Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
tak vytaj kolego :-), to uz je na Vas...som zvedavy co napise Jaromir. Ja som sa dal na Gibraltar vsetko **, materialov je na trhu dostatok a ceny su prijatelne...
a ako stojite s CSR od roku 1918 ako sa vysporiadate s drahymi polozkami? zbierate to specializovane alebo generalne pripadne mierna specializacia?
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Sbírám generálně ale ještě něco schází no u té první republiky tam mě toho schází ještě dost mám jen tohle
http://garet6.rajce.idnes.cz/Ceskoslovensko_1918_-1939/
No mince Afghanistanu před rokem 1940 nejsou v pěkných stavech zrovna levné, pokud někomu stačí silně oběhové, pak se něco sehnat dá. A zlaté nominály také něco stojí a nejsou moc vidět ač v katalogu nestojí mnoho...
U bankovek je situace podobná a mnohé jsou pokud se ukáží docela hodně drahé.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Tomáš dráčku pravdu ale asi se na to vyprdnu a budu kupovat známky. Babygulka já to všechno sbírám čisté od roku 1945 mám známky do roku 1994 a pak mě scházejí od roku 1995 do 2007 pak už zase všechny mám až do dnes. Samozřejmě že nemám všechny desetibloky a různé aršíky ale jinak toho mám dost. Dávám si to na listy do hawitek.
Nejdříve k autorovi knihy o Afghánistánu Jiřím Markovi. S Jiřím Markem (předseda sdružení Geophila) nemá nic společného - je to jen shoda jmen.
A Viktorovi - co sbírat si skutečně musí ujasnit sám. Námětů od diskutujících zde má dost. Ale rozhodně to chce specializaci. Sbírka bez systému, jen co mi přijde pod ruce nemá smysl.
A podle mne nejdůležitější věc. Více než cena sbírky jsou znalosti sběratele o sbíraných materiálech.
Ano dávám ti Jaromíre za pravdu. Jen se rozhodnout co. Afghanistán nemá cenu, protože ten máš nejlepší a víš o něm skoro vše. Indie v tom je dobrý Ikánek ale co sbírá? Staroindické státy nebo celkově Indii? Tak snad se pro něco rozhodnu uvidíme. Jinak vám všem moc děkuji za nápady a rady.
Proč nemá Afghánistán smysl? V každém sběratelském oboru je někdo nejlepší, někdo méně dobrý, ale chce to trochu trpělivosti. Třeba v Afghánistánu se nikdo nevěnuje období po roce 1989. Poznal jsem několik lidí, kteří chtěli být hned špičkou v nějakém sběratelském oboru.
Když jsem jim napsal, co to třeba představuje v oblasti ZZ, tak je to odradilo. Uvedu příklad s Afghánistánem: Pokud byste se věnoval období po r. 1989, tak při intenzivním studiu za nějakých 3-5 let můžete být světová špička. A možná to ani nebude stát moc peněz...
Není to lehké, ujasnit si, co vlastně chci sbírat, ale sbírejte hlavně pro radost. Až podle toho, jak vás to chytne a jaké budou vaše finanční možnosti a též sběratelské příležitosti, tak se rozhodujte dále. Ale hlavně studujte, studujte, studujte...
Ještě něco k Afghánistánu. Mám slušnou sbírku z období 1871 - 1900. Ale třeba z období 1928 -1960 má daleko lepší sbírku než já, Dráček. A též vědomosti z tohoto období má větší než já. Takže se Viktore pro něco rozhodněte ale neohlížejte se např. na světové špičky. To bychom sběratelství mohli vzdát rovnou.
Snad jen na okraj bych podotkl, že kupovat starší Aghanistan jsem začal cca 18 měsíců nazpět(něco málo mám a mnoho mi ještě chybí) a sbírat to začínám trochu vážněji vlastně až cca 1-2 měsíce kdy si začínám dělat "pořádek" v nakoupeném materiálu. Ač nakupuji myslím jen za malé částky a mé finance jsou na toto velmi omezené(jiné věci mají přednost /účty platíme snad každý/ a mám i další zájmy) jistě mne to několik tisíc USD dohromady ale už stálo(tím bych chtěl jen uvést relaci ne draho/za relativně málo peněz), prostě NELZE dnes počítat s tím, že uděláte jakoukoliv trochu slušnou sbírku jakéhokoliv státu či materiálu jen za 10k nebo 20000Kč - to je prostě realita...
Prostě jakékoliv hobby dnes stojí dost peněz... 😕
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.