nepřipisují houbovité patině, která minci vyžrala, ale účinkům toho, čím to čistili...
Tady sem nasel jednu maiorinu Constantia II. http://www.acsearch.info/record.html?id=350020
A to je jeste lehci nez ta Tovyho🙂.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Misak: vsak prumer je 5.2 gramu u dane mincovny v tom obdobi, jak jsem psal, takze lehci nez Tovyho (7.26 gramu) asi budou skoro vsechny...
korunka: tak jestli to ma autor podlozene, ty vahy, tak by to naznacovalo, ze neexistuji zadne tzv. mince tlusteho strizku, ze jde jen o extremni odchylky a platit za to nejake extra penize mi prijde podivne. Musim ale podotknout, ze to co se pak pise dal o centenionalis, je nesmysl. Platnost nominalu centenionalis byla prokazatelne zrusena roku 354 spolu s maiorinou, pricemz maorina v te dobe ve vetsine mincoven porad vazila hodne pres 4 gramy a centenionalis pod 3 gramy, pokud to ale byl tento nominal, protoze existuje celkem logicka teorie, rikajici, ze razby centenionalis byly zastaveny uz kolem roku 348, kdy jsou tyto male bronzy o teoreticke vaze 1/96 libry (3.3 gramu) nahrazeny necim o vaze 1/120 (2.7 gramu), ktery i po roce 354 pokracuje az do Julianovy reformy. Proc by neco se zastavenou platnosti bylo dale razeno?
A pochopitelne, postribrena mince nemohla splyvat s jinou, ktera v sobe zadne stribro nemela.
Tim chci jenom rict, ze ani ta uvedena hmotnost 3.5-7.5 gramu neni v techto souvislostech moc duveryhodna.
..opravdu nevím, ale právě jsem si říkala, že pokud je tam uvedena takováto váhová hranice, tak snad se s takovou to váhou někdo musel opravdu setkat. Tamto, s těmi nominály, budou nejspíš teorite. (je to z knihy Encyklopedie řím. císařů a císařoven z pohledu jejich mincí- Z. Petráň, J. Fridrichovský)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.