Muzes tam prijit jako host jineho clena (platis dvojnasobne vstupne), i kdyz i jako samotneho te tam pani u vchodu urcite pusti kdyz reknes ze hledas nekoho konkretniho. Schuzky jsou zpatky na hlavnim nadrazi, akorat je tam vedro na padnuti.
Člověk se pořád učí, většina to možná už dávno ví ale mne dnes hrozně překvapilo že v Anglii razili groše (groats) o 21 let dříve než v Čechách.
Edward I. v roce 1279, silver Groat měl hodnotu 4 pence. Na případné dotazy musím předem konstatovat že ne, bohužel mince není moje😞
Obrázky:
Měl bych otázku - našel jsem, že pro skoro celou Británii (až na 3 ostrovy) se používají mince, ražené v Llantrisantu ve Walesu. Ale už se mi nepovedlo najít, jak dlouho? Platí to jen pro 20. století, nebo i pro 19.? Nebo až od mincovní reformy v 70. letech? Snad jedinou jinou mincovnou, kterou jsem zaznamenal, byl Heaton.
Carpe diem, sed memento mori!
Suvorov: Asi to jsou ty samý, co jsi jmenoval ale mám záznamy u těchto :
Birmingham Norton Metal Co.1918-1919 - razil pence
Birmingham Ralf Heaton&Sons - Pence a půlpence 1874
dále v letech 1874-1876,1881,1882,1912,1918-1919
Birmingham The Soho Mint, James Watt & Co. - razila 1797,1799,1806 -1807
On nějaký seznam mincoven neexistuje. Alespoň jsem ho nikde nenašel.
Kolikrát se jedná jen o nějakou menší soukromou mincovnu která razila akorát psí známky a účelovky a najednou dostali vládní zakázku třeba na půlpenny.
Heaton v současné době razí Eura pro některé evropské státy.
A abych Tě ještě víc zmátl, já mám Groat neboli Groš Henry VI. ražený v mincovně Calais ve Francii.😉
Jen pro zajímavost, většina medailí vydaná Australian Numismatic Society je ražená v Canning Mint. Dlouho jsem kdysi pátral kde to je a on je to starý dědek někde v Queensland na vesnici, v garáži má pětitunový lis a dělá to jako hobby.😋
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.