Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
6. 6. 2012, 15:05

korunka: ano, podle opisu to vypada na Valeriana jr., i kdyz ten portret je pozoruhodny (v dobe smrti mu nemohlo byt vic jak 16).
Pokud jde o Delmatia, pamatuju se dobre, ze tam byla znacka mincovny SMANI? Pak neni co resit, jde o Antiochii🙂

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
6. 6. 2012, 16:40

Děkuji, typovala jsem si to tak, ale nebyla jsem si jistá.
PS: portrét Valeriana- no, možná to dělá ten stav mince a škrábance v obličeji.
Ještě mám nějaké folli, na kontrolu s určením a právě váhám, kam je dát- zda sem, nebo na pomoc s určením? Asi tam...

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
9. 6. 2012, 13:44

Po case opet jeden prirustek z antiky, jinak celkem bezny quinar. Vzdycky me ale potesi kdyz lze k minci uvest i neco vic nez jen jmeno vydavatele (zde C.Egnatuleius, kvestor v Rime r.97 pr.n.l.) a obrazove motivy: hlava Apolla zprava / stojici Victoria pred trofeji. Znama scena z reversu priblizuje zvyk prevzaty Rimany od Reku kdy po vitezne bitve byla postavena trofej a nasledne venovana bohum. Sestavala ze zbrani porazeneho nepritele umistenych na sloupu nebo kmeni stromu na bitevnim poli.
Pripomina se zde takto vitezstvi rimskeho vojevudce Gaia Maria nad germanskymi kmeny Teutonu v r.102 pr.n.l. v bitve u Aquae Sextiae a Kimbru v r.101 pr.n.l. v bitve u Vercellae.
Rim - republika, C.Egnatuleius C.f., quinar, mincovna Rim, r.97 pr.n.l.
Crawford 333/1, Albert 1141

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
9. 6. 2012, 16:01

Moc pěkná mince, ohledně boha Apollóna, myslel jsem si že to byl řecký bůh, ale vidím že ho převzali i Římané.

Suvorov

Uživatel

Zaregistrován:
18. 2. 2011

Vytvořeno:
9. 6. 2012, 16:03

Římani v antice byli jak Čína dneska, taky všechno obšlehli 😃

Carpe diem, sed memento mori!

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
9. 6. 2012, 16:52

Kucera: Pěkný stav.. jinak z numismatického hlediska je zajímavý způsob nápisu, kde N, A a T tvoří jedno písmeno (a dále V a L)

Hurley: Římané přejali skoro všechny bohy od Řeků (nebo ztotožnili s nimi své bůžky), až na vyjímky, které přejali od Etrusků (jako byl třeba Culsans).

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
9. 6. 2012, 17:24

Anebo Jupiter vs Zeus? Respektive stejní bozi akorát jiná jména?

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
9. 6. 2012, 17:32

..a tak to bylo i s různými vědami, myšlenkami i učením...

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
9. 6. 2012, 17:50

Hurley: Nejde to tak jednoduše říct... Římané původně měli (stejně jako asi všechny indoevropské kmeny) určité "své" bohy.. ale samozřejmě ti bohové v mnoha případech mohli splývat s řeckými. V některých se ale mohli překrývat jen částečně. Hodně to komplikuje skutečnost, že Římané často nepřejímali/neztotožňovali své bohy přímo s řeckými, ale etruskými. Etruský vliv byl zásadní, také dlouhou dobu vládli Římu, ať už si pozdější autoři o dějninách Říma vylhali cokoli. Jenže i bohové Etrusků byli podobným způsobem většinou převzati zase od Řeků.
Například pokud jde o Jupitera, všude se tvrdí, že jde o shodného boha s řeckým Diem, jen jméno je jiné. Jenže původní chrám Jupitera Optima Maxima na Kapitolu byl vlastně chrám etruského boha jménem Tinia, postavený etruskými králi. Tinia přitom může být také prohlášen za identického s Jupiterem a Diem, ale není to tak přesné - atributy (blesk v ruce) a "kompetence" jsou stejné, ale třeba na starších etruských zobrazeních je Tinia v podobě mladého muže, to je v rozporu s řeckou tradicí, kde je skoro vždy Zeus zobrazen jako zralý muž s plnovousem.
To jen tak pro nastínění problematiky.. o mytologii (nejen antickou) se docela zajímám, ale čím víc toho vím, tím víc si uvědomuju, jak málo odpovědí mám🙂

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
15. 6. 2012, 19:01

korunka: ano, podle opisu to vypada na Valeriana jr., i kdyz ten portret je pozoruhodny (v dobe smrti mu nemohlo byt vic jak 16). Pokud jde o Delmatia, pamatuju se dobre, ze tam byla znacka mincovny SMANI? Pak neni co resit, jde o Antiochii🙂

..jako vždy, máš pravdu!!!!
Tak jsem zjistila, jak velmi snadno se stane chyba při určování a toto je pravděpodovně názorný důkaz mé začátečnické chyby.
Když jsem minci kupovala, podle špatné fotky jsem si to předběžně podle opisu Valerianus určila jako Valeriana II. Když mince přišla, tak jsem se toho určení držela, aniž bych se věnovala dalšímu opisu !!!
Byl čas a tak jsem si vzala do rukou knížku o antických mincích a portrétech panovníků na nich a .... máš pravdu, Valerianus II. má opravdu jiný portrét, zato jeho bratřík Saloninus, je tomuto podobný!
Vůbec mi nedošlo, že jméno na minci nemusí být jméno panovníka kterému patří..
..opis zní nějak takto-(je možná záměna u některého písmena) : LICCORSALVALERIANUSNCAES
Takže není to nakonec opravdu antoninian bratra Salonina jako nástupce???

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.