ikanek

Moderátor

Zaregistrován
23. 2. 2009

#711 - 16. 2. 2018, 16:04
Investuješ nemale prostriedky do materialu,obetuješ tomu more času,musiš disponovat nesmiernymi vedomostami a potom pride blba porota a si v ... Ćo sa prihodilo aj Jaromirovi a nie len jemu. http://stampboards.com/viewtopic.php?f=13&t=79182

Je to tak. Snad se to už nebude opakovat, i když pokud nebudou jakkoliv potrestaný, tak je nebude nic nutit, aby se situace zlepšila. 🙄

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#712 - 16. 2. 2018, 16:05
Investuješ nemale prostriedky do materialu,obetuješ tomu more času,musiš disponovat nesmiernymi vedomostami a potom pride blba porota a si v ... Ćo sa prihodilo aj Jaromirovi a nie len jemu. http://stampboards.com/viewtopic.php?f=13&t=79182

Ale to vše neděláme kvůli medailím, ale prioritně prostě proto, že nás to baví!!

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#713 - 16. 2. 2018, 16:59

Problém je, že diletanství jurymanů na světové výstavě tyto výstavy naprosto degraduje. Nevěřím, že něco takového by prošlo za předsednictví FIP Ladislava Dvořáčka.
S takovým diletanstvím jsem se ještě nikdy nesetkal ani ve světě, ani na žádné za našich výstav a to k našim jurymanům bývám kritický.
Juryman musí mít alespoň minimální znalosti, přece i pro žáky existuje filatelistické minimum. Určitě vzpomínáte na dřívějšího účastníka diskusí Robiho, k jehož znalostem jsme měli kritické připomínky. Ale i Robi toho věděl o filatelii více než jurymani v Bandungu, kteří hodnotili Travankór a Turecko.
I při základních znalostech by jurymané museli dát exponátu Travankóru minimálně 85 bodů a exponát Turecka by v každém případě museli diskvalifikovat. Takové množství padělků jsme neviděli na žádné výstavě a navíc, kdy hodnoty exponátů ve třídě klasické filatelie dosahují hodnot milionů USD, tak 5 rámový exponát Turecka neměl celkovou cenu ani výstavního poplatku (nejdražší známka tuším katalog 10 GBP). Přesto tento exponát dostal tuším 76 bodů.
A Afghánistán 20. století to byla bída a obžaloba, to i já mám z tohoto období lepší materiály a přesto bych si exponát z tohoto období u nás netroufl vystavit. Osobně bych jej na naší národní výstavě ohodnotil maximálně na 70 bodů, spíše méně. A tady vysoce podprůměrný exponát dostal 80 bodů stejně jako Ikankův Travankór, což byla naproto jiná liga.

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#714 - 16. 2. 2018, 17:41
Holt su lacne znamky ale aj poriadne drahe.Ak buduješ exponat na medzinarodne vystavy ako Jaromir,tak si to vyžaduje aj nemaly kapitál.Položka za 1500 USD je v takomto pripade bežna prax,porovnavat to s nejakym mesačnym platom sem určite nepatri. Jaromir ,toto asi poznaš. https://www.davidfeldman.com/wp-content/uploads/items_treated_pdf/2013/12/121520_248287_1386594228.pdf

Tak jsem se podíval na uvedené stránky a musím říct, že je neznám. Jen pro zajímavost:
Na prvních dvou stranách jsou částečné rekonstrukce desek C a D z první emise tygřích hlav, které jsou nejméně vzácné. Já na svém exponátu mám kompletní rekonstrukce všech 4 desek A,B,C,D.
Mohamed Sultán, který v Bandungu získal za podobný exponát jaký jsem vystavoval já zlatou medaili s 92 body, měl z první emise kompletní rekonstrukci pouze desky C, která je nejméně vzácná.
Rekonstrukci desky A, která je nejvzácnější, doplnil chybějící ZP známkami z desek B a C, takže špatně a celý tento arch byl tímto na vyřazení z exponátu. To nemluvím o padělcích a špatně zařazených dalších materiálech.
Jinak, tyto materiály u Feldmana musel dělat někdo, kdo měl vysoké znalosti o známkách Afghánistánu, i když tam žádné velké vzácnosti nejsou.
Až na jednu.
Na straně 19 je obálka se známkou v černé barvě rok 1878, což potvrzuje moji teorii, že známky byly v černé barvě skutečně vytištěné. Já ve svojí sbírce mám celý arch tištěný z originálních desek na správném papíře a je zde v Chlubírně i v mém exponátu.
Světové katalogy jako Michel či Gibbons tato vydání popisují jako padělky, což vyvrací právě můj arch a obálka na straně 19. Ale sken této obálky mi již dříve poslal John Wilkins, takže o to více by mne zajímalo, kdo je tvůrcem těchto listů.

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#715 - 16. 2. 2018, 18:10

mamabc1234@gmail.com

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#716 - 16. 2. 2018, 19:06

Netušil jsem, že John Wilkins prodává svoji sbírku, kterého pokládám za největšího experta přes afghánské známky 2O. století.
V rychlosti jsem "projel" celou nabízenou sbírku, ale určitě největší "pecka" z této sbírky je ta obálka s černou známkou tygří hlavy z roku 1878. Sbírku Johna Wilkinse neznám, pouze materiály, které zveřejnil ve svých knihách.
S Johnem Wilkinsem jsem si dříve hodně dopisoval, rozhovor s ním je zde: http://www.infofila.cz/john-wilkins-vyznamny-sberatel-a-znalec-znamek-afg-r-2-c-3729

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#717 - 16. 2. 2018, 19:36

Když se v aukční síni Christies v roce 1988 dražila sbírka Afghánistánu legendárního Mjr. Hopkinse, se kterým se John Wilkins osobně znal, tak trojpáska známek z této emise se tehdy vydražila za 1.463 CHF + 12% provize.
Obálka tohoto aukčního katalogu je v uvedeném článku: http://www.infofila.cz/john-wilkins-vyznamny-sberatel-a-znalec-znamek-afg-r-2-c-3729 . Na obálce tohoto katalogu je kompletní rekonstrukce archu 4 nepoužitých známek II. emise, kterou mám též ve svém exponátu stejně jako Mjr. Hopkins - dvoupáska známek 1 Rupie a 2 známky 6 shahi. Tato rekonstrukce je též zde v Chlubírně i na stránkách Roberta Jacka: http://www.afghanphilately.co.uk/1289_38.html
Pro zajímavost: v této aukci Christies se tato rekonstrukce vydražila za 12.375 CHF + 12% provize.
Ještě k výše vyobrazené trojpásce:
Z této emise, kde arch tvoří 24 známek, se jako největší útvary dochovaly pouze 4 nepoužité trojpásky v černé a fialové barvě. Toto je jedna z nich. Jinak se arch rekonstruoval pouze z dvoupásek. Společně s II. emisí se jedná o nejvzácnější vydání tygřích hlav a známek Afghánistánu vůbec.
Jinak, další trojpásku kromě Mjr. Hopkinse vlastnil nejúspěšnější sběratel známek Afghánistánu všech dob Horst Dietrich a tu poslední Mohamed Sultán, který vystavoval v Bandungu. Jinak Mohamed Sultán má v exponátu přesně tu samou trojpásku, jakou jsem zde vyobrazil.

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#718 - 16. 2. 2018, 20:45

Jaromir napsal/a:

Nový přírůstek do exponátu Afghánistánu ]

Zabudol som ešte dodat,samozrejme gratulujem k tej trojpaske.

mamabc1234@gmail.com

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#719 - 17. 2. 2018, 15:10
Jaromir napsal/a: Nový přírůstek do exponátu Afghánistánu ] ...

Díky za gratulaci. Jen dodám několik úvah k ceně této trojpásky k odpovídajícím materiálům z jiných zemí.
Pokud by podobný materiál pocházel z ČSR I, odhadl bych jeho cenu tak 10x vyšší, pokud by byl z Rakouska 1850 - 1880, odhaduji jeho cenu tak 20x vyšší, ale pokud by byl z Velké Británie, tak bych si troufnul odhadnout jeho cenu možná na stonásobek. Jedná se totiž o naprosto regulérní a nezpochybnitelné vydání výplatních známek Afghánistánu (tehdy Království Kábul).
A ještě připomenu rok 1890, kdy Tapling s Ferrarim vyměnili novotisk známky Afghánistánu tygří hlavy z emise 1877 (novotisk pravděpodobně 1881) za Modrého Mauritia Post Office jako rovnocennou výměnu.
Jinak, ten novotisk byl před několika lety na prodej u Feldmana za 1.600 CHF, ale bohužel mi unikl. (O výměně jsem jinak napsal v minulosti článek zde na Infofile).
Takže, docela zajímavé vývoje cen podle počtu sběratelů určitého státu, jakož i podle popularity některých filatelistických materiálů.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#720 - 17. 2. 2018, 15:23

Rozdílnost cen srovnatelného sběratelského materiálu v závislosti na oblíbenosti, je všeobecným fenomenem asi ve všech sběratelských oblastech. Bohužel v dnešní době se tyto "příkopy" prohlubují hlavně zásluhou movitějším sběratelů bez přehledu. Pak i tuctové položky dokáží "udělat" mnohonásobek cen mnohem zajímavějšího sortimentu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.