Moderátoři: smith

Martin H

Uživatel

Zaregistrován
20. 3. 2010

#1 - 16. 12. 2010, 21:30

Sháním radu. Mám v plánu čistit z mincí lepidlo a předpokládám, že by na to pomohl aceton. Jedná se o euromince (všechny nominály) a stříbrnou 5 euro minci. Nikdy jsem z acetonem nečistil, tak se chci zeptat, zdali to nebude nějak reagovat s kovem euromincí případně se stříbrem? Pokud ne, jaký aceton koupit, normální ředidlo z drogerie? Nebo existuje něco jako lékařský aceton, čistší bez příměsí (jako u lihu nebo benzinu)? Poradí někdo, kde se dá sehnat (např. v Praze?).

Děkuji všem zkušenějším za názory.

LukeH2O

Uživatel

Zaregistrován
30. 5. 2009

#2 - 16. 12. 2010, 21:51

Aceton nereaguje se žádnými kovy. Jako ředidlo netuším jak moc je čistý. To by chtělo prostudovat etiketu. Čistý aceton se používá v chemických laboratořích (možná i někde jinde), ale tento soukromé osobě asi neprodají a pokud prodají tak ta cena bude mnohonásobně vyšší než u obyč ředidla. Nejlepší je mít známého chemika (stačí učitel ze školy).
Snad Vám to pomůže.

Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Bigger

Uživatel

Zaregistrován
12. 2. 2010

#3 - 16. 12. 2010, 23:38

Snad taky pomůžu.....Aceton se dá sehnat v nějakých větších firmách.....Já bych šel tímhle směrem.......

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#4 - 17. 12. 2010, 01:23

Aceton se normálně prodává v drogerii resp. domácích potřebách. Chemicky čistý snad není potřeba.

Tomako

Moderátor

Zaregistrován
22. 7. 2007

#5 - 17. 12. 2010, 01:52
Sháním radu. Mám v plánu čistit z mincí lepidlo a předpokládám, že by na to pomohl aceton. Jedná se o euromince (všechny nominály) a stříbrnou 5 euro minci. Nikdy jsem z acetonem nečistil, tak se chci zeptat, zdali to nebude nějak reagovat s kovem euromincí případně se stříbrem? Pokud ne, jaký aceton koupit, normální ředidlo z drogerie? Nebo existuje něco jako lékařský aceton, čistší bez příměsí (jako u lihu nebo benzinu)? Poradí někdo, kde se dá sehnat (např. v Praze?). Děkuji všem zkušenějším za názory.

kde se vzalo na 5€ minci lepidlo kdyz neni bezne v obehu?

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#6 - 17. 12. 2010, 07:10

Proto asi není v oběhu, protože je přilepená.😁

Martin H

Uživatel

Zaregistrován
20. 3. 2010

#7 - 17. 12. 2010, 23:05

Za lepidlo na miních může naprosto idiotská emisní politika San Marina, které tuším od roku 2007 do svých sad euro mincí tyto mince lepí, aby byly všechny rovně a nehýbaly se👿 Takže takhle je v sadě přilepena i stříbrná pěti eurovka. Vždy jde o 4 nebo 8 malých bodů lepidla, přesně rozměřených, na všech mincích, ve všech sadách (alespoň, co jsem viděl), takže se určitě nejedná o nějakou náhodu, kdy lepidlo vyteklo do mincí....

Jinak ostatním díky, zkusím použít ten aceton z drogerie, snad to bude vyhovující, ten laboratorní se mi nikde sehnat nepodařilo, v lékárně to nemají.

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#8 - 17. 12. 2010, 23:15

panove prominou, ale..
fuj, to je hnus!
san marino, a mince? fiktivne platidlo. jediny prijem do ich rozpoctu, okrem dotacii z talianska.
a este to tam aj lepia, do tych sad..
ked som bol v san marine este pred eurom, mali tam talianske penaze.
(aj ked je pravdou ze za asi pol roka co som bol v taliansku, 2x mi vydali v supermercate mincu rep.di san marino)

jacisin76@yahoo.com

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#9 - 17. 12. 2010, 23:27
Za lepidlo na miních může naprosto idiotská emisní politika San Marina, které tuším od roku 2007 do svých sad euro mincí tyto mince lepí, aby byly všechny rovně a nehýbaly se👿 Takže takhle je v sadě přilepena i stříbrná pěti eurovka. Vždy jde o 4 nebo 8 malých bodů lepidla, přesně rozměřených, na všech mincích, ve všech sadách (alespoň, co jsem viděl), takže se určitě nejedná o nějakou náhodu, kdy lepidlo vyteklo do mincí.... Jinak ostatním díky, zkusím použít ten aceton z drogerie, snad to bude vyhovující, ten laboratorní se mi nikde sehnat nepodařilo, v lékárně to nemají.

muzete ho zkusit koupit napr.zde:
http://www.pentachemicals.eu/ceniky/cenikcz_1.pdf

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#10 - 17. 12. 2010, 23:28

Neviem, či kúpiš priamo riedidlo s názvom acetón. Ak nie, tak kúp riedidlo C6006 - je to acetón. 😉
Je to nepolárne rozpúštadlo a aj ak sú tam iné ketóny v malom množstve, tak žiadnu paniku. S kovmi nereagujú. Takže zbytočne nehľadaj analyticky čístý, ten z drogérie stačí.😉

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.