Vo svetle posledných udalostí (dražba 5000 Kč 1919 na aukre) ma zaujali informácie ohľadne štátovky 5000 Kč 1919 zverejnené na mojazbierka.sk, ktoré pochádzajú zo zdroja Jaroslav Moravec, Notafílie č.35 strana 1-8 (1995), Merkur Revue 2/2006.
"V rokoch 1920 - 1922 bolo pripravených celkom 60 kusov vzorov perforovaných bankoviek, ktoré BÚMF rozosielala zahraničným emisným ústavom k informačným a dokumentačným účelom."
Bankové vzory sú označené na rube bankovky K 60/XX, kde som predpokladal, že "60" označuje celkový počet perforovaných vzorov a "XX" číslo aktuálneho vzoru.
No na stránke Numkonu a Numismatiky Ostrava je bankovka s označením na rube K 60/62 čo logiku značenia porušuje.
No a aby to nebolo úplne jednoduché je množstvo bankoviek bez značenia na rube K 60/XX, ale perforovaných rovnako ako bankové vzory (3 x NEPLATNÉ).
Nie sú tieto anomálie objasnené v tých Moravcových článkoch ? Tie časopisy nevlastním, tak si to neviem overiť😞
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
5000 Kč 1919 Notafilia 35
5000_1919
Heslo: fidzi
Ďakujem😉
Sent from my ZX Spectrum
ude to už síce 5 rokov, ale nezabúdam ...](https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/zajimavosti-na-aukcnich-serverech-priklepni-cz-aukro-odklepnuto-apod-_post_-191978#post191978)
U nás sa hovorí, že aký požičaj taký vráť 😉
PS: Dúfam, že to máš uložené, lebo som poplietol názvy súborov, tak som to radšej zmazal.
Ty jsi naše studnice článků....děkujeme.
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Vynikajúce rozprávanie pána Bajera o cenách bankoviek pre odborárov ŠBČS:
Vtedy sa dali kúpiť na závodnom výbore ROH ŠBČS u pana Procházky, 100 Kč 1920 či 1000 Kč 1919 v zachovalosti N perforovaná za smiešnych 30 Kčs alebo 10 Kč 1919 za 12 Kčs, "bežné bankovky" boli po 30 halierov a kompletná sada Terezín za 4 Kčs.
Zistil som 15 kusov 5000 Kč 1919 (1990) a som presvedčený, že som nezachytil všetky, pretože "ministerských" albumov z doby prvej republiky bolo vraj 100 ako mi kedysi povedal pán Sém.
Iná zaujímavá čast z článku pána Moravca o "neskorších" albumoch pre prominentov ŠBČS:
Väčšina falzifikátov 5000 Kč 1919 zo zbierky BÚMF a neskoršej NBČS bola zničená vo dvoch veľkých skartáciách v rokoch 1938 a 1940. Ostatné exempláre sa väčšinou dostaly medzi zberateľskú verejnosť prostredníctvom reprezentačných albumov prominentov ŠBČS, do ktorých nemohli byť použité veľmi vzácne originály.
Sent from my ZX Spectrum
Dúfam, že mi bude odpustené, že mierne naruším pôvodnú tému, ale na toto musím zareagovať
Michal, nejakú maličkú knižnicu či už v papierovej, alebo digitálnej podobe mám, ale v žiadnom prípade sa nemôžem radiť medzi autorov článkov a publikácii, ktoré nám zberateľom pomáhajú sa dozvedieť niečo nové z oblasti nášho záujmu. Ja na rozdiel od Teba nepatrím do spoločnosti týchto autorov😉.
Pre menej znalých:
DAREXOVÉ A TUZEXOVÉ POUKAZY součast historie Československa
:oops: Děkuji!
Musím konstatovat, že kniha má také veliký úspěch v cizině, a to i přesto, že je jen v češtině!!! Asi nebude mnoho lidí v ČR, kteří se mohou pochlubit, že mají svou knihu v British Museum London, ve st. knihovně Beijing China a dalších institucích. Dvě jsou už i v USA!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zdravím, dle přiložené fotografie to vypadá jako originál padělku 5000 1919 včetně perforace a typového značení zachyceného padělku, ale z fotografie nelze poznat, zda se jedná o pravost uvedeného padělku. Vzhledem k tomu, že v případě originálu se jedná o hodně drahou záležitost / katalog uvádí 600-800000 Kč /, tak bych Vám doporučil abyste se obrátil na odborníky, třeba Aurea v Praze a nebo přímo na p. J.Moravce z ČNB, kteří by Vám provedli posouzení a vystavili atest.Přeji hodně úspěchů, takováto věc se nevidí často.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.