Moderátoři: smith

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#291 - 10. 2. 2013, 10:59

Někdo má v oku jiskru, jiný zase špenát. Bez úprav, ostřeno na obličej. Zoom jsem nakonec ustálil na F=3,5 z rozsahu 2,0-4,9, t.j. na půlce.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#292 - 10. 2. 2013, 11:01

Hmm, tak vidím, že server to resizoval, tak ještě výřez originál velikosti..

Obrázky:

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#293 - 10. 2. 2013, 12:45

Pekne nafotené. Je to denné alebo umelé svetlo?

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#294 - 10. 2. 2013, 15:11

To je příroda, akorát jsem ladil vzdálenost od okna, aby mince vypadala přiměřeně plasticky..

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#295 - 10. 2. 2013, 16:15

TomL - je to pekne, ale vetsina zdejsich vydobytku je zamerena malicko jinym smerem (chapu, ze se nikomu nechce si precist prispevky nekolik mesicu ci nedejboze pul roku rok stare, ale nekdy by to neskodilo, uz to tu bylo nekolikrat)

pro takove to domaci solichani a foceni je samozrejme bez diskuse foceni u okna resenim, ktere tu samozrejme predpokladam veskrze vsichni zname...

a pro radu lidi je to reseni, ktere povazuji za finalni a vice se tim nezabyvaji. pro lidi, co vetsinu slunneho dne, nekdy i sobot ci nedeli, travi v praci (takovych tu fakt par bude) je to moznost ne prilis uspokojiva...

vysledky takoveho foceni ve dne byvaji velmi pekne, stejne jako tvoje fotka, ktera je vydarena a pekna (ono na strane druhe, neni na foceni lepsi mince nez tak krasne clenity brakteat). umeni se ukaze v okamziku, kdy se clovek popere pri foceni uspesne s takovou minci, na niz je toho videt malo i ocima

a proc vsichni trapne zapominame, ze mame venku slunicko? opet to po pulroce zopakuji. protoze nechci cekat, az prejde mrak, nechci cekat do druheho dne, kdyz je vecer a pak hlavne - A TO PREDEVSIM - chci mit moznost fotit stale stejne fotky (stejny uhel, expozice atd. atd. v jakoukoliv rocni dobu). melo by byt jakousi profesionalni cti, ze kdyz chystam napr. rok publikaci, tak na tech fotkach neni poznat, kterou minci jsem mel zapujcenou v breznu a kterou v srpnu.

pro koho to neni dulezite, necht foti ve dne. bude mit nejspis slusne a obstojne fotky. kdo chape vyznam zdejsiho snazeni - foceni pri umelem osvetleni, nejspis ho sam i oceni. tudiz na zaver - neni zde prostor pro srovnavani se s fotkami vzniklymi v atelieru - a pokud ano, snad jen v tom smyslu, ze snahou je, aby fotka z atelieru vyznela jako ta, co je focena za denniho svetla nebo se tomu maximalne priblizila...

kazdopadne ale, aby to nevyznelo zle - prosim, delejte vsichni takoveto fotky, az budete chtit neco urcit ci ocenit. bude to fajn. takhle to nema chybu.

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#296 - 10. 2. 2013, 17:16

Oliver: Jasně, pro lidi, kteří chtějí dosáhnout na kvalitní katalogové focení, nejsou moje "žánrové obrázky" žádným přínosem. Chápu, že nafotit ošoupaný groš Václava IV. způsobem, jakýms to dokázal Ty, představuje kromě zvládnuté techniky i náročné hraní si s nasvícením a stoupnout si kousek od okna je proti tomu trapně jednoduché a v některých případech nemůže vést k úspěchu.

Z tohohle pohledu tu moje příspěvky tvoří takovou paralelní "amatérskou" linii, která může až odvádět pozornost od ambicióznějších cílů.

Na druhé straně, mizerná kvalita většiny fotek na Sběrateli i na Áčku svědčí o tom, že mnoho lidí, kteří nemají horší kompakt než já a stojánek za pětikilo by si třeba taky přikoupili, neumí ani zdaleka využít to, co už mají k dispozici. Nedokáží vyrobit rozumnou fotku ani v situaci, kdy to poměrně nutně potřebují- například když chtějí minci solidně prodat. Tak jsem myslel, že se třeba rádi podívají, jak se ze svého foťáčku snaží dostat maximum začátečník.

Brakteátu jsem se docela obával, myslel jsem, že větší hloubka mince bude působit problémy se zaostřením a celkově to nebude vypadat dobře.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#297 - 10. 2. 2013, 17:27
Oliver: Jasně, pro lidi, kteří chtějí dosáhnout na kvalitní katalogové focení, nejsou moje "žánrové obrázky" žádným přínosem. Chápu, že nafotit ošoupaný groš Václava IV. způsobem, jakýms to dokázal Ty, představuje kromě zvládnuté techniky i náročné hraní si s nasvícením a stoupnout si kousek od okna je proti tomu trapně jednoduché a v některých případech nemůže vést k úspěchu. Z tohohle pohledu tu moje příspěvky tvoří takovou paralelní "amatérskou" linii, která může až odvádět pozornost od ambicióznějších cílů. Na druhé straně, mizerná kvalita většiny fotek na Sběrateli i na Áčku svědčí o tom, že mnoho lidí, kteří nemají horší kompakt než já a stojánek za pětikilo by si třeba taky přikoupili, neumí ani zdaleka využít to, co už mají k dispozici. Nedokáží vyrobit rozumnou fotku ani v situaci, kdy to poměrně nutně potřebují- například když chtějí minci solidně prodat. Tak jsem myslel, že se třeba rádi podívají, jak se ze svého foťáčku snaží dostat maximum začátečník. ...

to je presne to dulezite. a vubec by mi nevadilo, kdyby zde na sberateli bylo mimo pravidel chovani na foru i zverejneno jak fotit mince. ja jsem to nekolik prispevku zpet ukazal i s naprosto trapnym vybavenim vcetne nevhodneho mobilu a digitalu pro decka. potiz spis je, ze vetsinou se ale nejedna o lidi, co neco zmenit chteji (to je muj nazor)

moje reakce na tvuj prispevek byla spis v tom smyslu, ze ostatni prispevky vyznely ve svetle tveho, ze jsou to trapne a spatne pokusy. byla to jejich obhajoba (tedy nejen tech mych). osobne sve vytvory ani zdaleka nepovazuji za profesionalni, jsem amater a kdyz se budes obtezovat podivat, s cim fotim ja, zjistis, ze mas sam nejspis o dve ci tri tridy lepsi vybaveni.

hloubka ostrosti souvisi s tim, jak je nastavena clona. dopadlo to dobre a pekne, ale to uz jsem rikal. pri otevrene clone s horsim svetlem by to tak dobre byt nemuselo (ale zalezi celkove na optice)

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#298 - 10. 2. 2013, 17:37

oliver (EDIT: reakce na příspěvek z 16:15): přesně tak.. když budu chtít fotit za denního světla, tak buď musím jít do práce o hodinu později což je mnohdy nereálné (o vstávání o hodinu dřív ani nemluvě🙂 ) nebo to obětovat v sobotu (pokud ji mám volnou a pokud je hezky, což je poslední dobou skoro sci-fi) na úkor pro mne vzácného času v přírodě.
V době, kdy nějaký čas na focení mám, tedy většinou kolem půlnoci, většinou slunce bohužel nesvítí🙂

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#299 - 10. 2. 2013, 18:29

Mě se zase na denním focení (kromě pohodlí 🙂 ) líbí, že dokáže zachovat barvy včetně jemných přechodů odstínů. Stačí trefit clonu.
Tenhle brakteát např. je v reálu uvnitř přesně takhle proměnlivě béžovej, zatímco na okraji se střídají různé odstíny šedi. To si nejsem jistej, jestli vůbec jde při umělém světle zachytit.
Jinak můj asi šestibodovej návod, co vše mám nastavit před zmáčknutím spouště, je hotov, takže co se týče stříbra, už svoje focení nebudu nikam dál tlačit. Spíš až pořídím nějaký zlato, to vypadá na focení těžký..

comes

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2010

#300 - 10. 2. 2013, 21:16
oliver (EDIT: reakce na příspěvek z 16:15): přesně tak.. když budu chtít fotit za denního světla, tak buď musím jít do práce o hodinu později což je mnohdy nereálné (o vstávání o hodinu dřív ani nemluvě🙂 ) nebo to obětovat v sobotu (pokud ji mám volnou a pokud je hezky, což je poslední dobou skoro sci-fi) na úkor pro mne vzácného času v přírodě. V době, kdy nějaký čas na focení mám, tedy většinou kolem půlnoci, většinou slunce bohužel nesvítí🙂

Tak je nás na tom asi väčšina a pritom mesačný svit - to je vlastne odrazené svetlo, nedáva toľko červenej, takže skoro ideálny zdroj ... ale ani ten Mesiac nesvieti každú noc, takže umelé svetlo je nevyhnutné ... ja návod nedávam, robím to na kolene, pravidelne sledujem toto vlákno a snažím sa spoznať a zlepšovať svoje schopnosti a možnosti (v prílohe dnešná snímka pri 120 W žiarovke kompaktom na mini statíve: Madona z uhorského denára Ferdiša KB 1535).

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.