no, když se vrátím k tomu, co je varianta a co není ... já beru katalog jen jako zdroj informací, třídění tam mě však nechává poměrně chladným a řídím se vlastním úsudkem; tj. např. 5 Kčs / 49 ... nemá varianty, 1 Kč / 19 - mohla by mít variantu (dle tiskárny), ale zatím nelze rozlišit ... 10 Ks / 39 ... nemá variantu ... 100 Kčs / 89 - nemá variantu, ale mám kvůli sériování jeden kus od A01 - A28 a z A29 - 56 apod.
Když už se naskytla výhodná příležitost koupit např. 10 Ks / 39 s jednočíselnou sérií (a já měl dvoučíselnou), vzal jsem ji, ale nepovažuji v žádném případě za variantu. Nejel bych kvůli něčemu takovému např. na sálovou aukci, nepřeplácel bych nad katalog ani nic podobného. ČSR už mám pomalu nasbírané (chybí mi už jen dražší kusy jako víceméně každému) a když jsem řešil otázku co dál, přešel jsem prostě na jinou zemi (v mém případě inflační Německo) a začal sbírat opět něco, čeho je hodně variant za relativně dobré peníze ...
Každopádně - nikdy bych se nebil do krve, že je variantou něco, co je na žlutém / bílém papíře, že je něco nazelenalé a něco namodralé, (dělá snad někdo rozbor barev např. na 100 Kčs / 1961, kde jsou i v rámci jedné série viditelné rozdíly?), že je variantou Zaire, že je variantou OKTOBRA nebo TÁTO/TATO ... z uvedeného budou stejně nakonec profitovat jen a pouze spekulanti, kteří jen uvítají, když se sběratelé budou navzájem oblbovat tím, že tohle musí nutně každý ve sbírce mít ... víte, co by spekulanty zaskočilo? Kdyby tyhle "horečky sobotní noci" (nebo jak to lépe nazvat) sběratelé prostě ignorovali ... co pak bude dělat spekulant, když nebude zájem? nebo bude kupovat investor něco, co bude viditelně sběratelskou obcí ignorováno? Nabídka může být tak drzá, jak jí jen poptávka dovolí. Ale začít musí každý sám u sebe ...
pekne napisane!!! mas dobry postoj k zbieraniu
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
šenfi, v aukci se to vydražilo. Aspoň podle výsledkové listiny. 😉
Já ti rozumím, ale pokud by to bylo, jak říkáš, muselo by být ve výsledkové listině N - a to by vypadalo blbě. Takže závěr: buď se to vydražilo na pochybný limit nebo je nesprávná informace o tom, že se to vydražilo.
Mimochodem, další příklad je tady:
http://www.filatelie-klim.com/cz/detail/1000koe841932seriea_no3976
(to je pol. 1967, která se podle výsledkové listiny vydražila za 5.500 Kč + procenta), teď je nabízená za 12.000.
Chápej, mně vadí to, že se uvádějí (a jednou provždy zaznamenávají) nesprávné informace, na základě kterých se bude spousta lidí v budoucnu rozhodovat - minimálně to, že se - třeba tahle 1000/1932 - prodala za 5.500 Kč. Neprodala. (A jako bonus se teď nabízí o hodně dráž.) Ať se na mně nikdo nezlobí, ale to není "čistá" praktika - resp. ať je to praktika jaká chce, mně se prostě nelíbí. A jestliže někdo takhle kouzlí s dosaženými cenami, tak já na to chci upozorňovat. Klidně s rizikem, že už mi nikdo nic neprodá (aspoň nevyhodím peníze oknem).
Ale veď výsledková listina hovorí, že sa to vydražilo ... Teraz je len otźka z koho robí blbečka ... z ľudí, alebo zo seba?
chybotisky napsal/a:
tak já v tomhle vidím právě ten nejzásadnější problém, protože v aukci se to "vydražilo".
To byly ty moje obavy, že bych dražil nejen proti sběratelům a investorům, ale i proti "prodávajícímu".
... a právě proto na tyhle akce nejezdím, abych si nezvyšoval krevní tlak (ale to už jsem psal a nerad se opakuju🙂 ). raději nechci ani přemýšlet nad těmi důvody proč ...
.... ono se pak někde za čas uvede "vydražilo se tehdy a tehdy za tolik a tolik" ... kolik lidí si to zkontroluje? kontroloval si např. někdy někdo informaci, co uvádí v katalogu např. Novotný (prodáno tehdy a tehdy za tolik a tolik) ... lidská paměť je krátká a jak psal majkl, nejhorší je na tom to, že se budou historicky uchovávat nesprávné informace ...
však si vzpomeňte, kolik lidí se tu pohoršovalo nad tím, že si navzájem někteří navzájem nasazují opakovaně limity na Aukru (a není jim to blbé včetně občasných výmluv "že s obchodu sešlo") a tady se to přece jen točí trochu ve větším...
to sice ano, ale kde máte, že původní vlastník, který materiál dal do aukce byl sám Klim. Teoreticky je klidně možné, že pan XY dá bankovku do aukce a když se položka neprodala, tak majitel obchodu si jí následně koupil pro svůj e-shop. Aukční řád nic takového přeci nezakazuje.
Některé spiklenecké teorie mi zkrátka mnohdy příjdou přitažené za vlasy. O tom, že na tuzemském trhu existuje kartel není pochyb, ale že by se jeden z největších obchodníků uchyloval k takovým trivialitám se mi prostě nechce věřit. Riskovat v tomhle oboru dobré jméno by mohl jen naprostý idiot.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.