To tenzor.
Nebavme se o našem bezvýznamném a malém písečku. Mě zajímá trh jako celek a je mě jedno, kam si pro minci dojedu. Jinak denárů Gordiana I jsem viděl za poslední tři měsíce v pěti exemplářích a všechny byly v kvalitě 1, tedy sbírkové. Vydražené ceny neznám, ale nejednalo se o sto tisíc, ale o více. Jinak tento člověk si nedávno koupil sestercius v kvalitě hezká jedna a to je již jiné kafe, ale cenu neznám.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Na naše poměry je mince Gordiana I. nebo II. vzácná, ale v evropském měřítku se na aukcích ukazuje velmi pravidelně několikrát ročně(a v nabídkách obchodníků také), takže jde o to ji jen vždy zaplatit - volačky cca od 2000€(takže by se dalo spíše říci drahá, ale ne vzácná).
Naopak sleduji jedno několikaleté období od relativně běžného panovníka a dle katalogu i knih by antoninian(cca "běžných" 10 typů) z této doby měl stát ve stavu 2 cca 60-100€(cca 2-3násobek ceny bězného z následujícího období), ale za cca 10 let jsem viděl na prodej tuším jen jeden kus(a o dalším jsem slyšel).
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
To Draček.
Píšeš právě o tom, o co mě šlo. Vzácnost nikdy nepoznáme z cen, ale ze záznamů o výskytu. Pak můžeme najít vzácnou ražbu za pár korun. Když budou dvě mince stát 10 000 korun a jednu uvidím za stejné období desetkrát a druhou pouze jednou, pak získám ty nejdůležitější informace.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Vzacnost zavisi i na tom, kolik kusu je na trhu a cena na poptavce - pokud budou ceny Gordiana I. stoupat do vysek, ktere nebudou odpovidat jejich poctu, tak se da cekat, ze krom toho ze je lidi prestanou nakupovat, tak se jich na trhu objevi vic, protoze hodne lidi da prednost tomu vydelat, nez mit ve sbirce (zvlast u lidi, kteri se tim obdobim primo nezabyvaji) ne tak supervzacnou, ale drahou minci. A v ten moment ceny spadnou.
Samozrejme existuji dlouhodobe preplacene mince - tetradrachmy Alexandra III. Makedonskeho (zvlast posmrtne), athenske tetradrachmy aj., u Rima treba denar Vespasiana s Judeou, temer bezna mince a plati se za ni 3-4x vyssi ceny jen proto, ze je v RIC R2 (dobre, nejen proto, je to zajimava mince, ale to by tezko zvedlo cenu vic jako o 50%). Stejne tak se ale obcas stava, ze dlouhodobe preplacene mince najednou jdou dolu. Vidim tento trend napr. u prumernych a horsich stavu denara Julia Caesara (kdo pred par lety draze nakoupil, muze si skrtnout az polovinu hodnoty), mince Allecta a Carausia ad.
Jinak nechci si hrat se slovicky, ale pokud rozdelime cisare na bezne, vzacne (R), velmi vzacne (RR) a extremne vzacne (RRR), tak jsou Gordianus I. a Gordianus II. velmi vzacni (coz odpovida vyskytu 2-10x rocne v celosvetovem meritku). Jsou treba vzacnejsi nez Otho a to jeste nemluvim o dost velkych rozdilech v prumernych stavech - je pochopitelne, ze hezka mince vzacneho cisare dela vysoke ceny.
Ono jde rozdělit mince jen do dvou skupin. Na ty, které budu ve sbírce mít a budu si je moci koupit a je jedno jestli zítra, za měsíc, nebo rok. Prostě budu to vědět. Druhou skupinou jsou ražby, o kterých to říci nemohu. Mohu mít v kapse peníze, mohu přemlouvat, přeplácet, prošoupu několik podrážek, ale nebude mě to nic platné, protože podmínkou k jejich získání je veliké štěstí. Proto jednoznačně řadím tyto denáry do první skupiny. Kdybych tyto mince sbíral, litoval bych za ně dát šestimístnou částku, protože za tuto cenu bych požadoval něco naprosto jiného, nad čím by druzí zaplesali. Mám takový dojem, že dostupnost těchto denárů se schová pouze za vlastnictví konkrétní finanční částky.
http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=493&lot=32
Zde máte jeden bonbónek. Cena je sice někde mimo naše chápání, ale všimněte si hlavně kvality.
Poslal jsem ti mail...
Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.