Zaregistrován
1. 7. 2008
Vzhledem k tomu, jak se v rámci tématu "Zajímavosti na aukčních serverech" rozjela košatá diskuse o bankovce 20 Kč / 1926, zakládám pro ni toto samostatné fórum. Důvodem je jednak zpřesnění a ucelení typologie jednotlivých písmen obou tiskáren (které jsem čerpal z "vlastních zásob", z aukčních serverů a od kolegů sběratelů), ale i možnost lepší orientace pro sezónní přispěvatele, kteří (pokud diskusi nesledovali průběžně) se mohou trochu ztratit. Další důvod je i připomínka uživatele MMERa, že by toto mělo být z tématu aukční servery vyčleněno :-)
Zaregistrován
1. 7. 2008
Abych tu zbytečně nepřepisoval diskusi ze zmíněného tasku "Zajímavosti na aukčních serverech", zde je odkaz (začíná to přibližně od strany 14 daného tématu, končí cca na straně 20). Shrnu-li základní výsledky dané diskuse:
1) byl opět (na mnoha příkladech) potvrzen tisk bankovky v tiskárně Haase a to u bankovek s jednopísmennou sérií A - Z (nejvzácnější a nejdražší varianta této bankovky, jejímž dalším jasným znakem je i jiná barevnost papíru - nažloutlý s narůžovělým levým okrajem); bylo potvrzeno, že i sérii Aa - Za tiskla tiskárna Haase (opět na základě příkladů - zkoumán opět tvar písmen + papír).
2) byla sestavena tabulka písmen (přidám upravenou v dalším příspěvku), podle které lze jasně rozlišit tiskárnu - upozorňuji na jeden a jediný prostý fakt - TB NBČS NETISKLA JEDNOPÍSMENNÉ SÉRIE - pokud takovou máte, je to zaručený podvod.
3) byla odhalena docela slušná falsifikace této bankovky (dvoupísmenné pozměněny na jednopísmenné).
Zaregistrován
1. 7. 2008
[
[
Toto je zmíněná tabulka (stav k 15.3.2010; rozkliknutím se zvětší) - první sloupec je tvar písmene z tiskárny Haase (rozhodující pro série A - Z a Aa - Za). Druhý sloupec tvar písmene z tiskárny TB NBČS (rozhodující pro řadu ?b - Zb, Ac - Zc, Ad - Zd, Ae - Ze, Af - Zf, Ag - Zg, Ah - (?)Zh). Pro srovnání je v posledním sloupci písmenná řada, jež byla použita u bankovky 50 Kč/1929 (shoduje se s písmeny TB NBČS).
Prosím případné čtenáře, kteří by měly bankovky s písmeny, které chybějí (či jsou špatně čitelné), ať mi pošlou jejich scan pro doplnění tabulky na mail y160z@seznam.cz
Zaregistrován
1. 7. 2008
U této bankovky je rovněž zajímavé (na základě průběžného zkoumání), že již série Mb byla tištěna písmem TB NBČS, nicméně ještě na některých bankovkách řady "-e" (potvrzeno na př. bankovky Ge) je použit papír tiskárny Haase (nažloutlý s růžovým okrajem). Lze tedy vznést hypotézu, že při předávání tiskových podkladů byly rovněž předány z Haase do TB NBČS nedokončené tisky (bez kontrolních čísel a písmen série), které pak tiskárna sama využila. Prosím tedy rovněž o zaslání scanů bankovek jež by byly ze série Cb - Mb (Bb ještě prokazatelně tiskárna Haase, ověřeno na příkladu; písmena série Mb prokazatelně TB NBČS - opět ověřeno na příkladu). Bylo by tak možné zpřesnit přechod tisku z jedné tiskárny do druhé. Díky.
Zaregistrován
1. 7. 2008
Link na task "Zajímavosti na aukčních serverech (Aukro, Odklepnuto apod.)", kde se o bankovce hovoří: https://www.sberatel.com/diskuse/topic.php?id=2686&page=14 (první zmínka 22. 2. 2009, 19:32, uživatel jhkr).
Zaregistrován
22. 2. 2009
včera na numismatický schůzce v Praze jsem vyděl 6 jednopísmenných dvacetikorun u jednoho známého pražského starožitníka 5 jich bylo jasnejch pokud si dobře pamatuju serie perforovaný J, neperforovaný K, S, ...,.... , akorát u E jsem byl na vážkách, připadalo mi dobrý, že by už je začali dělat z dvoupísmennejch Haasů ? tak už budem všichni v ....
Zaregistrován
14. 9. 2008
jhkr> ano, taky jsem to tam zaznamenal, to "E" vypadalo jako jedine prave, takze mozna i bylo ... jinak u tohohle cloveka zasadne nenakupuju, jednak ma premrstene ceny a pak ma ruzne ceny podle toho, kdo
se zepta (u bankovek, co nejsou ocenene cedulkou).
Zaregistrován
22. 2. 2009
Zaregistrován
16. 8. 2008
http://img25.imageshack.us/img25/517/5884907512.jpg
rozpustadlo🙂
Zaregistrován
6. 2. 2009
Poslal som predávajúcemu dotaz, že mi nesedí typ písmena K na to čo používal Haase, ale skôr na TB NBČS. Uvidíme čo odpíše, ak odpíše. 😉
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.