Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
20. 10. 2013, 08:54

Takže chystám limitY, protože na aukci bohužel nebudu. Proto se Vás chci zeptat na Váš názor u perforací položek 2101,2102,a 2104. Předem díky za Vaše názory.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
20. 10. 2013, 09:25

U pol.2102 máš nedoperforovaný specimen, tak ho po výhře musíš dodělat Zdenku.😉 Sám víš dobře, že je rozdíl fotka a reálný pohled na bankovku!

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
20. 10. 2013, 10:02

nejde o to nedodělání, ale jde o písmenko E / první / tohle Ečko se používalo až od roku 1948, jestli se dobře dívám. Možná že už z toho blbnu, ale nezdá se mi to. Proto se prám.

Miciko

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2010

Vytvořeno:
20. 10. 2013, 10:45

Nemam pri sebe knihu, ale čo som predbežne pozeral, tak rozsah sérii sedí, 5 kčs TF tam myslim nieje, ale na mojazbierka sú podchytené. Ja mám tiež jednu doma.

A Zdenku, tie perforácie niesú stopercentné, +-minimálny posun pri písmenách je.

Miciko

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2010

Vytvořeno:
20. 10. 2013, 11:28

Pri položke 2104 by som bol kľudný. Na stranke mojazbierka je táto bankovka s poradovým číslom 571 111, takže by to malo byť ok.

Mne osobne sa viac nepozdáva položka 2182, ale ked ju porovnám s ostatnými, vyzerá byť ok. A tá perforácia je podstatne divokejšia, ako tie Londýnske.

Miciko

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2010

Vytvořeno:
20. 10. 2013, 19:59

Prikladám obrázky. 😉

Prvá je teraz u Klima, druhá jez databázy.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
24. 10. 2013, 21:09

Tak přeji všem sběratelům spoustu pěkných přírůstků z aukce, já ráno vyrážím, budu ale doufat, že mi něco zbyde na limity. I když nevím, nevím.

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
25. 10. 2013, 00:32

s těmi čísly takhle vedle sebe to skoro může budit dojem, jak kdyby to snad bylo později dolepované😃

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
25. 10. 2013, 12:53

acme, ale fuj! 😉

Kolky se lepily na bankovky použité i nepoužité. Lepily se v centrálních lepírnách i na jednotlivých kolkovacích místech. "Některé lepírny / kolkovací místa si nechaly menší část kolků soukromě zoubkovat, aby se jim lépe pracovalo." (parafráze Bajera)

Nikde jsem nedohledal ani odhad počtu takových lepíren / kolkovacích míst, ani jaké procento se rozumí tou "menší částí". Možná by se dalo dohledat, jaké procento bankovek bylo okolkováno v centrálních lepírnách. Tak jako tak, na Slovensku měli svých starostí dost a byli asi rádi, že vůbec s vypětím všech sil okolkovali. V centrálních lepírnách sice jeli jako fretky, ale práci měli velmi dobře zorganizovanou, navíc byli v centrálách (takže nějaká lidová tvořivost nepřicházela moc v úvahu), takže tam bych to na nějaké soukromé zoubkování moc neviděl. Na vesnicích měli většinou buď svých starostí dost nebo těch kolků zas tolik nebylo. Tedy bych si troufnul tipnout (i když je to čirá spekulace), že soukromě zoubkovat si nechávali spíše ve větších nebo středně velkých městech, kde měli relativně dost práce a současně možnosti, jak si to nechat nazoubkovat. Nebo - a to mi přijde nejpravděpodobnější - ve firmách, které kolky jak známo dostávaly v arších, aby mohly nakolkovat na výplaty nebo do pokladen (a mj. právě firmy jsou nejpravděpodobnějším zdrojem úniku nepoužitých kolků).

Tedy - těžko říct, kolik zoubkovaných kolků bylo, ale jistě se dá tvrdit, že moc rozhodně ne (do 10%???) a asi ne původem z centrálních lepíren (tedy "ze skladu"). Jak probíhalo kolkování? Hromada hotovosti, kolky, rychle nalepit, svázat do balíčků, vydat lidem. Plus kolkovaly místní "úřední osoby" (starosta, farář, učitel apod.) s případnou asistencí dobrovolníků. Případně vydat lidem bankovky a kolky, ať si to nalepí sami. Kolkovalo se v roce 1919 s úrovní hygieny roku 1919, půl roku po válce, kolkovací místa byla často ve veřejných prostorách (hostince, obecní úřady, místní "kulturáky"). Lidi přenášeli peníze v kdečem, přičemž spousta lidí brala peníze do rukou, které si naposledy umyli kdo ví kdy.

Závěr:
1) Smířil jsem se s tím, že kolkované UNC bankovky RUB jsou buď okolkované dodatečně (tj. s přelepovanými kolky) nebo pocházejí z trezorů banky ze zásob, které nikdy nebyly expedované, příp. se netknuté vrátily.
2) Jaká je asi tak s přihlédnutím k použití zdravého rozumu pravděpodobnost, že člověk natrefí na autenticky okolkovanou UNC se zoubkovaným nepřelepovaným kolkem? 😉 Z čehož pro mně osobně plyne, že za zoubkované kolky peníze vyhazovat nechci...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.