:shock: Ty jo, to je informací, to tedy koukám!!! Móóóc děkuji! Hned si to k tomu napíšu. Zlaté pražské groše, ty jsou na určování jednoduché😆 Jak to tak pozoruji, tak to tedy s tím určováním bude docela oříšek, a jak koukám třeba s těmi opisy, jak jsou si podobné, tak to bych zaručeně nepoznala 😲 Myslela bych si, že opravdu všechny patří Antoniu Piu 🙄 Také koukám, že bez hromady znalostí to mají začátečníci v tomto období opravdu dóst těžké....
Ještě jednou moc děkuji za takto obsáhlý výklad!
Ano, v tom oltářním čtverci je hvězda, má asi šest paprsků. (nevím, jak je moc ten počet důležitý, je špatně ražená, chvíli mi připadalo že je jich tam i sedm, ale to asi ne)
Mne zase prijde tezsi urcovani prazskych grosu, jako uplna magie, kde se za dve hodiny doberu k nejakemu vysledku a pak zjistim, ze neco na minci vubec neodpovida tomu typu🙂 To u antiky neco urcim, podstatne rychleji a pak si to casto muzu overit na nejake informaci z mince, kterou jsem nepouzil a v 99% pripadu to sedi. Ale hlavne je to systematicke urcovani, ktere jde aplikovat prakticky na vsechny mince🙂
Ohledne toho oltare, existuje uplna veda ohledne znacek na nem, ale vzhledem k tomu, ze se podle toho daji urcit jen mincovny a to jeste v nekterych pripadech ne jednoznacne, tak je to dobre vetsinou k potvrzeni, ze je mince urcena aspon ramcove dobre, zvlast kdyz znacka mincovny neni dobre videt. Paprsku by melo byt 5 nebo 6, v literature neni 7 znamo.
Na tom, co je a neni maiorina se neshodnou ani nejvetsi odbornici, ale kdyz budu vychazet z teorii, ktere davaji nejvetsi smysl, tak to je maiorina pokud
- byla razena v letech 348-354
- a vazi kolem 5 gramu
Pokud ta mince vazi min nez 3,5 gramu, tak pujde nejspis o centenionalis (opet, nikdo nemuze rict jiste, co vlastne tento nominal byl zac🙂 ).
Edit: a prumer maioriny by mel byt pres 2 cm.
Tak jsem se podival do RIC a bude to nejspis pulmaiorina - je to divne, protoze ty maji prumernou vahu jen 4.5 gramu a prumer 20-21 mm.. tohle vypada ze je mensi a pritom tezsi. Ale je fakt, ze v te dobe uz byl v mincovnictvi slusny bordel.
Jinak podle RIC se tohle razilo (ve vsech trech mincovnach) od 15. brezna 351 do konce roku 354🙂
Myslite, ze patri tato mince do sbirky? I kdyz je horsi zachovalosti, u nas se tento quinar Fulvie, manzelky Marca Antonia, prakticky nevyskytl (co vim).
Obrázky:
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Jednou nebo dvakrát u nás byl na prodej také, je to ale už pár let zpátky. V cizině se ukazuje čas od času také...(ale běžná věc to není)
Uvážit to musíš ale sám, podle toho jakým směrem chceš budovat sbírku.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.