Dneska jsem asi půl hodiny zkoumal pár 10 haléřů z roku 1953, šel jsem jen po jazyku lva, který by měl být u Lenigradské varianty pouze cca k zubům lva a u Kremnické varinaty až do konce tlamy. Podle toho co jsem viděl na mincích bych skoro řekl, že všechny byly varianta Leningrad. To se mi ovšem nezdá podle toho, že V. Novotný uvádí v katalogu Leningradskou variantu jako vzácnou.
Další věcí je to, že jsem čelt v textu od J. Šůla, který je tu i ke stažení někde, že bylo v Leningradu objednáno 160 000 000 kusů 10 haléře 53, což není zanedbatelné množství, které by z mince dělalo RR.
Ví někdo jak to doopravdy s těmito mincemi je?
Už se to tady párkrát řešilo... pokud si pamatuji, tak:
- delší jazyk se vyskytuje u ročníku 53 méně než kratší jazyk
- u ročníků 54 - 58 jsem viděl jenom delší jazyk (ale zase jsem jich neměl tolik co 53)
- počty zoubků nesedí (ani u 25h)
- něco se mně mate, že J. Šůla v článku psal něco v tom smyslu, že informace v katalogu jsou jednak částečně převzaty z NL a potom že autor článku měl méně materiálu na porovnání
Halierové razby -teda presnejšie 10-25 h. sa riešili.
doplním pri 25 halierniku je občas ťažšie určenie lebo počet vrúbkov na Ruskej razbe je 135 na Kremnických135,ale aj 145.
Pri určovańí 25 h pri rovnakom vrúkovaní pre správne určenie musí sa použiť aj iné porovnanie.😲
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
grofik - zaujímalo by ma z akého zdroja pochádzajú tieto informácie. Moje zdroje (J. Šůla, Novotný, internet) uvádzajú iné informácie o počte vrúbkov na Leningradskej verzii 10/1953. Konkrétne 139 a nie 130 + by mazaujímalo z kadiaľ pochádza informácia, že na 25/1953 je 135 vrúbkov (príspevok č. 4) Moje tri zdroje zhodne uvádzajú 145 vrúbkov.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.