Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
10. 2. 2006
Obrátil jsem se přímo na pana Naubahara (občana Afghanistánu, který dlouhou dobu žije a podniká v ČR), zda by mi poskytl nějaké informace o období 1989-2001. Zde je jeho odpověď. Věřím, že mi poskytne další údaje, protože jsem jej kolem tohoto období zahrnul celou řadou dotazů. Oceňuji jeho prvotřídní češtinu. Ten dopis jsem vůbec pravopisně neupravoval.
Dobry den pane Petříku !
Samozřejmě, že si na vás pamatuji i na váš exponát. Na vaši otazku mohu řict, že
pošta fungovala i když tam pokračovala valka . V roce 1992-1994 jsem byl v
Kabulu, situace byla špatná ale pošta fungovala. Od roku 1989-2002 pošta byla
funkční . Dokonce v roce 1999 jsem obdržel dopis z Kabulu, ale nejsem si jistý
jestli ho najdu, pokud ano dám vam vědět .Pokud mi můžete tu známku s kralovnou
poslat mailem, tak se podívám jestli to je podvrh nebo ne a napíšu svůj názor .
S pozdravem Naubahar
Zaregistrován
6. 11. 2008
Jo, tohle je na poštovní historii krásné neb stále je co rozplétat s dohledávat a nejen odškrtávat políčka v chyběnce.
Jinak takový kontakt je díky kontaktům v místě "sporu" a relativní autenticitě informací k nezaplacení.
Už se těším na odpověď 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
6. 11. 2008
Jinak co se týče současného používání známek v poštovním provozu, vládne tam asi fakt dost "anarchie", dnes jsem viděl zase doporučený dopis poslaný 2009 z prezidentského paláce frankovaný dvoupáskou známek z roku 1975 a jednou známkou vydanou od roku 2002 😲
Zaregistrován
10. 2. 2006
Jsem také napjatý, co mi pan Naubahar odpoví. Zahrnul jsem jej takovým množstvím dotazů, poslal mu skeny katalogů Michel a Scott, poukázal na rozpory, že jsem mu možná dost zamotal hlavu. Hlavně kdyby se mu podařilo sehnat obálky, protože od něj jako nefilatelisty by to zaručeně nebyly podvrhy. Ale osobně si myslím, že tam frankují tím, co jim přijde pod ruce - viz ta kombinace 1975+2002. Problémem je, že tam byla měnová reforma a známky z r. 1975 by měly mít nějaký měnový přetisk. Ale potvrzuje to naprostou anarchii v poštovních sazbách, protože i z období tygřích hlav 1871-1878 nebyli badatelé a znalci schopni dát nějaké smysluplné poštovní sazby dohromady.
Jinak ty informace, že v letech 1992-94 pošta fungovala jsou zajímavé. Nejzajímavější by však byla ta obálka z r. 1999, to by byl důkaz, že v době kdy Kábul obládal Taliban fungovala i mezinárodní pošta.
Díval jsem se do FAZZ Asie 2008 od J. Marka, který uvádí, že v důsledku občanské války poštovní služby byly přerušeny od r. 1992-1999 a v letech 1999-2001 není o poštovních službách nic známo.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Pro odlehčení vkládám fotografii z výstavy Praga 2008, kde jsem na snímku s Alfonsem Zuluetou z USA před jeho exponátem Amanulláh 1920-1929. S tímto exponátem po světě získává Zlaté medaile, v Praze pouze VPZ, třebaže exponát je ucelený, nic z toho období nechybí, je zde několik unikátů, objevů atd...
Jinak tento exponát je na Exponetu společně s exponátem Habibulláh, který bude mít premiéru letos v Římě.
[
Zaregistrován
6. 11. 2008
Toto je ta dnešní obálka z roku 2009...
(vlevo nová známka, vpravo 2x z roku 1975)
Byla doručena do EU(adresu jsem vymazal v PC).
[
😲
Zaregistrován
10. 2. 2006
Díky za tu obálku, už jsem ji uložil do databáze. Poprvé vidím razítko s nápisem KABUL CITY. Vždycky tam byl nápis KABOUL.
Jinak sem vkládám další ze záhad. Vypadá to na zkušební tisk, jenže se liší od originálu. V detailech nepatrně, ale hlavně jsou tam jinak umístěny číslice nominálu. Kdyby chtěl někdo zhotovit falzum, tak se bude držet předlohy a neotočí číslice. Navíc je obraz známky pečlivě propracovaný a provedený kamenotiskem.
Snad je to zkušební tisk nevydaného návrhu. Též jsme se na tom s kolegy nedokázali shodnout.
[
Zaregistrován
6. 11. 2008
Vzhledem k tomu ze kdy to cca pochází, by to mohla být i zkouška pro celinu...
Zaregistrován
6. 11. 2008
Tak zde je výstřižek z dopisu zaslaného v roce 2000 do VB. Je frankován emisí z roku 1932... co dodat 😲 😲 😲
[
a několik dalších dopisů z období od roku 2002 a použitím nových i neplatných(?) starých známek
[
[
[
Zaregistrován
10. 2. 2006
Díky moc za ty obrázky. Už jsem si založil složku: Afghanistán od r. 1989. Přiznám se, že z tohoto období žádné obálky nemám, ale zaujalo mne to a určitě po nich budu pátrat. Takto se dá prokázat, které známky se používaly.
K obálce z roku 2000 frankované známkami z roku 1932: To je neskutečné! Nyní už uvěřím snad všemu. Hlavně tomu, že nemá smyslu pátrat po nějakých poštovních sazbách v 19. století jak se o to snažila celá řada znalců a k ničemu pořádnému nedospěla.
Uvědomuji si, že u nás by se něco takového nemohlo stát. U nás je na každou prkotinu 10 předpisů a 100 jejích výkladů a byrokracie prožívá konjunkturu. Ale to jsem odbočil.
Období po r. 1989 bude zajímavější než si myslíme. Zatím je moje naděje pan Naubahar. Kéž by mne zkontaktoval s nějakým afghánským filatelistou nebo pracovníkem pošty. Afghanistán tuším nemá vlastní filatelistický svaz (nebo jsem na něj zatím nenarazil). Z Pakistánu jsem se osobně seznámil s Dr. Isáním (národní komisař filatelistického svazu Pakistánu, který za svůj exponát Tygřích hlav v Praze získal Zlatou medaili), ale neodpovídá na moje e-maily. Zřejmě je nepoužívá, je to dost starý pán.
Moderní filatelie mne moc netáhla z důvodů, že ji začínají "válcovat" e-maily, ale vidím, že je zde hodně co objevovat.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.