Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
6. 11. 2008
zajímavý seznam...
http://pwmo.org/illegals/illegals-afghanistan.htm
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 2. 2006
Děkuji za ten seznam ilegálních vydání známek Afghanistánu. Určitě námět na důkladnější zpracování. Na eBay se často za pár USD nabízejí celé archy různých ilegálních vydání po r. 1989. Osobně jsem zvědavý, zda všechna vydání v Michelu 1996-2001 budou i v budoucnu uznána za legální. Tohle je námět pro politické historiky. Zda uznat za představitele státu hnutí, které ovládalo 90% území, hlavní město a uznaly je 3 státy, anebo ostatní představitele, kteří ovládali pouze 10% území, neovládali hlavní město, ale uznával je západní svět (jak to prezentuje Michel). Zároveň vyzývám každého, kdo má možnost z období 1996-2001 sehnat z Afghanistánu jakoukoliv obálku (ne podvrhy) ať mne kontaktuje.
Zaregistrován
11. 7. 2006
Afghanistan & Baluchistan Map (1935)
...a další si tamtéž jistě najdete sami :-)
Akir
Nové Evropské Známky
Zaregistrován
10. 2. 2006
Posílám velmi zachovalou obálku se známkou z první emise z desky D (nominál 1sanar). Těchto známek existuje 15 typů. Razítko z Peshawaru
[
Zaregistrován
10. 2. 2006
Děkuji Akirovi za ty mapy. Už jsem si je uložil.
Jinak pro čtenáře: Sháním údaje z katalogů o Afghanistánu před rokem 1908. Hlavně barevná vydání v letech 1876 - 1878.
Zaregistrován
23. 2. 2009
Také posílám jednu ze vzácnějších variant aršíku z Afghánistánu, kterou jsem nedávno získal.
[
Zaregistrován
10. 2. 2006
Posílám obálku z roku 1868 - Peshawar - Lahore - Multan. Peshawar si v této době nárokovali Britové, měli ho zahrnutý územně do Britské Indie, ale Afghánci až do roku 1878, tj. ještě 10 let poté vydávali svoje známky pro Peshawar, což znamená, že jej pokládali za svoje území. Dle Afghánců je to předznámkový dopis Afghanistánu, dle Britů běžný dopis na území Britské Indie.
Teď rozsuďte, kdo má pravdu?
Pravdu ale píší vítězové bez ohledu na právo, takže se budeme asi muset držet toho, že je to běžný známkový dopis Britské Indie.
Písmo v jazyku Dárí kombinované s obchodnickým písmem, které se na území tehdejšího Afghanistánu používalo.
[
druhá strana obálky
[
Zaregistrován
10. 2. 2006
Ještě něco k dějinám Afghanistánu: Vládcové východního Paštunistánu na území dnešního Pakistánu uznávali v 19.st. vládu Afghánských králů. R. 1849 Britská východoindická společnost porazila Sikhy, kteří tehdy této oblasti vládli a připojili ji k budoucí Britské Indii.
Žádný z Afghánských panovníků tuto anexi neuznal, proto v roce 1878 (30 let poté!) Afghánci tiskli známky pro Peshawar a celé toto území považovali za svoje. Až v roce 1893, když hrozila další Britsko-Afghánská válka, tehdejší panovník Abdurrahmán pod nátlakem podepsal tzv. Durandovu linii, kde uznával platnost hranic, jak ji vytyčili Britové. V budoucnosti tuto smlouvu Afghánci zpochybnili a žádná další vláda až dodnes neuznala toto území jako Pakistánské. V letech 1950-1963 s různými přestávkami docházelo k tvrdým diplomatickým střetům s Pakistánem, protože Afghánci požadovali navrácení tohoto území.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Mapa Afghanistanu a okolí z roku 1710...
http://i.ebayimg.com/18/!BbqqR6!Bmk~$(KGrHqIOKjYEq4OpENp!BK)Elk1m5g~~_3.JPG
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 2. 2006
Ta mapa je zajímavá. Musím si ji blíže prostudovat. Jen uvedu, že v roce 1710 Afghanistán patřil pod Persii (vládce Hosejn z rodu Safíjovců 1694-1722) a osamostatnil se oficiálně r. 1747. První vládce Afghanistánu byl Ahmad Šáh Abdalí (král) 1747-1773. Tehdy pod Afghanistán patřilo území většiny dnešního Pakistánu (Paštunistán, Vaziristán, Pandžáb, Jammú, Kašmír, většina Balúčistánu... až do r. 1819).
Afghánci pokládají toto území za svoje a proto se divíme, že jednotkám ISAF v současné době tak narůstají ztráty. Pakistánská vláda na toto území (větší než naše republika nemá žádný vliv, zde fungují rodové tradice).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.