Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
12. 3. 2011, 12:27

No v podprůměrném jsou ty nejlepší, s jedinou vyjímkou, což je ten Constantius II s pěkným portrétem (dejme tomu lehký nadprůměr, kdyby byl na prodej, tak bych za něj dal tak dvě stovky🙂 ). Některé mince jsou téměř po smrti a tím pádem neurčitelné. Z toho, co jsem jen tak letmo zahlédl jetam minimálně 2x Valens, Konstantin, Constantius II a patrně další konstantinovci, dále Arcadius a nejspíš nejmíň další dvě mince z pozdního Říma (přelom 4. a 5. století) dále jsou tam antoniniány z 70. a 80. let 3. století - Aureliána, Diokleciána a možná i někoho dalšího, jeden provinční bronz z Nikaie, bohužel těžko říct o koho jde (jedna z těch větších mincí s dírkou). Obecně hluboce podprůměrné až šrotové stavy, které se na EBayi prodávají za 1-2 $ za kus. Ale říká se, darovanému koni na zuby nehleď🙂

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
12. 3. 2011, 12:39

tenzor napsal/a:
...Ale říká se, darovanému koni na zuby nehleď🙂

..no právě...zadarmo...
Jinak děkuji za zevrubný popis, tohle je opravdu mimo můj sběratelský zájem... A když už, tak raději stříbro 😁 Je v lepších stavech a nejsou problémy s čištěním a konzervací 😁

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
12. 3. 2011, 12:49

Co jsem se tak zběžně koukal, jsou to povětšinou balkánské mincovny. Ten Constantius II. s tím hezkým portrétem je mincovna Siscia.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
12. 3. 2011, 13:44

Jestli to není tím, že Siscia je pro daná období nejběžnější mincovna vůbec😉
A jsou tam i jiné, třeba ten Konstantin v horní řadě je Trevír.
Ten provinční bronz z Nikaie (Bithýnie) bude nejspíš Alexandr Severus (222-235), tenhle nebo podobný typ: http://www.wildwinds.com/coins/ric/severus_alexander/_nicaea_AE20_BMC_103.jpg
Jinak jsem ještě zapomněl dodat, že jsou tam také obě městské ražby (VRBS ROMA a CONSTANTINOPOLIS)..

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
12. 3. 2011, 19:13

...no a protože o těchto mincích nevím vůbec nic, tak ještě dotaz- proč jsou sem tam na těch provinčních bronzech, ale koukala jsem, že to mají i některé stříbrné mince, uprostřed ty "důlky"?

nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

Vytvořeno:
12. 3. 2011, 19:49

Ty "důlky" nebyly dosud spolehlive vysvětleny a vyskytují se například i na Ptolemayovských bronzech. Zřejmě jde o uchycení střížku před jeho "frézováním" před přípravou před ražbou. Může také jít o stopu kleští, pomocí kterých se podávali nahřáté střížky před ražbou na razidla. Možná někdo napíše ještě nějaké možnosti.

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

Vytvořeno:
13. 3. 2011, 03:28

ty dulky su testovacie sondy na potvrdenie zlozenia kovu.
velmi bezne napriklad aj na viktorianskych Ag minciach..
proste zaloznik si testuje co to je za kov. a ako inac nez ze vyvrta mini dierku..
bezna prax po tisicrocia..

jacisin76@yahoo.com

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
13. 3. 2011, 09:33

To asi bude jiny pripad, ty dulky se objevuji vzdy na urcitem druhu minci a casto na kazdem kdy vyrazenem kusu z daneho mesta/provincie (napr. z Ptolemaiovskych minci jsem snad zadnou bez dulku nevidel), takze k tomu muselo dochazet uz pri razbe nebo nejpozdeji pred uvadenim do obehu.
Navic, testovani medi/bronzu ... ? 😃

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
13. 3. 2011, 10:20

To testování se mi také nezdá. Vím, že kvůli testu kovu dělali záseky, nebo se piloval kraj, ale ty důlky? Také jsem si myslela, že střížky braly za hrany, logicky mi připadá, že by se za ně brali lépe, ale možná je to nesmysl. Jak vypadaly kovářské kleště, také nevím. Budu muset zahrabat v literatuře... (zda měli špičaté konce) Nečekala jsem, že to bude takto zajímavé, dosud neodhalené...

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
13. 3. 2011, 10:28

..fuj, to jsem tam nasekala chyb 😲 Omlouvám se 😁

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.