Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 14:42

Co se týče například opisu v závislosti na typu, pak se nedá nový typ zavézt ani pouze podle jiné délky opisové zkratky. Například je naprosto jedno, jestliže je titul AVGVSTVS zkrácen do zkratky AVG., nebo AV. Nový typ by musel mít například jinak přeházenou titulaturu, nebo naprosto jinou zkratku atd.

Tak deleni opisu u pozdniho Rima (dily RIC VI a dal...) je prave rozdeleno tak jak popisujes. Dokonce se rozlisuje i preruseni opisu obrazem.

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 15:06

Postoj autorů numismatické literatury není jednotný, ale já zastávám názor na legalizaci nového typu pouze v případě, že se jedná o něco zásadního, například v podobě jinak seřazených zkratek v opisu, nebo přidáním jiných anebo jinak ztvárněným portrétem, nebo rubním motivem. Délka zkratky AVG., nebo AV., to je podle mého názoru pouze varianta uvnitř konkrétního typu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 16:20

Evropa: takhle zjednodusene to rict rozhodne nejde, nekdy pridani jedineho pismena navic nebo zkraceni titulu znamena novy typ. Od toho jsou odbornici, kteri se tim zabyvaji cely zivot, aby urcili, jestli jde jen o nevyznamnou odchylku nebo jestli byl k zmene opisu byl nejaky duvod a jde o jiny typ razeny v jinych letech.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 17:14

To tenzor.
Já tento problém beru ve všeobecné rovině. Pamatuji si například, jak jsem s panem Halačkou vedl na toto téma diskuzi a přikláním se k jeho názoru, že jestliže zkrátím titul do jakékoli velikosti, pak se může maximálně jednat o variantu, protože to nemá nic společného s ničím zásadním v oblasti ikonografie, nebo opisu na minci. Panovník bude například vždy císařem a na jeho postavení to nebude mít žádný vliv. Pokud se jeho postavení změní a bude to zvýrazněno nějakou jinou zkratkou používaného titulu, pak souhlasím s tím, že se bude jednat možná o nové politické uspořádání, ale mince nemusí být novým typem. Pokud se ale k nějaké zkratce přidá další písmeno, které s ní nesouvisí a označí nám nějakou zásadní, například politickou změnu, pak se zajisté o nyvý typ jednat bude.
To je můj pohled na tuto problematiku.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 18:05

Musim jen zopakovat to, co predtim - neni to jednoznacne, nekdy muze jit o zkraceni, nekdy o novou formu titulatury. Pokud neni clovek odbornikem typu autoru RIC, tak o tom nema smysl diskutovat. V obecne rovine to moc brat nejde, stredovek/novovek a antika jsou dost rozdilne oblasti. Navic nazor, ze zkracovani jmena ci titulu nic neznamena, muze v antice bez hlubsich znalosti vest k dost chybnym dedukcim, napr. AVG a AVGG byva opravdu rozdil🙂

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 18:39

To tenzor.
S tím, že AVG a AVGG je zásadní rozdíl, s tím naprosto souhlasím, protože zkratka AVGG sama o sobě z titulu, jako slova AVGVSTVS jaksi nevychází.
Já jsem tvrdil, že jakákoli zkratka v intencích titulu AVGVSTVS je pouze varianta, ať se bude jednat o celý titul nebo zkratky AV, AVG, atd.
Samozřejmě, že nechci zacházet do detailů antiky.

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 18:58

Typy opisu, jejich rozdeleni, poloha pismen apod. jsou urcujici faktory pro identifikaci mince jednotlivych obdobi razby !!!

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
10. 11. 2011, 19:45

To tenzor. S tím, že AVG a AVGG je zásadní rozdíl, s tím naprosto souhlasím, protože zkratka AVGG sama o sobě z titulu, jako slova AVGVSTVS jaksi nevychází. Já jsem tvrdil, že jakákoli zkratka v intencích titulu AVGVSTVS je pouze varianta, ať se bude jednat o celý titul nebo zkratky AV, AVG, atd. Samozřejmě, že nechci zacházet do detailů antiky.

Tohle zkratka neni pravda.

pzberatel

Uživatel

Zaregistrován:
26. 6. 2011

Vytvořeno:
15. 11. 2011, 23:01

to Alarych -

pokial este mas po ruke tuto mincu, mal by som o nu zaujem. Je to keltska minca typu Simmering, len je v trochu horsom stave. Uzemie rozsirenia - siroke okolie Bratislavy.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
17. 11. 2011, 12:42

Já bych řekla, že je naopak velmi pěkná...a neukazuje se zase tak moc často...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.