Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Jen malá zajímavost...
Přesná nákladová čísla známek Afghanistánu jsou velice často neznámá, ale dle nemnoha známých údajů od některých emisí, byly místní tiskárnou produkovány kolem roku 1950-1955 známky většinou cca v nákladech 10000 zoubkovaných a 1000 stříhaných kusů(nebo 20000 a 2000 kusů). Pokud tedy známe tyto přibližné náklady a velikosti TL jak byly známky tištěny, zjistíme i četnost některých zajímavých odchylek.
Jako příklad bych si vybral výrazné poškození tiskové desky vrypem(?) na ZP16 u jedné známky z emise vydané v roce 1951. Budu-li se držet výše uvedené úvahy, existuje(nebylo-li zničeno) s touto odchylkou pouhých 625(1250) zoubkovaných a 62(125) nezoubkovaných známek s touto výraznou vadou(odchylkou).
(za předpokladu, že tato vada byla na tomto ZP od počátku tisku)
Podobných případů by se jistě našlo více.
Jak jsou tedy doopravdy vzácné a jakou mají cenu??? To už je jiná otázka k zamyšlení... 🙂
(platí nejenom pro tento případ)
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
pre dracka, tak to ja naozaj velmi zaujimeve ze len 62 ks, ked si spomeniem kolko asi u CSR je cca 60 ks a aka suma v katalogu.
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Kdysi tady někde na jednom auditku někdo prohlásil, že bloků a archů není nikdy dost, tak jsem něco trochu doplnil(šak se šikne néé?!?) 😃
Obrázky:
Tak vidím, že už nejsem jediný sběratel známek Afghánistánu v ČR.
Moc pěkné materiály. Co se ocenění týká, to si netroufnu hádat, všechno je dáno nabídkou a poptávkou.
Kdyby to byly známky Velké Británie nebo Německa, tak se ocenění známek bude pohybovat v desetinásobcích i stonásobcích...
Dvě obálky s leteckými známkami (rub a líc obálek). Na obálce z r. 1946 známky dle starých zvyků vylepené na zadní straně obálky, ta z roku 1949 je vyfrankovaná na obou stranách. Škoda, že místo té modré známky 1,25 Afgh. tam není hnědá s nominálem 1,50 Afgh...
Ještě odesílatel "Patterson." Kdyby to byl Frank Patterson - autor knihy "Afghanistán 20.století", tak to bych se nasmál. Říkám si, kolik tak mohlo být Pattersonů na afghánské ambasádě.
Obrázky:
Tohle mi odpověděl John Wilkins na můj dotaz, zda obálka není náhodou odeslaná Frankem Pattersonem:
Dear Jaromir
I have many files of Franks writing and covers and this is his style of
printing. In fact most of his letters to me were printed in this style. A
nice cover for the period.
Tak vada se jak jsem právě zjistil(viz. nový obrázek) vyskytuje jen na části nákladu(počty tedy budou nižší...) 🙂
Obrázky:
Literatura dvě desky nezná a vzhledem k malému nákladu o tom sám dost pochybuji.
Navíc okraje obou dvou známek jinak vykazují stejné drobné vady. Hřebíčky se běžně vyskytují u tisku různých vydání často jen na velmi malé části nákladu(např. jen na počátku či konci).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.