Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 09:16

vsechno to hodne souvisi s nedostakem kvalitniho materialu - nez setrit na legionare, tak se radeji sbiraji JEDNO a DVOUciselne "varianty", jemne odlisnosti barvy papiru + 50K1945 a 20K1945 na tiskove desky, jeden pan dokonce bere jako variantu to, kdyz se perforace 3md vyskytuje na jinem miste bankovky !!!!

Shrnul bych to asi tak, každý si svou sbírku bankovek sesbírává, jak je jeho nejlepší přesvědčení, ať už jde o varianty jedno a dvou číselné, odlišnosti barev papíru, polohy 3md😉 atd.! Každý dobře víme, když se v dalším Bajerovi objeví něco nového, tak to někteří budou nazývat variantou, k nelibosti jiných! Nic s tím nikdo nenadělá a myslet si bude své!😉

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 11:47

vsechno to hodne souvisi s nedostakem kvalitniho materialu - nez setrit na legionare, tak se radeji sbiraji JEDNO a DVOUciselne "varianty", jemne odlisnosti barvy papiru + 50K1945 a 20K1945 na tiskove desky, jeden pan dokonce bere jako variantu to, kdyz se perforace 3md vyskytuje na jinem miste bankovky !!!!

To je přesně ono - co má člověk sbírat, když nic není! (A to, co je, je tak nesmyslně předražené, protože to drží davy lidí, kteří to - až budou potřebovat peníze nebo až budou mít pocit, že je po krizi - najednou prodají, čímž způsobí výrazný pokles cen.)

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 13:52

To je přesně ono - co má člověk sbírat, když nic není! (A to, co je, je tak nesmyslně předražené, protože to drží davy lidí, kteří to - až budou potřebovat peníze nebo až budou mít pocit, že je po krizi - najednou prodají, čímž způsobí výrazný pokles cen.)

Správný spekulant se chová úplně jinak, nebude prodávat, až bude konec krize, ale v době největší poptávky, kdy může ještě cenu vyšroubovat výše, než je doposud!😉

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 14:22

Mischel, vidíš, a já si pořád říkám, proč jsem skončil, tam kde jsem. 😉 Neopravitelná chyba výchovy...

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 14:34

Mischel, vidíš, a já si pořád říkám, proč jsem skončil, tam kde jsem. 😉 Neopravitelná chyba výchovy...

Ale to asi nebude výchovou, spíš každý máme jiný pohled na věc!😉 Spekulativní materiál v našem oboru se musí pouštět postupně, jinak vznikne to co jsi napsal výše a to by potom nebyl spekulant, ale pro mě blbec!😁

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 16:13

No jo, jenže ty mluvíš o několika málo jednotlivcích (spekulantech), zatímco já o masách "outsiderů" (opak "insider", informovaný sběratel). Několik málo spekulantů si to samozřejmě pohlídá, ale já si prostě myslím, že to velké množství "outsiderů", z nichž každý do I. a II. emise (a několika málo dalších špeků) uložil odhadem průměrně 200-300 tisíc, dojde k podobnému závěru přibližně ve stejnou dobu. (Aspoň doufám, že pravděpodobnost, statistika a sociologie nezklamou.)

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 17:05

majkl napsal/a:

makle, tady si trochu protiřečíš, vůči spekulantům!😉
Myslím si, že pro nás notafiliky(kolik nás může být? 300?400?500? více určitě ne), je určité množství bankovek, které máme rozebrané ve svých sbírkách a snažíme se jejich stavy vylepšovat. Bohužel jsme došli do stádia, kdy už nejsou na trhu (pro nás) nejlepší stavy, takže nám nezbývá, než se věnovat tzv. variantám, nebo šetřit a čekat, až se přiblíží konec krize a spekulanti začnou rozpouštět své investice, protože další jiné nové bankovky se už na trhu nenajdou. Leda tak pár kousků zapomenutých někde v knize.(jedině poprosit Zdenka, ať pár kousků vytiskne)😉
Stejně na všechny z nás spekulativní bankovky nevyjdou a další roli bude hrát finanční limit každého z nás!!!😞

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 17:58

O počtu nás " Bankovkářů " se dá těžko spekulovat. Ale myslím, že počty budou vyšší. Samozřejmě každý sbírá něco jiného, takže si netroufám ani typovat, kolik z nás sbírá bankovky Československa od roku 1919. Když vezmu, jak jsem začínal sbírat Ag mince ČR tak počet PROOF mincí se pohyboval někde mezi 3000-4000 kusů, dnes je náklad od 12000 výše, takže u bankovek bych nárůst taky typoval. Otázkou je kolik je v tomto počtu opravdových sběratelů a kolik investorů. Ale to je nakonec jedno, jednou se ty bankovky zase dostanou na trh, ať už budou od nás nebo od investorů z trezoru.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 18:56

trava napsal/a:

O počtu nás " Bankovkářů " se dá těžko spekulovat. Ale myslím, že počty budou vyšší. Samozřejmě každý sbírá něco jiného, takže si netroufám ani typovat, kolik z nás sbírá bankovky Československa od roku 1919, takže u bankovek bych nárůst taky typoval. Otázkou je kolik je v tomto počtu opravdových sběratelů a kolik investorů. Ale to je nakonec jedno, jednou se ty bankovky zase dostanou na trh, ať už budou od nás nebo od investorů z trezoru.

Samozřejmě se nedá spočítat kolik nás je, ale když vidím stejné tváře na sálových aukcích + těch pár desítek, co se objeví jen občas, tak ty stovky sběratelů asi sedí. Jistě se naše řady rozšířují, ale to bude pár desítek ročně! Také nějací přirozeně odpadají. Numismatiků je řádově o tisíce více, než nás notafiliků!😉

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
28. 10. 2012, 20:20

taky bych se přikláněl k tomu, že počet vyloženě specialozovaných notafilů bude v několika stovkách, max někde kolem tisícovky. Např. u nás na teplické pobočce, kde je cca 65 členů je nás zhruba nějakých 5 notafilů + pár dalších co si sem tam koupí bankovku jako doplněk k mincím.
A to už nemluvě ani o tom, že z těch několika "papírkářů" je jen zlomek čistě specializovaných na vybranou zemi.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.