Moderátoři: smith
Zaregistrován
25. 4. 2007
prvý návod od Topa:
Reálně nafotit mince není problém: chce to jen neutrálně modré pozadí, sadu blesků ze čtyř stran + centrální blesk, vše blýskat nepřímo a rozptýleně, přesně manuálně nakalibrovat vyvážení bílé, mít kvalitní makro objektiv, který z blízka nesoudkuje, pak ručně zaostřit a vyletí ptáček...😁 a pak člověk zjistí, že jedna měla zavřené oči a druhá se zapomněla usmívat😁😁 Ne vážně, amatérsky doma to hned tak někdo nezvládne... Nejlepší cesta je asi fakt přes skener, ale ani ten není stoprocentní, protože není problém ho nastavit tak, že téměř setřelé opisy na na fotce vypadají jako nejhlubší ražba, kterou člověk kdy viděl😞
má niekto niečo jednoduchšie?😞
Zaregistrován
7. 10. 2006
už jsem to psal jinde, tak zde znovu můj recept je: fotit na denním světle bez blesku, používám normálně svůj PC stůl hned u okna. musím akorát vychytat správný směr, z kterého fotím, aby se focený předmět ani nelesknul, ani nebyl moc tmavý.
Zaregistrován
25. 4. 2007
kacuro: prepáč na Teba som pozabudol, dal by som sem i Tvoj príspevok...
Zaregistrován
22. 4. 2007
Ten můj původní návod byl trochu nadsázka 😉
Fotky, které jsem tu dal, jsem dělal tak, že jsem si na tiskárně vytiskl A4 celou komplet modrou. Modrá to nutně být nemusí, klidně lze zkusit i jiné barvy, jen snad úplně černá nebo bílá nebude pro digitální foťák to pravé ořechové, ale chce to vyzkoušet. Foťák jsem nastavil na automat. Vyvážení bílé jsem dal na blesk, protože nemám 18% šedou tabulku na ruční kalibraci. Pak jsem naaranžoval mince a fotil to s bleskem, na který jsem dal rozptylku pro široká ohniska a hlavu foťáku vytočil tak, ať neblýská přímo, ale odrazem od stěny. Ostření jsem nechal na automatice, ale mířil jsem ostřícím polem na hrany nebo na nejzřetelnější část opisů. Nacvakal jsem potom plno fotek s různými ohnisky a z různých vzdáleností. No a pak nastoupil Zoner photo studio, kde jsem pomocí křivek a doostření dodělal zbytek tak, aby se to blížilo reálu.
Zaregistrován
25. 4. 2007
Topa, ale ďaleko od nadsádzky si nebol....je jasné že pozadie nemôže byť úplne biele, a keďže nie všetkým digitálom možno odkloniť blesk, je asi lepšie v tom prípade fotiť bez blesku, ako písal kacuro..
Zaregistrován
8. 10. 2006
To Topa77: to je psané česky ? Nezozumim cesky - kalibrace křivky ohniska. Tak fotil jsi to nebo dělal nějaký vědecký experiment ? Zlatej skener - šoupnu zmáčknu a je to.
Zaregistrován
22. 4. 2007
Určitě to jde i bez blesku, stačí dvě pořádné lampy na nasvětlení. Nebo hodně slunce, protože jinak je to o dlouhých časech a hrozí rozmazání.
Vladik: je to česky 😁 😁
Zaregistrován
17. 9. 2005
Dost zaujimave citanie ako fotit mince je na jednom konkurencnom US numizmatickom fore, kde tomu tematu venovali celu sekciu.
http://www.coinforum.org/forum_topics.asp?FID=35
Niektore techniky su az sialene, ale fotky nadherne 😆
Juraj.
Zaregistrován
25. 4. 2007
no paráda, ale som sa tam poučil 😞 ja ešte tak nemnóžko pa rusky😆
Zaregistrován
7. 6. 2007
I když to nesouvisí až tak s mincemi:
http://www.aukro.cz/item221967973_zlaty_prstynek_mexiko_cisar_maxmilian.html
opravdu kvalitní fotografie - takto prosím opravdu nefotit😁 😁 😁
Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.