Moderátoři: smith
Zaregistrován
12. 1. 2010
K té fotce z mobilu.. je to skutečně lepší, než jsem si myslel, zjevně jsou dnešní mobily v tomhle ohledu na slušnější úrovni než by člověk čekal. Samotné megapixely ale opravdu neříkají nic, důležitá je jednak optika a jednak čip - můžu zvýšit rozslišení na dvojnásobek, ale pokud to bude nad možnosti čipu, kromě 4x více místa zabírajících fotek docílím jen většího šumu, protože se to bude muset dopočítat. Takže asi tak.
BTW teď budu kupovat mobil s 20 MPix foťákem (kvůli jiným parametrům), tak jsem opravdu zvědavý jaká bude realita🙂
Zaregistrován
11. 3. 2009
Já si takovej mobil pořídil před měsícem (Sony Z3 Compact) a fotit minci jsem s ním zkoušel zatím jenom jednou s tím, že jsem to schválně celé nechal na automat (říkají tomu "super auto"). Foceno na bílem papíře za denního světla z ruky.
Neupravené foto vypadá takto :
- plné rozlišení (5248x2952), 2.ořez na 1300x1300, 3. výřez 475x475
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
15. 7. 2007
to je na mobil dost slusnej vysledek (i kdyz jsem kdysi udelal zkusenost, ze v hure osvetlene mistnosti uz je to pak o dost horsi). kazdopadne u mobilu vyssi tridy uz by byla celkem ostuda, kdyby tam byl mizerny fotak...
Zaregistrován
23. 12. 2010
A na tmavším podkladě by nejspíš vyšla líp i barva..
Zaregistrován
19. 1. 2015
Oliver
Díky za rady. Nějak jsem se zapomněl zmínit, že to samozřejmě chci na krajinu, ne na mince. :-)
Zaregistrován
15. 7. 2007
trosku nam to tu spi, tak sem davam vysledek jednoducheho pokusu. koupil sem bazarovej dotykac reknem nekde na pomezi low-endu a stredni tridy (LG H340n - tudiz pro fajnsmekry asi dost krap, ale ja s nim jsem zatim spokojenej - jinak je v nem jen 5MPx fotak).
zamerne jsem se nedopoustel zadneho tuneni, svetelne podminky = spatne osvetlena mistnost a lampicka na stole. jinymi slovy, nejhur tohle co tu vidite, by s tim mel zvladnout uplne kazdej, tj. i ten sebevetsi idiot (necht je to tu vzkazem pro producenty rozmazanych fotek s flekem uprostred a jen stezi splnitelnym komentarem: "prosim urcit, omluvte kvalitu focene mobilem").
mince ma prumer 17 mm.
jako zajimavost prikladam pouziti Macro lens PHONESCOPE, za danych svetelnych podminek a s timto mobilem asi zadnej zazrak, ale po zmenseni a mirne uprave to vytvori celkem pekne detaily.
takze, az zas nekdo napise neco ve smyslu, ze to mobilem lip nejde, muzete ho nalinkovat sem😉
seznam vyobrazeni:
1/ cele foto bez uprav tak jak je vyfoceno (2560x1440)
2/ cele foto druhe strany bez uprav tak jak je vyfoceno (2560x1440)
3/ takto vypada detail (vyrez) 1:1 vlozeny do obrazku co se sem vejde
4/ dtto druha strana
5/ cele foto bez uprav tak jak je vyfoceno s Macro lens (2560x1440)
6/ dtto druha strana
7/ detail (vyrez) 1:1 z Macro lens vlozeny do obrazku co se sem vejde
8/ dtto druha strana
9/ trosku zmenseno a upraveno (ciste softwarove)
10/ dtto druha strana
11/ toto by melo byt vkladano pro urceni
12/ dtto druha strana
Obrázky:
Zaregistrován
16. 2. 2008
oliver napsal/a:
... co tu vidite, by s tim mel zvladnout uplne kazdej, tj. i ten sebevetsi idiot ...
Jen nepodceňuj idioty,😃 dokážou nemožné. Onehdá jsem po nezměrném úsilí naučil jednu známou jak vypnout na foťáku blesk.
Dál však fotí i za šera na automat což znamená vyšší ISO /velká zrnitost/ a delší čas který se nedá udržet v ruce. Pak si stěžuje že foťák za 2000 dolarů dělá špatné fotky.👿
Zaregistrován
15. 7. 2007
naskytla se mi moznost porovnat me dva stare 5 Mpx krapy (Konica Minolta Dimage Z5 a Sony DSC H1) a relativne novy 20 Mpx Sony DSC-H300
mozna to nekoho bude zajimat, tak sve srovnani davam sem. fotky nejsou vubec upravovane, pouze stazene z fotaku a bezkompresne udelane vyrezy
BW korekci jsem nechal na fotaku (vybral jsem symbol "zarovka"), nasviceni bylo pro vsechny zcela stejne, stolni lampicka, mlecna zarovka 40 W a nehybal jsem s nim
fotky z 5 Mpx fotaku maji rozmer 2560x1920, resp. 2592x1944 pixelu. minci (gros) se mi na obou 5 Mpx podarilo vyfotit tak, ze mince byla "od kraje ke kraji", tj. v pixelech se jeji prumer blizil 1900 pixelum, na 20 Mpx fotak Sony DSC-H300 (rozmer fotky 5152x3864 pixelu) se mi minci "od kraje ke kraji" na mem stativu nastavit nepodarilo (uvedeny fotak nema makro), takze mince ma na fotce prumer "jen" 2850 pixelu
pokud vezmu vyrez 475x475 pixelu, zabere takovy vyrez v pripade 5 Mpx fotaku asi 1/4 z prumeru mince (jinymi slovy potrebuji 16 takovych vyrezu, abych slozil celou minci), na fotce z 20 Mpx zabere asi 1/6 z prumeru (celou minci lze vyskladat z 36 takovych zaberu)
nasleduje popis prezentovanych zaberu:
1) Konica Minolta Dimage Z5, vyrez 475x475, 1:1
2) totez, ale s fotakem Sony DSC H1
3) totez, ale s fotakem Sony DSC-H300
z toho vyplyva (neprekvapive), ze 20 Mpx zvladne diky lepsimu rozliseni detailnejsi zaber. jenze, ruku na srdce, i pri ISO 80 je patrny pomerne nehezky sum
4) na teto fotce jsem fotku ze Sony DSC-H300 zmensil na uroven 5 Mpx fotaku a vlozil do vyrezu 475x475
porovnanim lze rici, ze barevne je to nic moc, sum je stale patrny, ale o trochu vic detailu tam videt je
ve stejnem sledu jsou pro srovnani i obrazky 5-8, tj.:
5) Konica Minolta Dimage Z5, vyrez 475x475, 1:1
6) totez, ale s fotakem Sony DSC H1
7) totez, ale s fotakem Sony DSC-H300
8) Sony DSC-H300, ale zmenseno na uroven 5 Mpx - s ohledem na obraz
nutno podotknout, ze Konica Minolta Dimage Z5 hodne predbehla dobu. diky extremne kvalitnimi makru se lze dostat k minci velmi blizko (nevyhodou je, ze objektiv vytvari stin) a vysledek je co se zabirane plochy tyce vpodstate temer srovnatelny s 20 Mpx fotakem Sony DSC-H300, pro srovnani:
9) vyuziti makra Sony DSC H1 (srovnej obr. 3)
10) vyuziti makra Sony DSC H1 (srovnej obr. 7)
no, kdyz se na to tak divam, muj stary strep Konica Minolta Dimage Z5 asi jeste nejaky patek zustane na mem "numismatickem" stativu, nejspis asi do doby, dokud vydrzi slouzit a neodebere se do kremikoveho nebe
necekal jsem uzasny vysledek, ale az tak spatny (pro 20 Mpx) take ne (ale mozna je to jen muj subjektivni dojem)
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
oprava, u bodu 9 a 10 ma byt samozrejme Konica Minolta Dimage Z5
Zaregistrován
10. 3. 2009
Oliver, zapíšem sa k tebe do fotokrúžku😉 Aký statív používaš ? Kúpil si alebo home-made ?
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.