Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Někdy bývá sběrateli značně vysoko ceněna hodnota 80 pul ve vínovém odstínu, která je někdy označována za chybotisk v barvě hodnoty 75pul. Viděl jste ji někdo ale ve stříhaném provedení??? (literatura nezná...) 😃
(zoubkovaná je tam pouze pro srovnání a není moje, zásilku se stříhanou očekávám každým dnem...)
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zajímavé je, že se o tomto barevném chybotisku nezmiňuje John Wilkins ve své knize "Afghanistan-Plate a Printing flaws, Errors a Oddities 1870-1989. Přitom tyto známky rozlišuje na typy podle linek na horním podstavci na pravém sloupu. Na tu stříhanou jsem zvědavý, ještě jsem ji neviděl a nevím, že by ji někdo popisoval.
pozorne som cital tuto sekciu ak mam pravdu povedat Afganistanom by som sa nechcel zaoberal, uz z toho dovodu, ze by som musel zohnat potrebnu literaturu, lebo bez nej je clovek bezmocny. Ale zaujimave citanie, pochvala Dracek a Jaromir😉
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Základ literatury pro známky Afghanistanu je kniha od H. Dietricha: Afghan Philately 1871-1989, kterou vydal G. Alevizos v r. 1995. Tato kniha je u Alevizose stále na prodej za 85 USD. Další kniha je od F. Pattersona: Afghanistan-Its Twentieth Century Postal Issues. Pokud k tomu máte katalogy Gibbons a Michel, tak to pro běžnou práci se známkami Afghánistánu naprosto dostačuje. Ze současných autorů něco vydali Robert Jack a John Wilkins, ale jak zde vidíte v diskuzi, je Afghánistán tak nedostatečně prozkoumaný, že je zde stále co objevovat (což si myslím, že v případě např. ČSRI+II+ČR je téměř nemožné, proto se jako tiskové vady zkoumají kdejaké "mušince" na již vydaných známkách).
dakujem za info ohladne literatury, ja zbieram CSR a Slovensky stat ale ze by som sa zaoberal DV to nie je pre mna, staci mi cista znamka v luxusnej kvalite. Co sa tyka DV to je uz o peniazoch umelo zdvihnute sumy - staci ked sa pozriete do katalogu kolko staly pred 30 rokmi a teraz v benesovskych katalogoch tak je mi zle.
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Hmm pěkná, jedna z mála co jsem viděl, v 99% případů je tam použit tem velký formát obdelníku...(laicky řečeno) 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.