Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Po dlouhé době něco z Afghánistánu.
Známka má sice katalog pouze 900 GBP, ale na vlastní oči jsem ji viděl jen jednou na exponátu R. Jaretzkého v Síni slávy v Praze 2008. Jsou zdokumentované pouze 2 rekonstrukce této tiskové desky v černé barvě. Ze zdrojů, které jsem zdokumentoval za dobu, co sbírám Afghánistán, jde teprve o čtvrtou známku, na kterou jsem za celou tuto dobu narazil.
O známce se uvádí, že jde o chybotisk, vzhledem k širokému okraji. Jde o ZP 15 z tiskové desky s celkem 15 známkami (3x5). Emise z roku 1875 dle islámského kalndáře 1292. Ještě byla tato emise vydaná ve fialové barvě, která již není tak vzácná, kdy z této emise mám kompletní rekonstrukci z nepoužitých známek.
Obrázky:
12 blok razítkovaných známek 1 abasi II. typ (průměr 28mm). Blok je sice uprostřed ve větší části rozříznutý, ale asi na 1cm je vcelku a navíc tisk známky přesahuje přes rozříznutí, takže jde jednoznačně o 12 blok. Tímto se určitě zařadí mezi afghánské raritní poštovní známky, protože jde o tisk 1 abasi druhého typu a větší blok jsem zatím neviděl (ten můj unikátní s 19 známkami je I. typ průměr 26mm).
Rozhodně mám čím vylepšit svůj exponát Afghánistánu.
Obrázky:
Něco nového pro zájemce o známky Afghánistánu - tygří hlavy.
Podařilo se mi sehnat 2 archy vydání tygřích hlav, na které jsem ještě za celou dobu, co tyto známky sbírám, nikde nenarazil. Ze světových sběratelů je má kompletní pouze R. Jaretzki, který vystavoval svůj exponát v síni slávy v Praze v roce 2008. Jinak jsem tyto nepoužité kompletní archy neviděl u žádného vystavovatele na světových výstavách a to ani u těch, kteří získali zlaté medaile. Tyto archy nemá ani žádný z mých známých, kteří se specializují na "tygří hlavy" poštovních známek Afghánistánu. Navíc, u desky A (první sken) literatura nepopisuje průsvitku FOOLSCAP, takže jde o unikát. Jinak, na prvním archu jsou pouze nominály 24 x 1 shahi, na druhém archu jsou nominály: 1 sanar (12 známek - první dva sloupce, 1 abasi 6 známek - třetí sloupec zleva, 1 rupie - 3 známky seshora - první sloupec zprava a 1/2 rupie - 3 známky zespodu - první sloupec zprava.
Opět, moc pěkné přírůstky. Známky mají atesty.
Obrázky:
Krása
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Moc pěkné, Jaromíre. Jestli to není tajemství, koupeno na aukci nebo "privátní obchod"?
Koupeno na aukci Gaertner. Bylo to tam nabízeno už asi 3x, ale počkal jsem, až cena spadla na polovinu a poté se mi ještě podařilo dosáhnout ceny, kdy jsem nabídl vyvolávací cenu včetně provize. Hodně jsem riskoval, že to mezitím někdo koupí, ale štěstí jsem měl v tom, že těmto materiálům investoři nerozumí. Ten unikátní arch s průsvitkou FOOLSCAP má rozhodně cenu sám o sobě, za kterou jsem koupil oba archy.
Pro nás neznalé - průsvitka FOOLSCAP je co?
Jinak obdivuju, že se v tom vůbec někdo orientuje. Já obtížně rozeznám, že ne všechny známky jsou stejné (a to mi přijde, že jsou jiné i na tom prvním archu), ale nějaká jiná hodnota a další náležitosti ... ve španělské vesnici su jak doma!!😃
A to je ještě další level a to jsou ty indické, které vypadají jako pošlapaný papír.
FOOLSCAP je na papíře nápis ve formě průsvitky. Tato průsvitka je popsána u jiných emisí, ale u této ne. Každá známka je samostatný typ, u všech emisí známek tygřích hlav je tuším 410 typů. Ale, rozhodně je daleko jednodušší zorientovat se v tygřích hlavách, něž v určení TD a ZP známek Hradčan.
Práve to je na Mauríciu a Afganistane to najlepšie. Každé ZP je samostatné dielo. 😃
Ak je celý tlačový plát urobený z jednej východzej matrice, tak jediné rozdiely sú vlastne chyby pri prenose.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.