je to možné, jen prostě třeba pro dobu vojenských císařů nemáme tolik pramenů. Rozhodně ne tolik jako pro první století před n.l., které je zmapované neuvěřitelně podrobně. U velikého množství rodů jsou známé podrobné rodokmeny i se všemi adopcemi. Zatímco u císařů Tacita a Floriána můžeme maximálně říct, že nebyli vlastními bratry, páč mají prostě jiná rodová jména a víc o jejich rodinách není známé.
Prostě mě jen napadlo, zda něco navíc nelze odvodit právě těmi koncovkami - ... Vibius Treboni-anus apod.
S více jmény máš pravdu - Valerián byl rodem Licinius (čili vzdálený příbuzný např. triumvira Crassa), Gallien tedy také, ale ve jménu už má i rodové jméno matky (Egnatius)
A později zas u těch nejznámějších jmen to byli asi všechno potomci různých propušťenců, M.Aurelius Claudius/Probus/Carus apod.
jj, k jménům je to sice jen základ, který jsem v podstatě popsal, ale stránky jsou to dobré...myslím je tam někde i o maďarském (římském) Gorsiu (kousek od Budapešti), kam bych se někdy rád podíval...
Zajímavá debata. Řekl bych, že hodně do způsobu tvorby jmen promlouvala i momentální politická situace. Řada nově nastoupivších císařů se často snažila navázat na uznávané předchůdce, aniž by byli jakkoliv příbuzní - Septimius Severus si ke jménu přidal agnomen Pertinax a všichni následující Severovci přijali jako císaři jméno Marcus Aurelius.
Ahoj,
už se tu dlouho nediskutovalo v hlavním antickém vláknu, tak sem přidám jednu malinkatou věc (11x12 mm), ze které mám celkem radost, i když ještě větší by byla, kdybych ji dokázal 100% určit.
O 5. stol není snad pochyb a vlastně připadají v úvahu jediní 2 panovníci - Theodosius II. (408-450) a Valentinián III. (425-455) Určování je spíš věštění z koule, ale u mincovny vidím nezřetelně uprostřed ..MK.. V opisu jsem na jedné fotce viděl "N" hrající pro Valentiniána, ale je to spíš mé přání🙂 Osobně bych si tohoto posledního císaře Valentino-Theodosiovské dynastie, (který si "vlastní levačkou uťal svou pravici" - když nechal zavraždit Aetia) přál trošku víc, ale jak říkám...vidíte v tom něco víc nebo něco jiného?
Obrázky:
No on to sice jaksi ženský portrét je, ale pro žádno císařovnu by malá měď s křížem a věncem bez opisu neměla existovat. Měli by připadat v úvahu pouze ti dva výše uvedení pánové.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.