Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
30. 6. 2010, 09:16

No, klobouk dolů, ale díky za informaci 😉
Něco nového(třeba kde objednat) o té publikaci nevíš???🙂
viz. odkaz( Afghanistan Revisited, Wilkins, page 19)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
30. 6. 2010, 14:12

Něco je zde, jen nevím jestli je ještě nějaká publikace volná. http://catalogue.nla.gov.au/Record/3700448?lookfor=subject:"Postage stamps - Afghanistan - Forgeries" {subject-cluster:"Postage stamps -- Afghanistan"}&offset=1&max=1
Ještě někde našel odkaz Ikanek, kde byla tato kniha k prodeji, ale já to někde založil. Vím, že kniha je dost drahá (snad 100 GBP).
Pokud bys Dráčku na knihu narazil, tak mi dej vědět.

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
13. 7. 2010, 09:36

Přišla mi odpověď ohledně dopisnice od Alfonse Zuluety:
Jaromir,

Thank you for your message and picture.

All postal stationery from this period is scarce especially used.

I am not surprised that you found this card in a Czech collection.

Beginning in the 1930s until the 1960s, many Czech engineers

worked in Afghanistan for Skoda Works etc. I have many covers

from dated in the 1930s and 1940s from Afghanistan to Czechoslovakia.

There is a connection between the then Czechoslovakia and Afghanistan!

Did you go to the London show? I did not. But, I have applied to show my Nepal

and Amanullah Afghanistan in India next year.

Cordially,

Alfonso G Zulueta Jr
(925) 689 8843
azulueta@comcast.net

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
7. 9. 2010, 10:26

Po delší době opět něco nového. Obálka se známkou v hodnotě 2 abasi nazývaná Skeleton. Přesné datum ani rok vydání není známý!!! Předpokládá se 1894 - 1895.
Obálku s touto známkou vidím poprvé v životě a Dietrich se zmiňuje, že měl ve svojí sbírce pouze jednu.
Ani na žádné výstavě jsem podobnou neviděl, takže to bude asi dost velká rarita. O to více mne těší, že se mi ji podařilo získat.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
7. 9. 2010, 10:54

Další zajímavá obálka pravděpodobně z r. 1919 ( třetí číslice zleva na oválném podacím razítku je špatně čitelná, vypadá jako dvojka, ale to by nedávalo smysl, musí to být trojka).
Doporučený dopis odeslaný z Mazar-i-Sharif do Peshawaru. Kromě oválného podacího razítka, též obdélníkové doruční razítko a kulaté fialové příchozí. Jinak se dá vyčíst na kulatém razítku datum 25, měsíc je rozmazaný.

Obrázky:

babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
7. 9. 2010, 15:08

na to ze je tato obalka mimoriadne vzacna tak je to velmi malicka obalka, ale tak taketo sa hned nevidi a je to urcite ozdobou zbierky!

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
7. 9. 2010, 18:14

Blahopřeji Jaromíre, ta první obálka je moc moc pěkná a i ta druhá se počítá...😉
To jsi si nadělil předem k svátku?🙂

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
7. 9. 2010, 18:32

Ač nyní tuto oblast nekupuji, v létě jsem si doplnil také myslím zajímavou věc...😃
V roce 1941 byla pripravena k vydání běžná hodnota na úhradu poplatek za dopis(o dojnásobné hmotnosti?) do zahraničí s vyobrazením rafinérie na cukr v Baghlanu. Bylo vytištěno menší množstí známek pro zásilku do UPU, ale byl snížen tarif z 1,50 na 1,25Afg a k vydání tedy již nedošlo. Vytištěné známky byly uloženy na úřadě a někdy v letech 1949(1947) se dostalo do prodeje za dvounásobek nominálu pouze cca 700kusů( t.j.28TL)!!!
(viz dolní zoubkovaná známka na bílém papíru)
Známky mám doloženy na bílém(hladkém) nebo nažloutlém(hrubším) papíru. Podařilo se mi získat však i krajovou nezoubkovanou známku(?nebo zkusmý tisk), který mne známá literatura neuvádí(to potěší... 😎 ).

Obrázky:

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
7. 9. 2010, 18:43

Ač nyní tuto oblast nekupuji, v létě jsem si doplnil také myslím zajímavou věc...😃 V roce 1941 byla pripravena k vydání běžná hodnota na úhradu poplatek za dopis(o dojnásobné hmotnosti?) do zahraničí s vyobrazením rafinérie na cukr v Baghlanu. Bylo vytištěno menší množstí známek pro zásilku do UPU, ale byl snížen tarif z 1,50 na 1,25Afg a k vydání tedy již nedošlo. Vytištěné známky byly uloženy na úřadě a někdy v letech 1949(1947) se dostalo do prodeje za dvounásobek nominálu pouze cca 700kusů( t.j.28TL)!!! (viz dolní zoubkovaná známka na bílém papíru) Známky mám doloženy na bílém(hladkém) nebo nažloutlém(hrubším) papíru. Podařilo se mi získat však i krajovou nezoubkovanou známku(?nebo zkusmý tisk), který mne známá literatura neuvádí(to potěší... 😎 ). ...

Dráčku, to je zajímavé. Já mám ve sbírce jen zoubkovanou, ale že je jich takhle málo jsem nevěděl 🙂 . U Afghánistánu je však možné zřejmě cokoliv.😃

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
7. 9. 2010, 18:51

V údaji o množství na přepážku v Kábulu v roce1949 dodaných známek vycházím z Pattersona na str.46 dole, ale na trhu se ukazují na prodej samostatně relativně pravidelně(asi je málo sběratelů...).
Pásky či bloky jsem ale viděl jen výjmečně(1x 2-páska, 1x 4blok, 1x cely PL)!!!
Jen drobná oprava tarif pro dopis by zvýšen(nikoliv snížen) z 0,75 na 1,25Afg za základní váhovou jednotku, proto známka nebyla vydána. Sorry chybka se vloudila... 😕

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.