Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
21. 12. 2011, 11:23

ja ale prece nesrovnavam. pokud si prectete pozorne, uvidite PRAVDEPODOBNE. i ja znam priklady o nichz pisete, proto jsem to napsal takto a proto jsem take napsal, ze budu prehanet. na strane druhe jisty determinismus tu proste diky vzdelani vzdycky bude. prolomit lze, ale o to vetsi je to vykon.

tim se ale diskuse staci uplne jinam, nez byl puvodni zamer. proste jen rikam, ze kdyz chce nekdo jen sbirat a nechce cist knihy, je to jeho svate pravo. ja si o tom muzu myslet sve, muzu rict i svuj nazor, ale odsuzovat ho nemohu. je to jeho konicek a venuje se mu tak, jak se jemu samotnemu libi - nedela to proto, aby plnil nejake "normy".

ovsem i ja se radeji potkam s clovekem, ktery sbira a rozumi tomu, co sbira.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
21. 12. 2011, 15:55

tenzor- také se bojím, že to tak dopadne 😆 . Zrvona včera jsem se odrazovala od koupě dalších dvou Probů, protože to byly různé mincovny než mám a různé motivy. Na štěstí jsou to velmi běžné mince, ale po půlhodinovém rozhodování jsem si přesto řekla, že nesmím, nebo se to zvrhne... už jsem si koupila i republikový denár (viz. téma republ. denáry) Říkala jsem si, že si koupím jen jeden, jako ukázku ražby z republiky. Nyní však čelím nutkání pořídit mu do budoucna ještě další bratříčky 😆

Jinak pohnutky k tomu, co sbírat, to má každý asi různě. Já osobně deset let sbírala 20. století. Ty mince mi ale připadaly strašně nové... tak jsem se rozhodla vše prodat a začít se věnovat nejstarším mincím u nás. Několik let jsem studovala literaturu a sem tam i koupila nějakou tu levnější keltskou mincičku. Bohužel i ty nejlevnější v ne moc pěkných stavech stály několik set, takže do sbírky zrovna moc nepřibývaly. Plynuly roky a uviděla jsem při návštěvě jednoho středočeského města ve výloze antiku pražský groš. Nedalo mi to a řekla jsem si, že tak známou minci prostě musím mít. Byl to samozřejmě nejběžnější panovník, Václav lV. a měla jsem z tak slavné mince obrovskou radost. Původně jsem si myslela, že mi jedna bude stačit 😆
Jenže já když se mi něco líbí... tak to nepustím... Prostě to dopadlo tak, že jsem si začala shánět literaturu a informace a dělat si radost dalšími grošíky. Člověk se stejně nejvíc naučí, když ty mince má v ruce 😁
Nejprve jsem sbírala PG Václava lV. podle variant (stále sbírám), ale pak už to bylo moc jednotvárné, takže padlo rozhodnutí sbírat pražské groše i ostatních panovníků ( mít alespoň pár kousků). Na konec jsem začala sbírat i jejich drobné ražby-také alespoň pár ukázek...
No a po pár letech se mi do rukou dostala krásná knížka Encyklopedie římských císařů a císařoven z pohledu jejich mincí (Petráň)... Prostě nešlo odolat a nezačít sbírat si římské panovníky, alespoň po jedné minci od každého (běžného) 😁 Měla bych ale uvést, že už při sbírání keltů jsem uvažovala nad sbíráním římánků, takže to nebyla zase tak nová pohnutka, spíše to ta kniha nastartovala.
Protože by ale člověk už potom opravdu mohl sbírat vše, rozhodla jsem si dát hranici- sbírat středověk u nás, kelty a ty římánky. Víc už nesmím nic, musím se ovládat 😆 😆 😆

Závěrem bych dodala, že mne osobně se nejvíce líbí, když nějakou minc získám, nebo spíše než-li ji získám, snažím se o ní nastudovat co nejvíce materiálu a to mne na numismatice těší nejvíce. Když pak ta mince do sbírky přijde, to už je taková třešnička na dortu.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
21. 12. 2011, 20:18

PS: ..a aby to nevyznělo, že než úplně každou minci koupím, předem pečlivě studuji, tak to také 100% není pravda. 😃 Také se sem tam objeví mince, která prostě něčím zaujme a tak ji koupím, a pak teprve studuji. Takže jsme asi všichni stejní 😆

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
25. 12. 2011, 10:25

Uvažuji nad koupí této knihy. Máte ji někdo doma? Zajímalo by mne, co vše obsahuje... Zda opravdu obsahuje všechny mince císařství a jakým stylem je psána, či je to jen katalog ...
Die Münzen der römischen Kaiserzeit

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
25. 12. 2011, 10:45

Videl jsem ji nejde nascanovanou ke stazeni (mozna na uloz.to). Ale nekoukal jsem na ni, v nemcine bych si nepocet. Ja sice na pocitacich knihy zasadne nectu (uz jen vyhledavat prakticky nejde), ale je to dobry kanal, kdyz nechcete kupovat zajice v pytli, zvlast kdyz nektere knizky nejsou nejlevnejsi.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
25. 12. 2011, 14:38

Tu knizku jsem videl asi pred 2 roky a spis bych ji nedoporucoval. Vsechny mince cisarstvi samozrejme obsahovat nemuze, rozsahem je asi jako jeden dil Seara (ktery rozhodne neuvadi vse). Bude to mene odborne nez Sear, o RIC nemluve a hodne tusit dava cena (tusim 600-800, srovnej Sear starsi vydani skoro 6 000) i fakt, ze lide, kteri maji mince urcene podle tohoto katalogu, jsou vetsinou bud zacatecnici anebo obchodnici s premrstenymi cenami.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
25. 12. 2011, 15:31

Hned po Novém roce se rozjíždí aukční kolotoč a na Sixbid jsou již zveřejněné aukční nabídky. Je zde několik aukcí antiky s velmi pěknými kolekcemi ražeb a spousta jich je ve velmi pěkných stavech. Opravdu je na co se dívat.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
25. 12. 2011, 17:02

tenzor- díky 😉

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
25. 12. 2011, 22:01

Evropa: nevidim nic, do ceho by melo cenu zkouset jit.. ale souhlasim, ze nektere veci jsou na pokoukani velmi pekne🙂

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
25. 12. 2011, 22:25

Prosim opet o pomoc - kontrolu a overeni meho urceni

nasledujici minci jsem urcil nasledovne:

Valens 364-378
RIC IX Thessalonica 31, typ XXXIII
razeno 375-378
AE3, 2,69 g
rozmery: 17,0-18,4 mm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.