Já tedy nevím, ale z dosavadního průběhu vydávání bankovek Kulhánkovy emise se ještě nikdy nestalo, že by se starší série dotiskly, případně se najednou objevily nové tiskové desky, viz příklad: 500 Kč, série F (vytištěna pouze první deska, u série G už je kompletní druhá deska a výskyt třetí desky je pravděpodobný), 1000 Kč, série G (vytištěny pouze první dvě desky, další série H, I komplet, série J zatím dvě desky). Proč nevytiskli nový vzor 100 Kč, sérii I a šli rovnou na J? To asi taky nebude náhoda... Pochybuju, že se k sérii I u 100 Kč vrátí...Asi je to ještě brzo, ale nevidím důvod se vracet k nějaké dřívější sérii, když už běži tisk série další... A představa, že na ČNB někde leží tuny bankovek 500 Kč, série F, 1000 Kč, série G a teď tolik diskutované 2000 kč série E mi přijde velmi nepravděpodobná... Stále si myslím, že to byla testovací série na testování počítaček bankovek, aby se nemusely dávat rubem a lícem k sobě jak doposud, ale mohly být přeházené. O těch strojích koneckonců mluvil Rusnok při představování nových vzorů 100 Kč a 200 Kč. A část té série E, která už nebyla třeba se prostě dala do oběhu... Rozhodně si nemyslím, že si ČNB může jen tak říct, teď si natiskneme tolik bankovek této série a tolik bankovek zase jiné série a dělat si v podstatě co chce... určitě to mají ošetřené nějakou vnitřní metodikou, či nařízením rady ČNB...
Poutnik1552 - Rikate pětistovky v serii "F" - jen první deska??? Trochu jste me zarazil, zítra budu v jednom trezoru, tak si vezmu par balicku a proverim to....mel jsem v ruce bambilion petistovek v Fkove rade, ale neuvedomil jsem si, ze by byly serie jen do 24....
Co se tyce testovani počítaček bankovek....davani k sobe rubem a licem??? Nechci se nikoho dotknout, ale to Vas někdo uvedl v tezky omyl! Když budete mit v ruce balicek UNC a podivate se na hranu, uvidíte "hada" (stribrne proužky) - cize bankovky jsou razeny vždy rub k lici - říká se tomu "orientace na hlavu" - a valna většina bank takto radi bankovky pro CNB, ale také jsem se setkal s opakem, kdy mi tvrdili, ze to po nich CNB nechce...bud, jak bud....kazdopadne to hlavni......casy, kdy pocitacky umely cist bankovky pouze v jednom smeru a rubem nahoru - orientace "A" - tak ty jsou jiz davno pryc. Dnesni pocitacky toto vůbec neresi, mají oboustranny skener a software, který umoznuje vlozit bankovky dle libosti, cili všechny ctyri strany orientace.
Duvod, proc CNB chce mit balicky hezky v orientaci "hlava na hlavu" není rozhodne v tom, ze by mela stroje, co to nezvládnout, pouzivaji stroje Giesecke-Devrient - tridicky vcetne skartovacího modulu a taky pocitacky Glory.
Pravy důvod mi není znam, ale jeden by me napadl....nektere stroje dokážou cist i seriova cisla, ovšem nevim, zda to svedou ve všech pozicich, tak mozna proto to chteji na ORT....staci do programu zadat.....nominal 2000 Kč, serie E a jedeeeeem🙂 Cili, když je zachycen nejaky padělek, da se vystopovat jeho cesta az k mistu "udani" a pak se muze hodit dohledat original a zvýšit tim moznost nalezt pachatele.
Ale zpet k 2000 "E"....Kazda centralni banka ma vždy pomerne značnou hotovost v sejfech jako hotovostni rezervu, tak proc by nemohly byt dve serie pětistovek ulozeny? stejne jako ty zpropadeny dvoulitry.
At je to jak chce, rezervu mají, jak cato a kolik se z ni cerpa a jak často se doplnuje….to jsou otázky, na které odpověď zatím neznam. Prikladem budiz klasicky americky dolar, respektive dvoudolar….povidal mi smenarnik, ze tam mel americany a cumeli mu na vystavene bankovky a zarazila je prave dvoudolarovka a mysleli si, ze jde o "fake,joke" atp., nikdy se s takovou bankovkou nesetkali. Nicmene jde o to, ze v pomeru poctu kusu bankovek amerického dolaru zaujima dvoudolar pozici takovou, ze jen kazda sta bankovka je dvoudolar, ano je jich pouhe jedno procento, pricemz centralni vláda USA navíc valnou většinu ( mozna ne většina,ale velke množství ) drzi v centrálních sejfech jako rezervu. Takze v sejfu je jich habakuk a mezi lidma tak malo, ze je nekteri ještě ani nevideli, to same muze byt s temi dvoulitry....dost mozna mela skoncit v sejfu cela serie, ale nejaky dobrodruh proste jeden buntik zamenil a pustil ho do světa. By jste se divili, kolik numismatiku a notafiliku tam pracuje a ne každý se drzi morálních zasad…..
Vim o cloveku, který zneuzival Shapiruv strih, teprve, když na to kapli, tak se pravidla zmenila, dnes vam v bance nevezmou bankovku slozenou z vice, nez dvou kusu.
Taky jsem se o nem oklikou dozvedel, jak se mel....jako vedouci pracovník naridil podrizenym, aby kazdou "podezřelou" bankovku prinesli k nemu na "rozbor"....a i on sam mi to potvrdil, ze mel v ruce stokorunu, uz ani nevim, co presne s ni bylo v neporadku…..jen si pamatuji jeho slova " a tak sla za desitku "....
btw - serie E na testovani bankovek??? pokud vezmu serie a znama cisla, dostaneme se na par tisíc kusu. A ted si vezmete, kolik firem dodava takoveto stroje...Europeum, Albacon, Bankovni technika, sama CNB ma stroje, ted se do tohoto businessu cpe Diebold s temi svými korejskými pleckami od Kysanu...a dodat firmam vzorky na testovani? To by bylo třeba mnohem vice kusu jednak a druhak….proc by tiskly novou serii za ucelem testovani??? jak uz jsem se zminil vyse, není důvod tisknout separe serii, když je bankovka stejna jako predesle serie. Snad jedine, pokud by od serie "E" byly pouzity nejake další ochranne prvky, které jsou verejnosti skryty. Ostatne o nekterych ochranných prvcích se nemluvi… a pokud zavedly nove skryte ochranne prvky, proc něco podobného neresime i u jinych nominalu?
To zas bude ve finále nejaka picovina, kterou nazyvam odborne faktor "X" - tento termin pouzivam daleko dele, nez prisel ten posahany porad v TV a nazyvam tim nejakou promennou, informaci, která je "dulezita", nevi se o ni a logicky se na ni prijit neda.
Jako priklad bych uvedl nasledujici...pracoval jsem pro jednu společnost a měli jsme sluzebni vozy z pujcovny, porad se mluvilo o tom, ze se nakoupi auta. Platit před patnacti lety přes dvacet tisíc mesicne za jedničkovou octavii….mazec. a mluvilo se o tom tak dlouho, ze jsem si hrave spocital, ze uz by ta auta byla zaplacena a porad mi neslo na rozum, kde to vazne. Firmu jsem opustil a po několika letech se dozvedel faktor "X" - nas pan generalni mel tuze rad hraskove zelenou barvu a když mel jednani v Boleslavi, doneslo se mu, ze se chysta nova barva - hraskove zelena. a tak se proste cekalo, az bude hraskove zelena octavka, po dvou letech to pan generalni vzdal a objednali se vozy.....a koho by napadlo, ze bude firma vyhazovat peníze oknem kvůli malichernosti vedeni?
Rozumím vašim argumentům, ale o tom testování nových strojů mluvil sám Rusnok při představování nových strojů... jinak bych o tom nemluvil a ta asociace s 2000 série E se vyloženě nabízí...
Faktem zatím je, že nejvyšší číslo je 000500 tzn teoreticky 12000 kusů... a otázka je jestli jsou v sejfu ČNB... osobně nevidím důvod proč by je tam držela a sérii F pustila.. spíš nejsou ani natisklé... nabízí se teorie s prasklým písmenem E... ale rozhodně si myslím, že to není nápad jen tak ze srandy... ČNB není soukromá firma a nemůže si tam každý dělat co chce
Dovolím si komentář. Dotyčný PM byl dobrý znalec historie, nikoliv numismatik. Do komunální politiky vstoupil až po svém odchodu (nuceném) ze školy. A nechci ho omlouvat, ale byl hrozný nepořádník. Takže je možné, že nešlo o zlý úmysl (o mimořádnosti mince měl sotva ponětí), ale jen o nepořádek a chaos.
Poutnik1552 - o strojich, o kterych zde hovorite, bez pardonu, vim dost. Tento obor me roky zivi. Na testovani novych stroju neni potreba tisknout zvlast nejake bankovky.
Testovani stroju se provadi nasledovne -
Do stroje (HW) se nainstaluje patricny software - tzv. v defaultu, pote se zkoumaji nejruznejsi parametry... sirku, vysku, tlousku bankovky, dale barva, vodoznak, ruzne formy deformace, prelozeni bankovky, pokresleni a take padelky, dale jiz neplatne bankovky atp., resi se citlivost UV, IR, take magnetizmu (u EUR)...je toho opravdu hodne. K nastaveni takoveho stroje je zapotrebi kazdy nominal, od stokorun, po petitisicovky. Takze natisteni nekolika malo tisic bankovek v nominalu ausgerecht 2000 Kc mi prijde naprosto zbytecne.
Btw - CNB neni soukroma firma, jejim ukolem je stabilita cenove politiky, to je primarni funkce. To, jakym zpusobem bude poustet bankovky do obehu je zcela v jeji kompetenci, nikoho, vyjma nas, de facto nezajima, jake pismenko se na bankovce nachazi....
Byl jsem osobne pritomen u toho, kdy pracovnici CNB navstivili Kaufland a zkoumali samoobsluzne pokladny, ihned jsem se k nim "prifaril" a zapredl rozhovor, docela me prekvapilo, ze stroj testovali i na padesatikoruny s Sturem z osmdesatych let🙂 Na muj dotaz z jakeho duvodu, kdyz v tom stroji takova bankovka neni vubec nahrana, mi bylo receno, ze proste musi🙂 Stroj funguje jako takovy skener, oskenuje bankovku a porovna se SW, takze tam cpat tyto stare kusy.....:))
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.