Moderátoři: numismat, smith

tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 11:11

ale spat k variantam
2 euro 2011, napis na hrane opacne

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

joeolahfamily@azet.sk

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
10. 11. 2016, 21:31

Chyborazbami (aj šušňami..😃 ),variantami euromincí(€) sa bavím už dlhší čas.Na chyborazby nejaký informačný zdroj v podstate netreba,stačí si mince pozerať.S variantami je to iné,bez informácií ťažké,pre amatéra skoro nemožné.Už sa mi viackrát oči rozžiarili a nič.Objavil som objavené.Ani informácie samotné nestačia,potom treba uvedené (variantové) mince mať a hľadať.Už len to je celkom problém.Kto si to skúsil,vie o čom hovorím.Nemyslím samozrejme na variantu veľké a malé CM u talianskej 10c 2002,keď ich je ako maku.S tretím typom CM je to už horšie,ale dá sa.
Túto tému som si ale vyhľadal z iného dôvodu-varianty slovenských €mincí.Je tu o tom zmienka,preto som tu.Možno som medzičasom niečo prešvihol,ale doteraz o žiadnej "uznanej nevynútenej" slovenskej variante neviem.Otočené hrany na 2 € za variantu nepokladám.
O nejakých rozdieloch viem,ale nejde o rovnaké mince z rovnakého roku,takže je to síce varianta,ale nie taká,aké hľadám.
A teraz k veci:
1c 2012 sa výrazne odlišuje od ostatných ročníkov svojim reverzom,rozoznám ho v hŕbe iných 1c gombíkov aj voľným okom a to moje oko už niečo pamätá.Aj druhé.Potom myslím ešte 2010 má iný averz,ale to si nie som istý.
Slovenské mince sledujem len okrajovo.Načo aj,keď tam o variantách neviem...
Dnes som si odložil 1c 2012 len preto,že je v peknom stave a to už má 4 roky.Zdal sa mi iný,nemal som ho s čím porovnať.Až doma.
Dám sem skeny,nefotil som.Farby sú akési divné.
Som presvedčený,že nie sú rovnaké.Ani averz a reverz už vôbec nie.Pozrite sa sami.Ak sa už o tom vie,tak sa tu len zbytočne hovadím...🙄 😃
Rozdielne konce liniek na reverze,iný reliéf (?) zemegule,iná vzdialenosť zemegule a mini hviezdičiek od okraja,rozdielna veľkosť zemegulí,povedal by som,že sú rozdielne aj hviezdičky na averze a ešte možno pár drobností.Až tak som to neskúmal.
Ešte otázka na inú mincu.Našiel už niekto "vlajočku" na fungl 10 centoch,ktoré sa spolu s 20 a 50c v poslednom období (je to už dlhšie obdobie..😉 ) vyrojili?
Sú to staré zásoby,alebo NOVÉ mince s dátumom 2009?🙄 Ja si myslím,že sú razené dodatočne a na problémy s vlajočkou (samozrejme s razidlom) si v Kremnici dávajú bacha.
Tu sú obrázky.
-s-

Obrázky:

tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

Vytvořeno:
10. 11. 2016, 22:28

Ja si osobne myslim,ze je to “starnucim" razidlom...prva bola razena dajme tomu v auguste a druha este v januari...cize opotrebenie razidla.

joeolahfamily@azet.sk

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
11. 11. 2016, 10:54

Díky za reakciu tomi.Je to možné,ale zatiaľ nechcem súhlasiť.
Takéto mince existujú.Nemci to majú na 1,2,5 c minciach z roku 2002.
Volajú to „Kleines Münzbild“ (KMB)
Majú aj prerátané,aký je výskyt takýchto mincí.Pár ich mám,dosť som sa natrápil kým som prišiel na tol,o čo vlastne ide a ako sa to dá zbadať.
Tiež sa uvádza (to sú tie zdroje informácií,ktoré ťažko zháňam) výskyt malého glóbusu na 1 cent SLOVIIIINSKO 2013.Razil sa údajne v Kremnici.Takže nejaké "domotanie"reverzov je teoreticky možné.
Náš 1c 2012 má reverz jednoznačne iný,ako centy z ných rokov.Pozrel som ich dosť a stavil by som sa,že je to tak.Veď mrkni,uvidíš to.Obrázok je z nemeckej stránky a je to ten na pravej strane.Tu celkom nechápem,načo bolo dobré meniť reverz pre razbu jedného ročníka.Aby minuli peniaze na výrobu nového razidla?🙄 🙄
No a napadlo mi počkať si,kedy sa seknú a zložia razidlo pre rok 12 s použitím reverzu pre iný rok.A toto sa možno stalo.Trocha ma mýli to,že je asi aj iný averz (národná strana-tak to chápem ja).To si neviem vysvetliť.
Skúsil som to odfotiť,dám sem obrázky.Zatiaľ len tie z internetu.
Ono to bude určite ináč,je nepravdepodobné,že -stani- nájde variantu.
Možno je to minca z nejakej sady,ale prečo by kvôli tomu robili nové raizdlo,preboha?
Jednotka je "konkávna"
Glóbus je menší,preto je ďalej od okraja.
Spodné hviezdičky sú ďalej od okraja
Vrchné tiež,sú "hlbšie" v minci.
Spodok jednotky nie je v strede medzi krajom mince a glóbusom.
Zemeguľa je viac vystúpená,taká hrubšia,alebo ako to napísať.🙄
Konce liniek sú menšie,dole v podstate len body.
2012 je skrátka iná.Ale prečo?
No a tá,ktorú som včera našiel sa mi zdá iná ako všetky tie 2012,ktoré mám doma.Babo raď.😃
-s-

Obrázky:

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
11. 11. 2016, 12:26

Tu je to Slovinsko
-s-

Obrázky:

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
11. 11. 2016, 12:37

A tu sú nejaké odkazy.
http://www.emuenzen.de/forum/threads/gesamtstatistik-1-cent-5-cent-2002-kleines-muenzbild-kmb.35755/page-2

http://www.emuenzen.de/forum/threads/1-cent-slowakei-2012-kmb.79831/#post-919667

V tom druhom sa bavia o rozdieloch,ale na obrázku majú mince z rozdielnych rokov.O tom viem,písal som to,ja však hovorím o rozdieloch na minci z jedného roku.
Tu sú obrázky tých mojich:
-s-

Obrázky:

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
11. 11. 2016, 13:03

Pár detailov:
SVK minca na pravej strane (varianta?) mi pripomína slovinskú mincu na pravej strane.Tým 321012 si "označujem"ako idú tie linky podľa veľkosti.😃
Rozdiel v koncoch liniek je aj na rakúskej variante 1centu,takže to opotrebenie razidla sa mi nezdá..😉 Aj na nemeckých a francúzskych,ale len rok 2002,resp.1999.
-s-

Obrázky:

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
11. 11. 2016, 13:32

Tu je tá Austria.Teraz neviem,ktorý reverz patrí k variante,ale to je jedno.Jednoducho si nemyslím,že je to razidlom.Samozrejme,že je,😃 ,ale nie tým,že je "vybúchané".Je iné.
Teraz sa čaká,či sa objaví variantový averz a normálny reverz a naopak.Stačilo prehodiť razidlá a bolo by to....
Len neviem,komu okrem tomi to vlastne vypisujem.Nie sú tu €variantisti?
-s-

Obrázky:

tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

Vytvořeno:
11. 11. 2016, 13:43

Kludne pis dalej...sice je to ine ako nadpis ,ale venujes sa minciam a to je dobre.

joeolahfamily@azet.sk

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
11. 11. 2016, 15:56

Začalo to dvojkorunou,potom sa to pretočilo na šušne a varianty,nechcel som zakladať novú tému.Možno som mohol...
-s-

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.