Moderátoři: smith
Zaregistrován
27. 12. 2010
Záleží na čipu, příslušném firmwaru a optice. Bez podrobných informací (a znalostí) to nelze porovnat.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
9. 12. 2007
dr3ex - můžu se zeptat? Co to je za foťák? Díky za odpověď.
Zaregistrován
25. 8. 2011
jv64: Myslím, že s ohledem na dostupné vybavení dobré. Mám k tomu pár návrhů, jak to zlepšit:
1) Radši podexponovat a na počítači upravit než tam mít přepaly. S těmi se už pak těžko něco dělá. (Dá se to vyretušovat pomocí klonovacího razítka, ale to už je piplačka)
2) Třetí minci rozhodně nemůžete osvětlovat jako první dvě. Chtělo by to více světelných zdrojů, aby se rovnoměrně osvětlil celý povrch. Kromě světel existují i odrazné desky, které mohou pomoci (dají se vyrobit z alobalu).
L3333: Je to Canon EOS 450D + základní objektiv 18-55 mm. Stál 15k i s tímto objektivem. Byla to ta nejlepší investice, kterou jsem zatím udělal.
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
Zaregistrován
15. 5. 2009
dr3ex: díky za doporučení a radu, vyzkouším, pokud se podaří nějaký výsledek, dám jej sem pro srovnání
Zaregistrován
23. 12. 2010
Zdravím v novém roce. Přes svátky jsem si kromě jiného dal úkol naučit se o něco lépe fotit mince, tak to teď po novém roce doháním.
Chtěl jsem vyzkoušet triviální radu z http://coinimaging.com/photography.html ohledně ostrosti snímků. Autor tam jen tak mimochodem píše něco v tom smyslu, že většina foťáků produkuje nejostřejší snímky někde uprostřed ohniskové vzdálenosti.
Koho by to nenapadlo, že? Mě. Nevím proč, i s mým předchozím foťákem jsem vždy fotil na nejkratší možnou vzdálenost. Pěkně bez zoomu, objektiv co nejblíž k minci, aby to foťáček neměl tak daleko a nemusel se namáhat.
Tady je výsledek zhruba z jedné třetiny zoomu s mincí, která nedávno odstartovala diskuzi na https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/keltske-mince_post_-233894#post233894. Tam je fotka s minimální ohniskovou vzdáleností.
Doufám, že ji web nezpotvoří.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 12. 2010
Jo, tak po nakliknutí je to originál velikost snímku. V reálu je mince "velká" necelých 9 mm..
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
23. 12. 2010
Dík. Úroveň detailu se určitě zlepšila, je to ve srovnání s původní fotkou dobře vidět např. pod šíjí koně v místě, kde vnitřní koroze vystupuje na povrch asi nejvíc.
Zaregistrován
15. 7. 2007
pro ukazku vkladam pokus s makropredsazkou, kterou jsem vyhrabal z casu, kdy byl mym kamaradem stary ZENIT. makropredsazka je (kdo nevi) neco takoveho (ilustracni foto):
vysledky jsou zde:
osvetleni: rozptylena halogenka (v obycejne stolni lampe). obrazek by samozrejme bylo mozne vhodne doupravit, ale tim jsem se uz zabivat nechtel...
Zaregistrován
6. 11. 2008
velmi dobrý výsledek... 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.