babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
28. 12. 2010, 17:42

suhlasim s tebou viktore.
pre Jaromira, co sa tyka tej knizky tak som si ju bol pozriet v nasom knihkupectve celkom sa mi vidi solidna i autor sa zaobera len tymto obdobim myslim Blizkym vychodom... bolo nieco v cestine este nieco lepsie spracovane myslim monograficky na Afghanistan z pohladu historie? Co sa tyka emailu ktory som Vam poslal zial mi to nedalo tak som sa rozpisal, dufam ze som sa Vas nejako nedotkol...

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
28. 12. 2010, 17:43

Ano dávám ti Jaromíre za pravdu. Jen se rozhodnout co. Afghanistán nemá cenu, protože ten máš nejlepší a víš o něm skoro vše. Indie v tom je dobrý Ikánek ale co sbírá? Staroindické státy nebo celkově Indii? Tak snad se pro něco rozhodnu uvidíme. Jinak vám všem moc děkuji za nápady a rady.

Viktore,
já sbírám hlavně kolky všech indických států (a že jich je 🙂 ). Ze známek potom specializovaně Trávankór a Trávankór-Kóčín. Z Indie a států mám jen dosti běžné věci a generálně.
Každý indický stát má "svoje", ale ne všechny se dají lehce sehnat. Pokud se chceš soustředit na ty běžnější, ale studijně dost zajímavé, tak bych zkusil třeba Hyderabad, Jaipur, Bhopal příp. všechny státy konvence - Chamba, Jind, Patiala, Faridkot a Nabhu.

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
28. 12. 2010, 17:46

Dracek napsal/a:

Prostě NELZE dnes počítat s tím, že uděláte jakoukoliv trochu slušnou sbírku jakéhokoliv státu či materiálu jen za 10k nebo 20000Kč - to je prostě realita...
Prostě jakékoliv hobby dnes stojí dost peněz... 😕

Jsou i výjimky. Třeba kolky indického státu Karauli se dají koupit za pár dolarů a s variantami se dá pořídit tak 200-300 kusů do 10.000 Kč. A to už trochu slušná sbírka přeci jenom je. Pro inspiraci http://www.japhila.cz/hof/0128/index0128a.htm

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
28. 12. 2010, 22:02

Pro Viktora: Padla zde řada námětů a nápadů, tak popřemýšlej, co by Ti bylo nejbližší. Ale sbírat určité časové období Afghánistánu, nebo nějaký staroindický stát se dá, aniž to člověka finančně zruinuje. Méně movitým sběratelům rozhodně nedoporučuji sbírat Velkou Británii, Německo, Francii, USA. Ale třeba Nicaraguu ano - to zde již padlo při některé z diskusí.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 12. 2010, 22:32

Z Evropy jsou také méně sbírané země(či období) z východu třeba myslím zatím nesbírané ale velmi zajímavé Rumunsko 1881-1947 a jistě by se našlo další...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
28. 12. 2010, 22:38

co sa tyka Rumunska tak v CSSR mal najlepsiu zbierku i svetovo dr. Pavol Diča myslim ze z Piestan, bol to zvazovy znalec a pokial dobre viem bola predana v aukcii Profila. Za kolko sa predala nemam tusenia ale bolo to niekolko milionov forintov - len vyvolavacia suma.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 12. 2010, 22:45

Světově nejlepší asi dost těžko a pokud si pamatuji, v aukci Profilu nějaký materiál časem prošel, ale žádné velké částky to nebyly...(pokud ne oprav mne s odkazem kdy to bylo a já si najdu katalog...)

dejvy

Moderátor

Zaregistrován:
21. 7. 2007

Vytvořeno:
29. 12. 2010, 02:40

Hlavně se dohodněte, ve které aukční firmě to bylo - Profil a Profila je trochu rozdíl🙂 .

babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
29. 12. 2010, 06:58

je to Madarska Profila Dracku, poobede ti hodim fotku. mam len stranku z toho katalogu, ostatok boli len pohladnice tak to poslo do zberu. Tak mozno som to prehnal ale v ramci CSSR mal najlepsiu, prispieval i do Merkuru a Filatelie.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
29. 12. 2010, 11:12

Pokud "Profila" tak je to možné, jeho články znám, sbírka mohla být slušná, ale světová třída byla ještě asi někde jinde...
Ale nespamujme již mimo téma 🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.