Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Dlouho jsem již nedal žádný nový přírůstek do Chlubírny o známkách Afghánistánu.
Tentokrát mám "přírůstek" z oblasti literatury: Ferdinand Hirner: Afghánistán - rok vydání 1879.
Jde o unikátní objev jednoho slovenského sběratele, protože jde o nejstarší vydání týkající se známek Tygřích hlav Afghánistánu z r. 1879.
Největší bombou je popis tygřích hlav v černé barvě emisí 1875 a 1877 - barevná vydání pro města. Na titulce je navíc vyobrazení známky z emise 1878, takže tato literatura musela bát aktuální těsně přes zničením afghánské tiskárny ze strany Britů.
Celou dobu se vedou debaty, co vlastně vydání známek v černé barvě znamenaly. Zda jde o zkušební tisky, novotisky či padělky, protože znám pouze jediný dopis, na kterém se tato známka dochovala (dle Dietricha jich je několik).
Známý britský sběratel známek Afghánistánu Appleton se již v roce 1920 dostal do tvrdé hádky s RPSL (Britská královská filatelistická společnost), co tyto známky znamenají.
Od té doby se podařilo prokázat novotisky vytištěné z ukořistěných desek v Peshawaru, pravděpodobně rok 1881 (jeden z novotisků směnil hrabě Ferrari s Taplingem v roce 1890 za Modrého Mauritia POST OFFICE!!!!!-viz můj článek), ale světové katalogy se vyjadřovaly všelijak.
Nedávno Michel tyto tisky zařadil mezi padělky.
Mně se však podařilo získat celý arch těchto známek (emise 1878) v černé barvě na správném papíře s odpovídající průsvitkou, tak jsem jej označil za zkušební tisk.
Vypadá to, že moje teorie byla správná, což tato literatura potvrzuje. Napsal jsem o tom článek i do Sborníku AIEP.
Nejstarší dochovaná literatura ve Velké Británii o těchto známkách je z roku 1882.
Ale vypadá to, že z údajů Hirnera čerpali svoje vědomosti Masson s Jonesem, kteří v roce 1908 vydali první ucelenou monografii o známkách Afghánistánu, ze které vycházeli všichni další badatelé.
Pozn. Tuto monografii nedávno aktualizoval John Wilkins z Austrálie.
Uvidíme, co mi napíše Robert Jack, kterého v současné době pokládám za největšího znalce v oblasti historie afghánských známek.
Škoda jen, že tuto publikaci nemám kompletní, ale pouze několik stran.
Snad se mi podaří získat celý výtisk.
Prokázané již
Obrázky:
Ta první věta je trefná. Myslím, že zde by mohl asistovat snad jen Ikánek. Pamatuju si, jak mně Jaromír takovéto věci dal do ruk a začal číst ty klikiháky s tím, jak je to lehké a jak se to pěkně čte. No dílo 🙂 To samé Ikánek. Klobúk dúle. V těchto věcech existuje tolik padělků, že najít něco "normálního" je nadlidský úkol. Sem tam se, ale podaří koupi zase dobrou věc, o které si majitel myslí, že je to právě fejk a Jaromír při svých znalostech má šanci. Druhou věcí je, že když už se ví, že je to pravé, tak to v aukcích je řádně osolené. 😉 Nevím Peťo, jestli jsi se už s Jardou potkal, ale přála bych ti vidět ten jeho "zásobníček". Vím, že máš doma super bezkonkurenční věci, o kterých se nám ani nezdá, ale toto je taky zajímavé a použití těchto věcí véélmi pozoruhodné. Nebudu asi daleko od pravdy, ale Jaromír podle mě patří do světové trojky sběratelů tohoto období. To nepíšu jen proto, že se známe 😉
Tak, o pravosti těchto materiálů nemám sebemenší pochybnosti.
Tady asi budu neskromný, ale myslím si, že toho o těchto známkách vím minimálně tolik, jako znalci, kteří atesty vystavovali. Nemluvě o tom, že u RPSL (Britská královská filatelistická společnost) se v jiném případě 6 jejich znalců seklo už v samotném určením známky Afghánistánu a tudíž atest vystavili chybně.
Ale tyto atesty nevystavovali znalci z RPSL.
Takže, pro ty, kdo zatím nepoznali o jaké známky jde, tak trochu napovím.
Katalog mají poměrně nízký (700 a 1.100 GBP), ale jejich vzácnost už je trochu jinde.
Když se v roce 1988 dražila v v aukční síni CHRISTIES sbírka z pozůstalosti Majora Adriana E. Hopkinse, tak rekonstrukce této desky skládající se ze 4 známek byla na obálce speciálně natištěného katalogu. Byly tam nabízené stejné materiály: 1 dvoupáska známek nominálu 1 rupie + 2 jednotlivé známky nominálu 6 shahi.
V roce 2003 se u Feldmana dražila sbírka známek Afghánistánu z pozůstalosti Horsta Dietricha (na světových výstavách měl řadu velkých zlatých medailí a cen výstav a poté již vystavoval jen v síních slávy).
Pro tuto sbírku Feldman vydal též samostatný katalog a tato rekonstrukce se tam vydražila na nejvyšší cenu z položek, které byly uvedené v tomto katalogu. Zde byla rekonstrukce lepší, protože byla ze dvou dvoupásek. Druhá rekonstrukce skládající se ze 2 dvoupásek je v Taplingově kolekci. Více jich není.
A dvoupásek z 1rupiových známek je zdokumentováno celkem 6.
Takže, na světě může existovat maximálně 5 podobných rekonstrukcí jako vidíte zde.
Na základě těchto informací již asi zjistíte, o jaké známky se jedná.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.