Moderátoři: smith
Zaregistrován
9. 12. 2007
dr3ex - díky! Tak nějak si to představuju. To je dělaný, že? Já myslím, že by na to mohla klidně stačit tato lampa http://www.gbpower.cz/produkt/lampa-servisni-diodova-s-lupou-929a/ s tím, že bych tu čočku z ní vydělal a používal jen ke svícení. Mě nejvíc vrtalo hlavou, jestli stačí právě ty LEDky, nebo budu muset koupit něco s tou kruhovou trubicí. I když při tom náklonu lampy není třeba ani tu čočku vydělávat.
Zaregistrován
15. 7. 2007
jenom pozor, dr3ex ma dost kvalitni fotak. jak jsem psal vyse, starsi fotaky si s led osvetlenim nemusi poradit tak dobre... muj to 100 % nezvladl, proto jsem od led upustil. vic se uz opakovat neminim. nektere veci jsem tu psal 3x i 4x a pokud nekdo necte, jeho minus.
zrovna tak, pokud nekdo nechape cil naseho snazeni, nebudu uz znovu a znovu uvadet, ze cile jsou (naposledy):
1) vytvorit fotku bez odlesku a preexponovanych mist (a rikejte si kdo chcete co chcete, vase softwarove upravy jas/kontrast to proste NIKDY nespravi)
2) vytvorit fotku, ktera bude bez obtizi publikovatelna tak jak je, primo z fotaku (max. orez a lehka uprava histogramu)
3) vytvorit takovou super fotku i s 5Mpx srotem starym 5 let (a vytvorit velmi kvalitni fotku i se strepem, se kterym nekteri ani neverite, ze jdou mince fotit) - tim dokazat, ze hruzy sem vkladane s omluvou, ze "nemam dobry fotak" meji spravne znit "jsem naprosty ignorant, ktery je liny se naucit obsluhovat sve vybaveni a vubec me nevadi, ze si na tom ostatni kazite oci... hlavne kdyz mi to urcite, abych vedel, za jak draho to mam prodat" 😉 - jinymi slovy - "katalogove fotky" muze zmaknout kazdej z nas
domluvil jsem, to jsem zvedav, jak velke hejno bylo zasazeno😃😃😃
Zaregistrován
6. 11. 2008
napsal jsi to moc hezky, hlavně ten bod 3... 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
25. 8. 2011
Ať už jsem vás inspiroval nebo ne, stále to není dokonalé a pořád je kam se zlepšovat.
L3333: Kruhové světlo je kupované a držák je dělaný. Kuprexit + rozebraná lampička. Celé to drží na laboratorním stojanu.
oliver: Přiznám se, že jsem nečetl poctivě a cílů jsem si nevšiml. Proto jsou moje fotky v naprostém nesouladu s těmito cíli, ale pouze s tím, co se mi líbí. 🙂
Napadlo mě udělat takový test - použít jiné (horší) fotoaparáty při stejném osvětlení a výsledky zde publikovat. Tak bude mít každý možnost ověřit si vliv fotoaparátu na výsledný vzhled fotografie.
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
Zaregistrován
15. 7. 2007
dr3ex napsal/a:
...Napadlo mě udělat takový test - použít jiné (horší) fotoaparáty při stejném osvětlení a výsledky zde publikovat. Tak bude mít každý možnost ověřit si vliv fotoaparátu na výsledný vzhled fotografie.
viz zpet - udelal jsem... u mobilu, strepu a normalniho 5 Mpx digitalu... ovsem jen co se tyce "citelnosti" na profi sem si nehral...
Zaregistrován
15. 5. 2009
Dovolím si pár dotazů v této odborné sekci. Předesílám, že na desetibodové stupnici odbornosti ve focení mincí sám sebe hodnotím jedenáctkou a to jsem snad za poslední dobu udělal i nějaký pokrok. Ale diskuzi zde pilně sleduji a vynechávám jen příliš obsáhlé kutilské návody.
Dám sem pár fotek v pořadí :
1) Mince, ze které snad úplně nebolí oči, aspoň doufám, i když by se jistě dala líp (je to určitě spíš zásluha mince samotné než fotografa).
2) Mince, která už je trochu oříšek, naprasklá, prohnutá, povrch značně různorodý
3-6) Mince – lahůdka.
Všechny fotky jsou zcela neupravené, tak jak vylezly ze stroje. Přece jen jsem je ale o něco zmenšil, z původních cca 1400 x 1400 což je max, které z přístroje dostanu, abych tu nezabral moc místa.
Všechny jsou foceny stejně, dnes, ještě za denního světla, ale s přídavným (bočním) nasvětelním jedním zdrojem 6500 K. S nasměrováním světla jsem si hrál všemožně, vybrány cca nejlepší výsledky.
Foceno videokamerou (do hlavy ne !) Sony HDR-CX115E. I když je mě jasné, že to bude a priori označeno za zvěrstvo, mě tak ze všeho, co jsem za uplynulé roky zkoušel, vycházejí nejlepší výsledky. Fotil jsem ovšem vždy nepříliš kvalitními přístroji, na lepší foťák mě nikdy jaksi nezbyly peníze, to bych nesměl sbírat mince.
Parametr 3,1 Mpi (jistě zcela na spodní hranici únosnosti, ale pro moji většinovou potřebu pořád dostačující).
Stativ, průhledná podložka (kvůli zřetelnému obrysu pro ořez) podloženo bílým kartonem, opravdu žádná věda.
Poprosím o odpovědi na následující dotazy :
1) Je něco v principu špatně na zvolené technice a v čem se to promítá na výsledku ?
2) Konkrétní dotaz k poslední minci – jak na takovéto případy ? že je lokálně přeexponovaná samozřejmě vidím, cílem bylo, aby aspoň nějak nasvětlená byla celá plocha, pomohlo by k lepšímu výsledku v diskuzi zmiňované kruhové LED světlo ? Případně snad nasvětlení více bodovými zdroji z různých směrů ? Mince je navíc slušně „vypulírovaná“ …..
3) Přinese nafocení s vyšším rozlišením kvalitnější výsledek při publikování, kde budou fotky max 2:1, žádné detailní záběry, myslím řádově lepší ?
Předem díky za názory.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 5. 2009
č.2
Obrázky:
Zaregistrován
15. 5. 2009
č.3-6
Obrázky:
Zaregistrován
9. 12. 2007
Takže ještě to, co jsem se měl zeptat asi v prvé řadě - kvalita foťáku. Ona asi 10 mpx u levného kompaktu a třeba 5 u zrcadlovky není v kvalitě 2:1. Já fotím kompaktem Kodak c143 12mpx a teď mám možnost koupit za pár šupů zrcadlovku Minolta DiMAGE 5, která má jen 3.5 mpx, ale domnívám se, že makro s ní nafotím jistě líp. Mýlím se?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.