Dobrý den, pro kolegu dávám dotaz - vlastní tyto dva obrazy a zajímalo by jej, zda mají nějakou hodnotu, popřípadě jiné info. U toho většího není signatura, možná se bude ukrývat za rámem. Neměl jsem moc času, při příští návštěvě bych zkusil vyjmout obraz z rámu. Předem děkuji za odpovědi.
Obrázky:

Ten první vyhoďte , ale ten druhý , to už je z jiného soudku . Podle mne kolem r. 1850, soudím podle dámy v " biedermaierovské "černé . Polde polepek na zádi poslán za protektorátu z Liberce . Těžko se bude podle mne hledat autor . Cenu hodně ovlivňuje i zevnějšek portrétovaného . No , cenu nechám k posouzení kolegům, kolegyním , zde.

U druhého obrazu je ale několik velmi nejasných momentů, při této velikosti fotografií spíše tušených. Nechci spekulovat. Ten rub je taky nejasný, to zakrytí. Jsou to přímo záda obrazu? Protože těžko někdo obraz posílal z Liberce nezabalený tak, aby na něj přímo nalepil ty štítky, a ještě z jednoho štítku jenom půlku.😉 Klidně to může být druhotně použitý "dekl" bez souvislosti s obrazem, ale koneckonců i součást nějaké pohádky ohledně historie a stáří obrazu.

Ano , o tom teď také přemýšlím.

Podľa mňa je to navlhnutý,ukrčený,bezvýznamný "dekel",ktorý s obrazom vôbec nesúvisí.
Je to len kryt,ochrana obrazu.Vystrihnuté z nejakej krabice,škatule z balíka.
Obraz je zrejme dosť starý,autor a portrétovaná žena richtára ostanú zahalení
rúškom tajomstva..😉 Až na veky.A@n😋
-s-

Obraz si umím představit zavěšený někde mezi petrolejku a závažové, bicí hodiny . Dobře prodejné jsou tyto obrazy , je -li vyobrazená tvář např . s rysy ušlechtilesti , mládí . Tato paní, no tipuju ji na majitelku krámku s klobouky a nitěnými rukavicemi , nicméně ....jistý, staromilský půvab obraz má .
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.