Moderátoři: numismat, smith

Gmull

Uživatel

Zaregistrován:
12. 12. 2024

Vytvořeno:
12. 12. 2024, 21:11

dobrý den, chtela bych se zeptat,zda tato mince 50kč z roku 2010,ktera nema z jedne strany zlaty stred má nejakou hodnotu.  děkuji G.

Popis obrázku

maki45

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2022

Vytvořeno:
13. 12. 2024, 23:21

Dobrý den, mince mi připadá v pořádku-v normě. Vlivem silnějšího oběhu (a možná nějaké chemie???) na ní není tak výrazný rozdíl barev jednotlivývh kovů (slitin) jako u jiných 50 Kč. O chybu výroby se ale nejedná. Vyšší sběratelskou cenu tedy nemá.

Případně prosím povolanější kolegy, aby mne opravili.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
13. 12. 2024, 23:27

Hodně ohmataná (i chemie "ruky"). Pár podobných jsem viděl.
Pro příště - ten balast, hlavně pod objektem, lze jistě odstranit. Samotný objekt zájmu je pak na obrázku větší.

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
13. 12. 2024, 23:53

Pánové. Mám podobnou,už tady prezentovanou před několika lety. Přímo z banky. Nebyla v oběhu. Takže žádná chemie, ani ohmatání,ale zmetek,který prošel OTK. Jen pro úplnost,chtělo by to i fotku druhé strany.

caffe

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2023

Vytvořeno:
16. 12. 2024, 08:26

Pánové. Mám podobnou,už tady prezentovanou před několika lety. Přímo z banky. Nebyla v oběhu. Takže žádná chemie, ani ohmatání,ale zmetek,který prošel OTK. Jen pro úplnost,chtělo by to i fotku druhé strany.

A v té bance jste ji dostal vy sám osobně, nebo ji tam údajně získal někdo, od kterého jste ji získal/koupil??
Pokud opravdu osobně, tak jste tam dostal jen jednu? Nebo jak víte, že k vám přišla opravdu přímo z mincovny?

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
16. 12. 2024, 08:56

Moje dcera tam pracovala na pokladně. Ta mince byla v tom sáčku, jak to dostávají z mincovny. Takže 50kč za 50 kč.
Dcera měla samozřejmě ode mě zadání, aby se těmto věcem zabývala.
I takové náhody se stávají.

caffe

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2023

Vytvořeno:
16. 12. 2024, 10:04

Moje dcera tam pracovala na pokladně. Ta mince byla v tom sáčku, jak to dostávají z mincovny. Takže 50kč za 50 kč. Dcera měla samozřejmě ode mě zadání, aby se těmto věcem zabývala. I takové náhody se stávají.

Jenomže pravost takovéto mince se pak velice špatně prokazuje..

Všichni známe ty příběhy mincí po dědečkovi či mincí údajně včera nalezených detektorem v hloubce 3 metrů, a nakonec šlo o novodobé padělky staré min. pár let.
(tím v žádném případě nechci říct, že vy osobně lžete!)

Se změnou barvy kovu (či jen vrstvy pokovení) se dá všemožně doslova kouzlit..
Každý chemik nebo člověk pracující s kovy vám na zakázku obarví mezikruží 50 koruny třeba na stříbrnou barvu a střed třeba na růžový či zelený.. a bude to také vypadat, jako by včera vyšla z mincovny.

Takže jediná možnost určení 100% pravosti, připadá jen profesionální znalecká analýza.

50Kč mince - technické parametry: bimetalová mince, materiál ocel, na mezikruží plátovaná a galvanicky pokovená mědí, ve středu plátovaná slitinou mědi a zinku v poměru 75:25, magnetická, hmotnost 9,7 g,; tolerance v obsahu mědi na mezikruží - 1 %, tolerance ve složení slitiny na středu ± 1 %, v hmotnosti ± 0,25 g, v průměru ±0,1 mm a v síle ± 0,05 mm.

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
16. 12. 2024, 13:16

Bylo by vhodné vidět tu druhou stranu vaši mince. Osobně nemám pochyby o pravosti mojí mince. To bych tedy chtěl vidět toho kouzelníka, který by dokázal "přebarvit" jenom střed, aniž by to bylo poznat. Můžete tu svoji ještě doplnit o fotku druhé strany? Jinak ty 50 kč jsou tu řešeny asi v 25 vláknech. A ještě v dalších několika, ale pod jinou hlavičkou. Třeba mince se stříbrným okrajem. Nebo trošku jinak nazvaným. Dovolím si doporučit projít historii tématu: Naše mince.

_Milda_

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2012

Vytvořeno:
16. 12. 2024, 14:44

Podle mě je diskutovaná mince vylovená z vody (i na té jedné fotce to vypadá na korozi kolem středu a např. ve spodní části), takovou "pěknou" barvu získá třeba po koupeli v octu nebo jiné dobrotě. Nic zvláštního na ní nebude.

numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

Vytvořeno:
16. 12. 2024, 17:28

Bylo by vhodné vidět tu druhou stranu vaši mince. Osobně nemám pochyby o pravosti mojí mince. To bych tedy chtěl vidět toho kouzelníka, který by dokázal "přebarvit" jenom střed, aniž by to bylo poznat. Můžete tu svoji ještě doplnit o fotku druhé strany? Jinak ty 50 kč jsou tu řešeny asi v 25 vláknech. A ještě v dalších několika, ale pod jinou hlavičkou. Třeba mince se stříbrným okrajem. Nebo trošku jinak nazvaným. Dovolím si doporučit projít historii tématu: Naše mince.

Mohl byste prosim pro zajimavost vlozit fotky te Vasi 50 Kc? Dekuji.

numismat@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.