Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 15:12

To Misak33.
Sběratel střední třídy nebyl myšlen z pohledu majetkových poměrů, ale jako člověk, který si sice nemůže koupit drahé, až velmi drahé mince, ale je schopen zbírat ražby velice zajímavé a už má nashromážděný široký základ a nepoloží ho nákup mince za 1000 €.
Zajímavou samostatnou aukcí byla nabídka AUREI v prosinci roku 2009. Podle mého názoru se jednalo o podstatně lepší sortiment než je tento.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 15:27

To Tenzor,
Dostali jsme se někam úplě jinám, než byl smysl poznámky. Proto jsem hned na začátku upozorňoval na hledisko sbírky jako celku a nevytahovat z nií pouze jednotlivosti. Zajisté, že zde jsou věci pro všechny skupiny, ať podle finančních možností, nebo podle úplnosti, nebo podle vzácnosti. Pokud ale budeme posuzovat sbírku jako celek, potom se přeci nejedná o nic světaborného. Velkou chybou by byl i fakt, pokud bychom ji srovnávali pouze podle našeho trhu. Celá střední Evropa je otevřená a je úplně jedno, jestli sběratel například z Děčína pojede do Brna,. nebo do Berlína, nebo do Vídně. Proto musíme posuzovat nabídky jako celek a neargumentovat pouze s naším trhem ve smyslu, že z našeho pohledu se jedná o něco zajímavého. Toto slovo v kontextu středoevropského regionu, kam my můžeme dosáhnout, má naprosto jiný význam. Dopoledne jsem vedl na toto téma diskuzi s kamarádem, sběratelem z Brna a ten je například hodně zklamán. Proč? Asi proto, že je ve Vídni několikrát za měsíc a vidí jiné věci a termín zajímavý má pro něho jiný význam.
Proto berte tuto kolekci v těchto intencích, protože jinak ani brát nejde. Nejsem zaujatý proti běžným denárům, ale moje poznámka směřovala k tomu, že je někdo schopen koupit pouze tento denár na ukázku a né, že někdo sbírá jedno období, které dovedl k vysoké kompletnosti.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 15:35

Ja bych treba takovou sbirku mel rad a myslim ze jiz ted mohu rict, ze podobnou sbirku za svuj zivot dohromady proste nedam.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 15:54

Právě, že je všechno velice relativní a závisí to na mnoha věcech. Pro někoho je nedostupná a pro jiného naprosto běžná. Dnes to bereš svým pohledem, ale za třicet let možná, že se na podobnou sbírku budeš dívat úplně jinak. Pokud budeš pokračovat a sbírat celou dobu,budeš si moci občas něco zajímavého koupit, pak se může stát, že ten rozdíl mezi tím, co budeš mít a tímto aukčním souborem, nebude tak závratný, jak ti ti připadá nyní. Nemusíš mít ani zlaté ražby, protože v některých případech se jedná pouze o předražené mince, které se sehnat dají.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 16:48

Evropa: pokud jsme ve stejnem stredoevropskem prostoru, proc za mince za rakouskymi nebo nemeckymi zahranicemi musim zaplatit o polovinu vic (nebo i vice - zvlaste u beznych minci v spickovem stavu je to markantni) ? Myslim si, ze primarni srovnani s aukcemi u nas je na miste. Krom toho jsem se snazil srovnat i s tim Rauchem, dalsi zahranicni aukce moc nesleduji, ale vim, ze existuji jiste daleko lepsi, ale i horsi. Jinak se mi ani nezda, ze by tady kvalita a kvantita peknych nabizenych minci stoupala, nekde to stagnuje, jinde se to spis horsi, Nummus Olomouc, kde sly na jare 2010 nakoupit velmi pekne, byt bezne mince, uz asi skoncil.
Samozrejme ze se na to muzu divat po 20 letech sbirani jinak, ale mam za sebou pouhe 2 roky a z antiky sbiram opravdu hodne oblasti, takze jen u Rima je na te aukci 5 nominalu, ktere jeste vubec nemam. Take nemam napr. zadnou didrachmu, takze jsou to pro mne v teto chvili rozhodne zajimave nabidky. Zvlast jestli ceny budou nakonec prece jen nizsi nez v zahranici.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 17:24

To Tenzor.
Připouštím, že antika má v tomto směru určitá specifika, ale pokud sem napíší svoje zkušenosti sběratelé mincí Habsburské říše, pak ceny jsou téměř stejné a někdy i vyšší. Když budu srovnávat svoje zkušenosti se sbíráním mincí Františka II, pak mě je naprosto jedno kde dražím, protože ceny jsou podobné. Navíc lepší materiál zde neseženu a musíme vzít v potaz i to, že zde jsou nároky na kvalitu mnohem benevolentnější a například lidé, kterým stačí kvalita 2, pak proti cizině dost přeplácejí a možná, že cenový rozdíl je pak u mincí v kvalitě 1 mnohem výhodnější. Nadneseně platí, že zde skoro každý obchodník chce rakouské ceny, ale snaží se dodat pouze české kvality. Pokud budu ve Vídni nakupovat rakouské kvality za rakouské ceny, pak v tom problém nevidím. Proto například na aukce typu Nummus Olomouc vůbec nejezdím. Víte jak je tato aukce pojmenovaná? Nummus- humus. Nechci k nim být nespravedlivý, ale tato nadávka je bohužel všeobecné známá a braná jako férová, ale bohužel nejsou v našich končinách jediní.
Pokud budu srovnávat ceny u pouze pěkného materiálu, pak ty šly v poslední době hodně vysoko. Možná, že u něčeho dosáhly vrcholu, ale počítat s razantním poklesem se nedá, protože kvalitní materiál mají hlavně bohatší sběratelé, kteří nejsou nuceni prodávat. Již několik let doluji z jednoho pána sbírku. Vždy ho v Praze na aukci oslovím a on mě v klidu odpoví, že o mě ví a až se rozhodne, dá mě vědět. Prostě vše v klidu, bez náznaku, že něco musí.
Pokud se jedná o Habsburky, pak stejně všichni naši sběratelé nakupují i v zahraničí a někdy jsou to právě oni, kteří dělají ty rakouské, nebo německé ceny. Proto možná, že jsou ve Vídni ceny vyšší, ale bylo by zajímavé, kdo je dělá a řada lidí by se hodně divila. Pak tyto sběratele na našich aukcích neuvidíme, protože jim jsou hodně malé. Kdysi řekl jeden rakouský sběratel na adresu těch našich. Ty ceny, které platíte v závislosti na životní úrovni, by zde nikdo neplatil. Pamatuji si jak před lety naši obchodníci brali útokem vídeňské obchody, vykupovali je a stejně se jim to vyplatilo, protože i se ziskem ty mince prodali a ve Vídni zájem domorodců nic moc, i když si v přepočtu vydělávají jiné peníze.
Jak jsem řekl otázka antiky je trochu někde jinde, nechci se do ní pouštět, protože jí tolik nerozumím, ale možná, že u nás není tolik sběratelů, kteří ji sbírají a pro zahraniční zde není zase nabídka.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 17:49

Ještě jedna poznámka ke kvalitám a cenám. Když tento problém budeme brát všeobecně a nebudeme vytahovat jednotlivosti, pak může platit, že ve Vídni bude mince stát v kvalitě 1/1, 100 € a ten samý ročník ve stejné deklarované kvalitě v naší aukci jenom 1000 korun a pokud je neuvidíme, můžeme nabýt dojmu, jak je to zde levné. Pokud je ale uvidíme, pak názor změníme, protože ta naše mince by byla ve Vídni ohodnocená kvalitou 2 a rakouská v naší aukci kvalitou 0.

caesar

Uživatel

Zaregistrován:
3. 3. 2009

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 23:07

Včera jsem dostal poštou aukční katalog antiky firmy Aurei a proto by mě zajímal názor sběratelů tohoto období. Zajisté zde je také pár zajímavějších ražeb a některé ve slušné zachovalosti, ale jako celek to podle mého názoru nic převratného není. Část Říma mě moc nenadchla, spíše některé řecké tetradrachmy.

V prvom rade by som to postavil do dvoch rovín a to prvá pre náš CZ-SK región je to špička, ktorú bohužiaľ nikde inde u nás nenájdeme. (okrem výpredajov súkromných zbierok - mimo aukcií)
Druhá rovina je svetová a to by som povedal - ktorá regionálne lepšia aukcia (nemyslím okresná) sa môže rovnať svetovým. Naša zberateľská obec je v tejto oblasti v plienkach - a to je daň predchádzajúceho obdobia, obmedzeného prístupu k vedomostiam, finančných limitov zberateľov, okrajových území pôsobnosti histórie a pod. K drahším kúskom u nás ma skôr prístup solventnejšia klientela, ktorá to má ako formu investičného zberateľstva, alebo iba ako chvíľkoví zberateľský popud (veď je to pekné) ktorý ich neskôr keď sa im zapáči niečo iné opustí.
Najlepšie perly zo starých (pred a povojnových) zbierok sa nepredávajú u nás, ale z dôvodu výnosnosti (predávajú to skôr na komerčné účely potomkovia) sa to oplatí skôr v zahraničí. Preto pozitívne privítam akúkoľvek aukciu, ktorá sa aspoň čiastočne snaží dobehnúť svetové a vytvoriť aké-také povedomie aj u zberateľov na domácej scéne.
Odsudzovanie akejkoľvek ponuky antických mincí na našom trhu je preto zbytočné - skôr za problém považujem určovanie kvality a súčasné preceňovanie špičkovej zachovalosti, ktoré v závese spôsobuje degradáciu hodnoty nižších zachovalosti (spôsobuje u nás na trhu nadceňovanie kvality z dôvodu zisku). Vidina čím najväčšieho zisku zostane vždy ako v dedičovi, obchodníkovi tak aj v zberateľovi a vyrovnať ho môže (u nás CZ-Sk) iba čím najlepšie vedomostne a etický pripravené zberateľské prostredie, ktoré ako som uviedol vyššie je u nás iba v plienkach.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
4. 11. 2011, 23:28

Evropa1 napsal/a:

...navíc lepší materiál zde neseženu a musíme vzít v potaz i to, že zde jsou nároky na kvalitu mnohem benevolentnější a například lidé, kterým stačí kvalita 2, pak proti cizině dost přeplácejí a možná, že cenový rozdíl je pak u mincí v kvalitě 1 mnohem výhodnější. Nadneseně platí, že zde skoro každý obchodník chce rakouské ceny, ale snaží se dodat pouze české kvality. Pokud budu ve Vídni nakupovat rakouské kvality za rakouské ceny, pak v tom problém nevidím. Proto například na aukce typu Nummus Olomouc vůbec nejezdím. Víte jak je tato aukce pojmenovaná? Nummus- humus. Nechci k nim být nespravedlivý, ale tato nadávka je bohužel všeobecné známá a braná jako férová, ale bohužel nejsou v našich končinách jediní.

Zde musim rici ze existuji i vyjimky kdy treba u Nummus Olomouc se daly ziskat spickove mince kvalitou i vzacnosti - namatkou treba denar Jaromira ktery muzete videt v mem poslednim prispevku v tematu Nejstarsi ceske mince, a dle meho soudu by se za nej nemusely stydet i renomovane zahranicni aukce.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 11:48

To caesar.
Já jsem nikdy ani náznakem tuto nabídku antických mincí neodsuzoval, protože mě to nepřísluší, ale pouze jsem svým subjektivním názorek konstatoval určité svoje pocity, na což právo mám.
Pokud jsme žili za ostnatými dráty, pak připouštím, že existoval náš malý uzavřený trh, na který plynuly pouze mince ze sbírek našich sběratelů a aukcí se účastnili pouze členové našich numismatických organizací. Dnes je ale situace naprosto odlišná a neexistuje žádný rakouský, slovenský, nebo český trh, ale všichni jsme součástí nadnárodního trhu, kam mohou všichni sběratelé, kteří o dražené mince mají zájem. Stejné to je i s cenovými relacemi, protože například ve Vídni je netvoří pouze domácí sběratelé, ale i Češi, Slováci, Maďaři, Italové atd. Proto já se snažím vyhýbat parcelování trhů, podle nějakého národního, nebo regionálního klíče, protože toto parcelování nejde napasovat na sběratelskou obec, z pohledu jejich účasti na aukcích. Jsme středoevropani a je nám naprosto jedno, kde dražíme, protože chápene tento trh jako celek, kam máme všichni přístup. Nejsem tedy vděčný za tuto konkrétní pražskou nabídku, z pohledu regionu, nebo nějakého jiného klíče, protože já budu vděčný za každou lepší nabídku a bude mě naprosto jedno, kde bude a jakou měnou budu muset za konkrétní mince platit a to je největší dnešní pozitivum.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.