Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
9. 11. 2006
DTS/SDR je fiktivni ucetni mena - nejdrive vhozena do kosiku men nejsilnejsich statu sveta a nasledne zprumerovana. A z toho vychazi i jeji kurs ke vsem ostatnim realnym menam. To v jaky mene si to mezi sebou posleze zuctujou nejake staty UPU je uz jen na nich. V Evrope se tak dnes deje v Eurech, celosvetove (afrika, asie, australie + Afghanistan) obycejne stale v dolarech..
Druhou cast prispevku dost dobre nechapu..
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Zaregistrován
9. 11. 2006
Ostatne je to primo uvedeno i ve stanovach UPU:
*Článek RL 103 - Měnová jednotka
- Měnovou jednotkou uvedenou v článku 7 Ústavy a používanou v Úmluvě a ostatních
Aktech Unie je Zvláštní právo čerpání (ZPČ), ve francouzštině „Droit de tirage spécial“
(DTS), v angličtině „Special Drawing Right“ (SDR). - Určení provozovatelé členských zemí si mohou společnou dohodou zvolit pro
vyhotovování a vyrovnávání účtů jinou měnovou jednotku než DTS nebo některou ze svých národních měn.*
str. G19
http://www.ceskaposta.cz/assets/o-ceske-poste/pravni-predpisy/rad_list_zasilek6.pdf
Zaregistrován
9. 11. 2006
Bavim se o dobe od cca 1989, nikoli o dobe po 1840 nebo o dobe CSR1..
Zaregistrován
9. 11. 2006
Muzes mi ukazat pod. CSSR/CR dopis zatizeny pod. zahr. doplatnym? Diky...
Zaregistrován
7. 6. 2011
to nemohu...nedaval jsem pozor..prosim pekne o smazani...kdo mne urychlene
smaze dostane tento afgansky dopis.....🙄
Obrázky:
Zaregistrován
23. 10. 2010
nic bych nemazal, já to taky nepochopil, elle psal "ani nikdy nemohli"...
Zaregistrován
12. 6. 2012
Takže, vy tvrdíte, že afghánský pošťák zkrátka usmlouval s odesílatelem nějakou cenu, případně ji stanovil podle toho jak se zrovna vyspal, podle počasí a vnuknutí od Alláha, a v cizině už ten dopis šel možná i zdarma, protože kdo by se namáhal? A fungoval vůbec mezinárodní poštovní styk s Afghánistánem, tedy jsou ty dopisy skutečně autentické? Podle čeho se to vlastně pozná?
S příchozími razítky se dnes už pošta příliš nenamáhá, to by pomohlo, maximálně tak když to pošlou někam, kam neměli, ale to je potom průchozí.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Měl bych dostat poštou jeden dost raritní dopis poslaný do VB(adresát je BBC) v roce 1997 a ten má zezadu nalepenou britskou číselnou samolepku s kodem pro mezinárodní Rdopis, což dle mého příchod potvrzuje.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 2. 2006
Maxmilliáne, tak jsem Tvůj příspěvek smazal, protože by v této rubrice měly být pouze materiály z Afghánistánu.
Jinak děkuji za zajímavou diskusi. Nevzpomínám si, že bych někdy viděl afghánský dopis s doplatným.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Maxmilliáne, ale Tvůj dopis Afghánistánu je docela dobrý. Málokdy se dá podobný dopis sehnat pod 300,-Kč, tak si jej zařaď do svojí sbírky.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.