Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 08:16

:shock: Ty jo, to je informací, to tedy koukám!!! Móóóc děkuji! Hned si to k tomu napíšu. Zlaté pražské groše, ty jsou na určování jednoduché😆 Jak to tak pozoruji, tak to tedy s tím určováním bude docela oříšek, a jak koukám třeba s těmi opisy, jak jsou si podobné, tak to bych zaručeně nepoznala 😲 Myslela bych si, že opravdu všechny patří Antoniu Piu 🙄 Také koukám, že bez hromady znalostí to mají začátečníci v tomto období opravdu dóst těžké....
Ještě jednou moc děkuji za takto obsáhlý výklad!

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 08:20

Druha mince - tady je to malina, vsechny detaily jsou videt. CONSTAN-TIVS PF AVG a GLOR-IA EXER-CITVS, na pohled bezny typ mince Constantia II. Na zaklade drobnosti jako je typ portretu, znacka mincovny nebo chi-rho (krestansky symbol) na standarte mezi vojaky pomoci RIC nebo chytrych tabulek lehce urcime typ: Siscia, RIC VIII 97, rok 337-341. Napravo od toho BSIS je srpek s teckou a RIC 92 by to bylo, kdyby tam nebyla🙂 Treti mince - IMP CONSTAN-TINVS MAX AVG, je to Constantinus I. aneb Konstantin Veliky. Ze se nejedna o jeho syna Constantina II., vime hlavne z toho, ze ten uz nepouzival na mincich titul IMP (imperator) a portret take hodne napovi. Mincovna je STR, takze Trier (Trevir, Colonia Augusta Treverorum), z cehoz jde jednoznacne urcit RIC VII 219, rok 319. Mimochodem, velmi vzacna varianta (R3), kazdopadne ten motiv s oltarem a Viktoriemi patri k mene castejsim. Pro kontrolu - na oltari na reversu by mela byt peti nebo sesticipa hvezda, muze to tak byt?

Ano, v tom oltářním čtverci je hvězda, má asi šest paprsků. (nevím, jak je moc ten počet důležitý, je špatně ražená, chvíli mi připadalo že je jich tam i sedm, ale to asi ne)

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 10:22

Mne zase prijde tezsi urcovani prazskych grosu, jako uplna magie, kde se za dve hodiny doberu k nejakemu vysledku a pak zjistim, ze neco na minci vubec neodpovida tomu typu🙂 To u antiky neco urcim, podstatne rychleji a pak si to casto muzu overit na nejake informaci z mince, kterou jsem nepouzil a v 99% pripadu to sedi. Ale hlavne je to systematicke urcovani, ktere jde aplikovat prakticky na vsechny mince🙂
Ohledne toho oltare, existuje uplna veda ohledne znacek na nem, ale vzhledem k tomu, ze se podle toho daji urcit jen mincovny a to jeste v nekterych pripadech ne jednoznacne, tak je to dobre vetsinou k potvrzeni, ze je mince urcena aspon ramcove dobre, zvlast kdyz znacka mincovny neni dobre videt. Paprsku by melo byt 5 nebo 6, v literature neni 7 znamo.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 15:06

Jak to tak pozoruji, než do toho trošku vniknu, asi sem budu vše raději dávat 😉
Jinak u té první mince souhlasí, že je to maiorina?

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 17:25

Na tom, co je a neni maiorina se neshodnou ani nejvetsi odbornici, ale kdyz budu vychazet z teorii, ktere davaji nejvetsi smysl, tak to je maiorina pokud

• byla razena v letech 348-354
  • a vazi kolem 5 gramu
    Pokud ta mince vazi min nez 3,5 gramu, tak pujde nejspis o centenionalis (opet, nikdo nemuze rict jiste, co vlastne tento nominal byl zac🙂 ).

Edit: a prumer maioriny by mel byt pres 2 cm.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 17:40

Aha, tak to bude. Průměr je sice 18-19mm ale váží cca 5,4g. Teď mne tedy napadá, sedí tedy vůbec to určení? Koukám, že se alespoň zmenšilo rozmezí ražby 😉

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 17:57

Tak jsem se podival do RIC a bude to nejspis pulmaiorina - je to divne, protoze ty maji prumernou vahu jen 4.5 gramu a prumer 20-21 mm.. tohle vypada ze je mensi a pritom tezsi. Ale je fakt, ze v te dobe uz byl v mincovnictvi slusny bordel.
Jinak podle RIC se tohle razilo (ve vsech trech mincovnach) od 15. brezna 351 do konce roku 354🙂

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
8. 10. 2011, 19:21

Aha, tak to je zajímavé. Mincička je o proti ostatním "tlustá" 😁
Tak moc děkuji za upřesnění, hned si k tomu to datum napíšu.

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
15. 10. 2011, 20:55

Myslite, ze patri tato mince do sbirky? I kdyz je horsi zachovalosti, u nas se tento quinar Fulvie, manzelky Marca Antonia, prakticky nevyskytl (co vim).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
15. 10. 2011, 21:15

Jednou nebo dvakrát u nás byl na prodej také, je to ale už pár let zpátky. V cizině se ukazuje čas od času také...(ale běžná věc to není)
Uvážit to musíš ale sám, podle toho jakým směrem chceš budovat sbírku.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.