Moderátoři: smith

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#241 - 18. 12. 2012, 18:26

Tak jsem si taky zafotila s zbastleným makro světlem.
po ořezání a sezazení

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#242 - 18. 12. 2012, 18:36

myslim, ze to neni spatny, ale dukazem je barevna fotka (CB totiz radu chyb milosrdne skryje).

otazka zni. je mince v realu zvlnena? pokud ne, vidim tam nerovnomerne osvetleny povrch (nerovnomerne rozptylene svetlo).

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#243 - 18. 12. 2012, 19:01

Při ČB nelze na foťáku si hrát s vyvážením bílé. Mince není zvlněná. zBMS má jen 8 diod a taky mince a foťák nejsou v rovině. Než se to naučím, chvilku to potrvá.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

L3333

Uživatel

Zaregistrován
9. 12. 2007

#244 - 22. 12. 2012, 10:17

Čtu téma focení poněkolikáté, ale trochu se v motám. Nasvícení mi dopadlo katastrofálně, možná tím, že mám všude LEDky a nemám nikde bílou stěnu. Zaujala mě lampa s lupou, s tím bych to zkusil, ale nevím, jestli si mám koupit tu s diodami, nebo s tím kruhovým světlem.
Poraďte, už jsem z toho focení zoufalý, včera jsem lítal s lampama po místnosti jak šílenec, nasvěcoval zdi polepené papíry a vysledky byly hrozné.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#245 - 22. 12. 2012, 10:52

rozhodne lampa neni resenim a zarukou uspechu v pripade, pokud nejsou jine zkusenosti...

foceni pres lupu - osobne zatim spis nepraktikuji, mam ji vymontovanou (ale jde to)

kruhove svetlo - nekdy vyborne, nekdy ne, je treba volit podle zkusenosti a cim mene zkusenosti, tim vic zkouseni

osobne mam zkusenost, ze diodove svetlo (alespon u mnou pouzivanych starsich fotoaparatu) nelze dobre pouzit pro foceni v barve (fotak nezvladne ani manualni korekci). u zarivky a zluteho svetla je to v pohode. zda jsou na tom nove fotoaparaty lepe nevim

a na zaver - mozna ne prilis zduraznovanym cilem je vyvoreni takove fotky, kterou by uz v podstate nebylo nutne upravovat a vylepsovat !!!

pro ukazku (narychlo a nevyladene) fotky ze vcerejska - pouzite kruhove svetlo (prvni fotka) v tomto pripade zrejme neni zcela nejlepsi alternativa, lepe vyzni svetlo rozptylene z obycejne lampicky (druhe foto).

fotky jsou neupravene, takto jsou primo stazeny z fotaku SONY DSC H1 (velikost 2592 x 1944 pixelu)

Obrázky:

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#246 - 22. 12. 2012, 11:42

Co se týče osvětlení asi opravdu zůstanu "naturistou", a to nejenom z pohodlnosti. Obě tyhle fotky (ale samozřejmě hlavně ta první) jsou tak překontrastované, že si z nich nedokážu udělat představu o skutečném vzezření mince. Jako kdyby setřená místa byla prudce střídána hlubokou ražbou- je to v reálu opravdu tak?

L3333

Uživatel

Zaregistrován
9. 12. 2007

#247 - 22. 12. 2012, 13:06

Tu lampu s lupou jsem si chtěl koupit s tím, že lupu bych dal případně pryč, šlo mě hlavně o to, použít ji na nasvícení, páč si s rozptýlením světla nevím rady. Mám skener se slušným rozlišením, ale výsledek vypadá hrozně - viz první foto. Tak to zkouším foťákem a je to snad ještě horší - viz další. Možná by to chtělo nějakou softwarovou úpravu.

Obrázky:

Lacewings

Uživatel

Zaregistrován
13. 3. 2012

#248 - 22. 12. 2012, 13:14

=dr3ex]
Lacewings: Nejlepší je světlo s barevnou teplotou co nejbližší k dennímu světlu. Makrosvětlo má 5500 K, takže asi ideál. Jinak vykompenzovat se dá jakékoliv světlo a to buď už ve foťáku nebo následně ve fotoeditoru (ZPS, Gimp).

Proč jsem se ptal.Sice jsem to u mincí prozatím nezkoušel ,ale doma z terárií mám poznatek ,že pokevad zvíře nasvítím různými druhu pouzitych žárovek s rozličným spektrem UVA-UVB ,nebo světlem s různorodou barevnou teplotou,je danné zvíře vždy jinné. Což je v celku přirozené .Podstatné ale v tomto případě je,že pokud použiji vhodnou kombinaci UVA.UVB a intenzity,danné zvíře je krásně proklesleno,než když použiji normální světlo.Bylo by možná zajímavé použít tedy stanovenou hodnotu makrosvětla 5500k s doplnkem UVA-UVB,třeba by právě spertum mohlo vykreslit minci.Je to prostá uvaha laika,který nemá nějak zásadní znalosti k danným věcem.Mam pouze poznatky z terárií a použití vhodného osvětlení.
Jinak pokud by někdo měl zájem ,mám tu dost velkou zásobu použitých traf a halogenových 50w žárovek-bodovek .ZDARMA pokud má někdo chut si experimentovat

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#249 - 22. 12. 2012, 13:19

Přidat kontrast.
Také se mi osvědčilo nedávat při skenování minci doprostřed ale více ke kraji, zdí se mi že to udělá větší hloubku.

Obrázky:

L3333

Uživatel

Zaregistrován
9. 12. 2007

#250 - 22. 12. 2012, 14:04

S tím kontrastem to vypadá líp, ale ta mince je v reálu víc světlá a lesklá. Ovšem vyfotil jsem ji jako zlaťák - viz. To je tím světlem, ne?

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.