Zaregistrován
1. 1. 2009
samozřejmě vím, že to pravidlo není, reagoval jsem jen na Zdeňkův příspěvek
a příště poprosím s tvrdým, jsem stále s tvrdým, jsem ještě poměrně mlád
Zaregistrován
27. 5. 2011
Tak teda tady to máte: Raritu mezi raritami... Toto je moje NEZAIRE... 😋
Obrázky:
Zaregistrován
1. 1. 2009
díky za obrázek a především za všímavost a sběratelský cit tenkrát před 16 lety. Málokdo by si obyčejnou "těsně vedle" dvoustovku nechával, tabulky předpokládám v té době ještě žádné neexistovaly.
Důkaz z 2. - 4. sloupce Zaire archu opravdu nemáte?
Zaregistrován
14. 9. 2008
parada, NEzaire je super, gratuluji!
Zaregistrován
24. 2. 2009
A teď babo raď. všechny hypotézy o kusech jsou narušeny.
Zaregistrován
1. 1. 2009
myslím, že nic není narušeno, spíš je načase udělat pořádek v tom, co jsou hypotézy a co fakta.
Na samém začátku se objevila informace, že Zaire je pouze první proužek na archu a každý si ji vzal za svou, protože prostě na vyšší sérii než 06 se Zaire zatím neobjevil pokud vím. Ale je to pouze teorie na základě evidence zachycených kusů nebo "interní" informace z tiskárny potažmo dodavatele bankovkového papíru (může taková informace vůbec existovat?)?
Jestliže se archy tisknou a číslují postupně, bankovka 262023 s proužkem Kčs dokazuje, že proužek Zaire byl prostě "přimíchán" do proužků dobrých a nevidím důvod, proč by se na Zaire arších musel objevovat vždy jen v prvním sloupci. Je pro to logické vysvětlení?
Mojmír dokázal najít díru v Zaire posloupnosti, objevit hned dva kusy série A71 na 100 Kč 1993, kdo ví kolik špeků ještě schovává v rukávu, ale ani jedna vyšší série A s číslem 261/2xxx? Nechce se mi věřit.
Další věcí je způsob a systém uvádění bankovek do oběhu.
Zaregistrován
10. 12. 2014
pravdu díš...
Jak se vyrábí papír s proužkem? (dle info mischel13 tento je z Německa #84)
Máte někdo nějaký odkaz na informace o technologii výroby ?
Předpokládám že proužek jede z nějakého kotouče - tedy zde čtyř kotoučů vedle sebe...
Co se tedy mohlo stát:
1) - obsluha nasadila tři kotouče správné Kčs a jeden ZAIRE ? => dost nepravděpodobné (potvrdila by neZaire bankovka v rozsahu k.č. a ser.A07-A24)
2) - chyba se stala při balení a expedici papírových archů do čech ? => potom mohlo jít o celý arch ZAIRE
3 😎 - STC tiskla i bankovky pro ZAIRE a obsluha v STC vložila špatný balík papíru ?😈 (nedalo mi to sem nedat 😉 - vyvrátit mohou znalci světových bankovek (tiskárna Zaire bankovek kolem 1993) => potom mohlo jít také o celý arch ZAIRE
no a následně reakce po uvedení do oběhu A01-A06 a zjištění ZAIRE ?
- došlo k zastavení uvedení do oběhu A07-A24 v určitém rozsahu kontr.čísel ?
(vyvrátila by "jakákoli" bankovka z rozsahu "zachycených" k.č. a serie A07-A24)
Zaregistrován
13. 1. 2014
Určitě bych nevymýšlel teorie o různých umístěních proužků. To, že obsluha nasadí špatný kotouč, se stát může, ale pochybuji, že opakovaně. To by se s největší pravděpodobnosí nějaká Zaire z jiného sloupce objevila. Což se nestalo.
Je pravda, že po zjištění chyby v STC byly vadné archy zničeny. Systémově bych očekával, že jednak upozorní dodavatele (čili už ten mohl zastavit výrobu dalších archů a kotouč vyměnit), druhak prověřili zásoby ve skladu a vadné kusy odtamtud vyřadili. Čili tam mohlo být kdoví co, klidně archy se všemi 4 proužky Zaire, to se nedozvíme, ale osobně tomu nevěřím. Zcela jistě zničili všechny archy se započatými tisky, opačný případ by jim způsobil jen možné komplikace.
Termín "NEZaire" se mi líbí, odteď budu říkat, že mám 200Kč s. A proužek "NEZaire" :-).
To, že se mezi zaire archy zamotá jiný, není nic divného. Občas se něco nevejde do skladu, tak se to dá někam, kde to překáží, za čas se něco uvolní, tak se tam část přesune, zbytek se přesune jinam, kde je místo, pak se berou postupně z jednoho místa...
Zaregistrován
1. 7. 2008
markyz > zajímavé úvahy, alespoň se tu rozproudí (doufám) diskuse.
O chybně použitém papíru (připravovaném pro Zaire a dodaném do Čech) pochybuji - pokud se nepletu, papír má klasickou průsvitku "Komenský". Předpokládám, že papír s touto průsvitkou neměl být směrován do Zaire a chyba byla skutečně v použití špatného kovovového proužku.
K technologii ochranných znaků např. zde - http://www.infofila.cz/zaklady-notafilie-vyroba-a-ochrana-bankovek-r-17-c-4167
Tady např. foto kovových proužků - http://www.centrograficodg.it/case_security.html
Případně zde i video - http://www.gi-de.com/en/products_and_solutions/products/security_features/Security-threads-in-banknotes-3395.jsp
Zaregistrován
10. 12. 2014
tak na eBay jsou momentálně zrovínka 2ks 200,- Kčs 1993
- A70 301027 (dost blízko a A70 => tedy minimálně 3xxxxx + asi v oběhu budou)
ZAIRE není(viz.foto) ale ta cena 😲 69$
a jen tak na okraj:
- druhá není foto líce ale v popisu je A04 377950
P.S. o Zaire ani zde není zmínka a zase cena 🙄 59$
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.