Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Rozhodl jsem se, že dám do Chlubírny nejlepší věc z mojí sbírky Afghanistánu.
Je to arch z emise ražených známek ručními razidly (razítky) namáčenými do barvy. Bylo to v letech 1880-1891, v době kdy tehdejší Afghánistán neměl svoji vlastní tiskárnu. Arch pochází pravděpodobně z r. 1881, je zde 19 známek a je považovaný za největší dochovaný. Vzhledem k tomu, že doposud nebyl objevený žádný další, který by obsahoval více známek, je pokládaný za unikát.
Přikládám vyobrazení a popis z Dietrichovy knihy "Afghan philately 1871-1989".
Jen podotknu, že Dietrich, nejúspěšnější vystavovatel známek Afghánistánu všech dob nikdy neměl tento arch ve svojí sbírce. O to více mne těší, že se mi jej podařilo získat z pozůstalosti Theodora Lighta dalšího významného sběratele Afghánistánu (vystavoval např. na Světové výstavě v Praze 1968)
Obrázky:
Pokud umíte anglicky, tak se na straně 81 pod bodem "e. Sheet count" kromě popisu archu s 19 známkami od Theodora Lighta dočtete, že Dietrich má ve svojí sbírce a i arch se dvěma typy vydání známek v nominálu 1 abasi. Tyto typy se liší hlavně vnějším průměrem známky (26 a 28mm).
Tento arch (7 pásku) mám též ve svojí sbírce, tentoktát z Dietrichovy pozůstalosti. I když jsem na žádný podobný arch dosud nenarazil a zřejmě již o unikát nejde, rozhodně se jedná o velkou raritu.
Obrázky:
I když to sem vysloveně nepatří, ale vzhledem k tomu, že je zde diskuse o Afghánistánu a největší znalec a vystavovatel byl Horst Dietrich, tak posílám výčet ocenění, které získal za svoje exponáty Afghánistánu. I na takových výstavách jako Světová výstava v Praze 1978 nebo WIPA 1981 - Court of Honour - Dvorana slávy. To mluví za všecko.
Obrázek je z aukčního katalogu firmy David Feldman 2003, kdy se dražila část jeho sbírky. David Feldman vydal pro tuto aukci samostatný katalog.
Obrázky:
Ještě pár let a máš to také... 😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
No tarif přibližně sedí, vyfrankováno je 8,35Afg a počítal bych 1,25Afg dopis do 20g do ciziny, 2Afg doporučený příplatek a 5Afg příplatek letecky do Evropy, takže navíc jen 10p, což se dá myslím tolerovat.
Je však dost horší čitelnost razítek a dopisů z tohoto období se vyskytuje zaslaných z Kabulu relativně dost, takže cenu bych viděl pouze někde mezi 60-120Kč (pokud jsem tedy něco nepřehlédl, pokud ano, rád se poučím) 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
To ocenění bych viděl podobně, ale též si říkám, jestli jsem něco nepřehlédl. Jsem ještě zvědavý na názor Dejvyho.
Tu obálku jsem koupil za 4USD pouze proto, že jsem bidoval v poslední minutě jednu velice raritní obálku s tygří hlavou a chtěl jsem si zkontrolovat, zda mám správně nastavené všechny přihlašovací údaje.
Ta aukce mi nakonec vyšla a pošlu ji sem v dalším příspěvku. Napsal jsem o tom celý článek a poslal Zd. Jindrovi ke zveřejnění.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.