dobrý den, no dávat minci do sklíček je teda celkem podivné, to jsem ještě neviděl, spíše bych navrhoval, aby zlatník vytvořil něco jako tenkou objímku s očkem na přivěšení, která bude po obvodu mince (po hraně) a na každé straně bude zajištěna třemi nebo čtyřmi trny, zajišťující minci před vyvléknutím mince z objímky. už jsem takto pár mincí zavěšench viděl a líbilo se mi to a navíc mince je relativně zajištěna před poškozením ... snad jsem to napsal trochu pochopitelně ... své přítelkyni jsem takto nechal udělat keltskou minci ....

to se ale pak obrousí nošením o oblečení, jak je vidět často na mincích s ouškem...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

já bych jí ůbec na krk nevěšel a pokud ano, rovnou si koupím poškoženou minci nejlépe s dirkou...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Tedy pánové, to není špatný nápad, koupit minci rovnou s dirkou... ;-) Ale takovou asi těžko seženu... sklíčka se mi pak také zdála trochu podivná, ale jak mi to zde každý vyvracel, že se mince poškodí, tak jsem už nevěděla, jak tomu zabránit. Ale přítel není numismatik a u něj by šlo spíš o tu symboliku, že má na krku skutečnou věc z doby, kterou tak obdivuje... já jsem nakonec myslela, že bych to udělala stejně jako popisuje kacuro. Jestli tedy myslíme to samé - kolem mince bych nechala udělat silnější zřejmě stříbrný kruh - otázkou je, jestli mi ho někde ze stříbra udělají, z bílého zlata bych se asi nedoplatila. Ten kruh by byl o něco větší než samotná mince a prostor mezi ní a kruhem by byl vyplněný několika spoji, aby mince držela. Nejraději bych předtím minci něčím nechala pokrýt, nějakou ochrannou vrstvou, která by zabránila dalšímu ošoupání, ale to se zřejmě také nedělá... 🙄

to Vám udělá snad každý zlatník, přítelkyni jsem to také nechal udělat do stříbra. ale spíš než spoj přímo z toho kroužku na minci doporučuji ty pacičky, takové jaké třeba drží kamínek u prstýnku. museli by být z obou stran, aby mince nemohla vypadnout. a ten kroužek jen slabý po obvodu mince tak, aby zbytečně nezakrýval minci ....

Dobrý den, tak jsem se o minci na krk zmínila příteli a jelikož není numismatik, ale spíš by mu opravdu šlo o tu symboliku, nejraději by minci proděravěl... tudíž by bylo zřejmě opravdu nejlepší poohlédnout se po minci s dírkou, ale těch asi moc nebude, i když by se určitě daly sehnat levněji než ty neporušené. Akorát nevím, kam bych se měla obrátit a kde ji hledat, přeci jen se asi s takto poničenými mincemi tolik neobchoduje... Mohu zkusit nějaký inzerát? Možná to zkusím i tady, třeba by se někdo našel, kdo by zrovna takovou měl a byl ochotný ji prodat.

Asi pozdě, ale přece jen se pokusím odpovědět.
Není pravda, že se nedá sehnat ražba Alexandra Velkého nebo římské denáry za několik set, aniž by byla výrazně špatná kvalita. Někdy se musí hledat, ale např. v případě toho Alexandra existují relativně běžné a tím pádem levné mince, které se dají koupit i do 500 při ucházející kvalitě (pár jich mám, ale neprodám🙂 ). Samozřejmě, pokud někdo nejde pod 1/1, tak se to projeví na ceně. Do 3 000 už je obrovský výběr mincí ve velmi slušné (i když samozřejmě ne špičkové) kvalitě.
Jinak čím vyšší cena a zachovalost mince, tím větší pravděpodobnost padělku a tím rozumnější je ověření u znalce.
Existují antické mince už kdysi provrtané, protože sloužily jako talismany jejich tehdejším vlastníkům, ale samozřejmě nejsou tak běžné. Pokud jde opravdu jen o to, mít 2000 let starou minci a máte to srdce ji znehodnotit, doporučuju koupit něco do těch 500 a pak provrtat 😁 Já bych na to neměl srdce (pokud by se nejednalo vyloženě o "šrot" - viz např. levné mince od Numismatiky Ostrava).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.