Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
10. 2. 2006
Skutečně opět velmi zajímavá obálka.
Ale když se dívám na to nevypsané písmo, tak si říkám, že tu adresu těžko psal Evropan, protože by bylo poznat, že je napsaná vypsanou rukou, která používá latinku.
Toto písmo působí dojmem, že je psal Afghánec, kterému latinka dělala trochu problémy. Zřejmě tam BBC měla svého afghánského dopisovatele. Třeba v roce 1999 si již nedovedu představit Evropana volně se pohybujícího v Kandaharu, protože to již tažení Talibanu proti všemu západnímu přesáhlo všechny meze a Evropan si v Afghánistánu před Talibanem nemohl být jistý.
Další věc je, kdo byl úředníkem na poště. Naprosto nesmyslné poštovné dokládá, že poštovní úředník neměl ponětí o poštoních tarifech a Taliban měl jiné starosti, než řešit poštovní tarify.
Ještě se musím podívat na ta údajně spekulační vydání o kterých píše Dráček, porovnat katalogy. Kde není kontrola, tak se přímo nabízí činnost všemožných spekulantů.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Přikládám leteckou obálku s leteckou známkou odeslanou z Kábulu do USA v roce 1950. Bylo to období afghánské politické stability a hospodářského rozvoje. Korespondence do USA se z tohoto období zachovalo poměrně dost, ovšem použití letecké známky 10 Afghání nebylo příliš typické. Častěji se používala letecká známka 5 Afghání a "dolepovala se běžnými výplatními známkami.
Obrázky:
Zaregistrován
10. 2. 2006
Letecká obálka z roku 1957 s běžnými výplatními známkami, ale nepříliš používaným razítkem
Obrázky:
Zaregistrován
23. 3. 2009
Houby tomu rozumím, tak úplně laicky bych si myslel, že na poslední obálce jsou všechna razítka z U.S.A., nebo ne?
Zaregistrován
10. 2. 2006
Tlumočím Ikankův názor: "Já těchto dopisů z konzulátu USA mám několik a všechny jsou označeny americkými razítky - většinou Washington a všechny mají stejné ruční razítko - This article originally mailed in country indicated by postage. Pro mě bych to jako zajímavé určitě viděl."
Zaregistrován
23. 3. 2009
Jasně zajímavost. Já to razítko neuměl rozluštit, že je to Washington. Ta s leteckou známkou se mi líbí mnohem víc.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Diplomatických obálek z Afghánistánu s razítkem"This article originally mailed in country indicated by postage" ze čtyřicátých a padesátých let mám několik, ale afghánské výplatní známky byly znehodnoceny kruhovými razítky Kábul.
Co je za nápis na tom kruhovém razítku je nečitelné, ale je to pravděpodobně Washington. Já jsem to nedokázal rozluštit, tak jsem si vzal na pomoc Ikanka.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Jinak zase něco přidám z Aerogramů. Tentokrát rok 1973. Určitě je zajímavý i text.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 2. 2009
Jen přidám, že většinou je Washington na malém razítku s vlnovkami. Takto velké razítko jsem asi ještě neviděl.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Já to ještě pošlu R. Jackovi, zda nemá podobnou obálku se stejným razítkem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.