Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
6. 11. 2008
Emise od března 1961 do března 1964 se většinou neposílaly vydané emise ani na poštovní úřady a z tiskáren se většinou dodávaly rovnou obchodníků. Na poštu v Kábulu(a zcela výjmečně i jinam) se dovávaly je běžné výplatní hodnoty z emisích tištěných lokálně v Kábulu, viz. na dopise třeba známky nominálu 50pl s námětem národního sportu Buzkashi. Ostatně literatura uvádí, dodání některých emisí "pro forma" na kábulskou hlavní poštu na dobu několika hodin jako zdůvodnění poštovního vydání. 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 2. 2006
Tak se po dost dlouhé době zase mohu něčím pochlubit. Obálka na které je použita známka tygří hlavy ze zkušebního tisku. Již známka sama o sobě je velmi vzácná a na obálce dosud nebyla popsaná - pravděpodobně unikát. Navíc dokládá zajímavost, která sice vede ke spekulacím, ale vzhledem k tomu, že je to opakovaný případ, tedy znehodnocení známky mimo obálku a potom teprve její nalepení na obálku.
K obálce jsou připojeny dva atesty - od prodejce BEHR a RPSL - Britská královská filatelistická společnost. A teď se podržte: Atest od Behra je vystavený správně, ale atest od RPSL chybně! Není to známka SG 21 Abasi, ale SG 13 1shahi. A pod tímto atestem je podepsáno 6 znalců z RPSL. Poslal jsem to J. Wilkinsovi, který odepsal, že je to velká ostuda pro RPSL.
Znovu to potvrzuje, aby sběratel co nejvíce studoval materiál, který sám sbírá a nespoléhal na znalce!
Takže nejdříve sem vložím chybný atest z RPSL
Obrázky:
Zaregistrován
10. 2. 2006
Nyní správný atest
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Já se nedivím, že se spletli, já bych taky nepoznal jestli to Abasi nebo Shani, případně kopějka či pražský groš!! Se divím, že to poznali v tom Afghánistánu, za špatného osvětlení, bez brýlí a se špatnou znalostí umění čtení a psaní! 😁
Zaregistrován
10. 2. 2006
Pokud by si znalci v tomto případě spletli nominál, tak bych to ještě pochopil, ale oni si spletli emisi. SG 21 vypadá celkově jinak než SG 13. To by i podle katalogu Gibbons poznal každý.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Pěkný přírůstek Jaromíre 😉
No sice žádní rarita, ale včera mi pošta mimo jiné přinesla i tento kousek. Známka sice není žádná vzácnost, ale patří k těm méně se vyskytujících z tohoto období. Jako celý PL/TL jsem to viděl zcela poprvé a tedy raději nezaváhal.
Náklad známky není znám, ale odhaduji ho na vytištěných pouhých několik málo tisíc kusů a vzhledem k praxi obchodníků natrhání známek na 4-bloky a menší celky celých listů asi mnoho zachováno nebude. Tato známka byla vydána 23.8.1942 jako pamětní emise ke dni 24.výročí nezávislosti s nominální hodnotou určenou jako výplatné za běžný dopis do zahraničí. Vzhledem k době vydání kdy jak v Evropě tak v USA byly jiné starosti, tedy asi nebyl zájem od obchodníků o známky z Asie velký a dle toho lze odhadovat také i výši nákladu s přihlédnutím na četnost výskytu známky(pro pošt. provoz byla potřeba známky minimální a byl již dostatek dalších emisí a korespondence cca v letech 1940-1946 značně omezená). Je možné, že mnohé válečné emise z této oblasti se dostaly mezi sběratele ze skladů pošty až po ukončení války. 🙂
Obrázky:
Zaregistrován
7. 6. 2010
pekný tl a hlavne zaujimave info
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
10. 2. 2006
Dráčku, pěkný přírůstek, tento TL jsem ještě neviděl. O tom, co z materiálů Afghánistánu zařadit mezi rarity a co ne, je těžké spekulovat. Na něco, co by mělo patřit mezi běžnější materiály člověk někdy ne a ne narazit a potom třeba objeví dosud nepopsané materiály.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Tento přírůstek co mi nedávno přišel také docela potěšil... 😉
(no jak často uvidíte prošlou jako blahopřání ke svátkům, dofrankovanou celinu z této doby a oblasti)
Obrázky:
Zaregistrován
10. 2. 2006
Tak jsem zase po delší době něco opravdu pěkného vydražil: http://www.ebay.com/itm/Afghanistan-1871-early-violet-VFU-may6-/380637246422?ViewItem=&ssPageName=ADME:B:ONA:US:3160&item=380637246422&nma=true&si=zJsfdZjswKKcAHXFVi1XkzQaI5A%3D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557
Tento nominál z celé emise jsem doposud neměl. Navíc se známku podařilo vydražit za vynikající cenu. Dnes jsem ji obdržel. Na Corinphile se na poslední aukci všechny známky z této emise vydražily vysoce nad vyvolávací ceny.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.