stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
6. 8. 2016, 01:01

Použij obyčejnou selskou logiku. Jednotlivých známek je všude spousta, ale čtyřbloků je očividně vidět méně. Ty máš ještě čtyřblok se spojenými typy (I. a II. typ spirály). Ale zase nečekej milióny.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
6. 8. 2016, 06:28

Za vyskúšanie demo verzie nič nedáš, takže hor sa do toho. Chcel by som Ťa však upozorniť na jednu veľmi zásadnú vec. Obzvlášť pri starých a starších známkach je potrebné prihliadať na množstvo aspektov. a druh perforácie, na jej kvalitu, na vlastnosti papiera, na jeho pružnosť a rozpínavosť atď. Naríklad u Hradčan sa často stáva, že pri meraní ich perforácie táto vykazuje zjavné odchýlky v rozmeroch. Bežne sa stáva, že na burzách nachádzam napríklad hodnotu 30 hal. sv. červ. fialovú omylom označovanú ako známkú z RZ- D 11 1/2, no tá má v sktočnosti HZ 11 3/4. Bez znalosti chrakteristík perforácií ti ani ten software nepomôže a myslím si, že Ťa skôr zmätie.

Doporučujem ti prečítať literatúru: J. Karásek: Zoubkování čs. poštovních známek (1918-1939)

PS: Pozorne si prečítaj komunikáciu vyššie a hlavne príspevok 615. Musíš pochopiť jednu vec, že rokmi získaný balík skúseností a štúdia je cez krátke reakcie prispievateľov tohoto fóra neprenosný. Stále dostaneš iba čiastkovú informáciu, ktorá ti môže byť v určitej miere nápomocná, no vcelku ti bez vlastného snaženia a námahy bude nedostačujúca.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
6. 8. 2016, 08:44

Vyhledal jsem cenu spojených typů v katalozích, pro 7D ŘZ 11 1/2 uvádějí 250 korun. Ty máš navíc čtyřblok. Dále se posuzuje kvalita známek (luxusní kvalita - papír bezvadný, ideální centrování obrazu známky, u perforace stav zoubků, razítko by mělo být lehké, zřetelně čitelné včetně místa a data podání). Takže pokud jsi zatím známky "nekoupal", vyzkoušej nejdřív nějaké levné známky, než se pustíš do tohoto dražšího čtyřbloku.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
6. 8. 2016, 11:36

Schválne, kto dokáže určiť ZP/TD priloženého scanu a na základe čoho je možná jeho identifikácia 😉

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

vinn

Uživatel

Zaregistrován:
25. 12. 2013

Vytvořeno:
7. 8. 2016, 10:18

ja si myslim, ze je to 86/VI. Ale je to dobry orisek🙂
Sesta deska je problematicka, protoze se kresba na obloze ne vzdy shoduje s tim, co popisuji prirucky nebo vidis na skenech tiskovych desek.
U nekterych poli 6 TD se hledaji znaky na prvnim lipovem listu na leve vetvi (spicka listu smeruje dolu). Na tomhle je typicka hokejka.

moje stránky k tématice Hradčan:

http://www.hradcany-stamps.com/

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
7. 8. 2016, 12:40

Bingo! Presne tak ako píšeš. Kto by to povedal, že známky na priloženom scane pochádzajú z toho istéhe ZP a TD. Obzvlášť ak človek porovná prvú a poslednú z nich.

Obrázky:

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
7. 8. 2016, 12:48

Podle I. typu spirály jsou to desky III-VI (kvůli barvě a 5. věži jsem vyloučil I. typy na I-II.TD). Pátou TD lze rozlišit podle vějíře u pravé holubice, což jsem nikdy nedělal a nemám s tím žádné zkušenosti. Bohužel je tam razítko, ale pomohl jsem si vlastní známkou, u které bych řekl, že je to dv --, takže V.TD zatím vynechám. III. TD bych taky vynechal kvůli barevným bodům a čarám vlevo od 1. věže, které zde chybí. Kromě typického rozložení paprsků zbývá najít nějaké společné větší deskové vady u obou známek, označil jsem dvě ale určitě se najdou další a porovnávat podle příručky a skenů archů (které nemám), ale do toho se už nepouštím. Bohužel na takové expertní úrovni nejsem a zabralo by to hodně času postupnou eliminací dospět k správnému určení TD a ZP. Přeji všem konečně nějaké tropické sluneční dny a přivítám konstruktivní kritiku mého postupu.

Obrázky:

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
7. 8. 2016, 13:00

Pro vysvětlení, než jsem to dopsal a poslal, tak už se objevila správná odpověď, kterou jsem nečetl. Aspoň mám určenou další svoji známku. Díky.

lexo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 12. 2012

Vytvořeno:
12. 8. 2016, 09:34

Pri 15 (h) pre rozlisenie TD a a spravne urcenie ZP treba mat potrebne znalosti, tak ako o tom pisal doddie. Podla katalogizovanych farieb sa da vyselektovat a zuzit okruh dosiek. Na I.-II. a VII. doske sa vyskytuju farby podla kat. POFIS 7, 7a, 7b, a jej odtiene. Na III.-IV. iba rumelka 7d a V.-VI. rumelkova a karminova 7c. Druhym dolezitym faktorom pri urcovani je zubkovanie. Pri prvej a druhej doske su obsiahnute vsetky kat. prep. zubkovania (7A,B,C,D,E,F,G,H), pri III.-IV. TD iba 7A,B a V.-VI. TD 7A,B,C a VII. doske 7A aj ked sa objavili pri tejto doske aj ine zubkovania tak to tu nebudem rozoberat to by bolo na otvorenie novej temy. Podla primarnych dv ktore su spolocne pre vsetky hodnoty tej istej kresby v nasom pripade piatej sa jednotlive dosky od seba tiez odlisuju. Jedna sa o 4. spiralu bez opravy s povodnou dv (otvorena spirala), vejar pravej holubice bez opravy s povodnou dv -/- a o 4. trojuholnikovu vyzdobu na pravej strane pod 10. lipovym listkom. Podla prvych dvoch menovanych dokazeme tiez zuzit okruh dosiek. Na zaklade tychto troch faktoroch sa da urcit o ktoru(e) dosku(y) sa jedna. Podrobne je to rozpisane v monografii I. diel. Pre spravne urcenie ZP nam pomahaju sekundarne dv ktore su spolocne bud pre konkretne ZP ktore sa moze vyskytovat na dvoch a viacelych doskch a v poslednom rade tercialne dv, ktore sa vyskytuju, alebo su charakteristicke na konkretnom ZP a td a na inych ZP a td sa nevyskytuju. Niekedy je ZP spravne urcit obtiaznejsie, hlavne pokial sa jedna o znamky z poslednej fazy tlace, kedy doslo k znacnemu opotrebovaniu dosky a to je aj doddieho pripad. V tomto pripade je to len o skusenostiach presne tak ako napisal vinn, ktory dane ZP urcil na zaklade kresby prveho lipoveho listka.

vinn

Uživatel

Zaregistrován:
25. 12. 2013

Vytvořeno:
12. 8. 2016, 12:18

Jen malé doplnění k barvám- katalog Pofis udělal krok správným směrem a snaží se o zjednodušení klasifikaci barev u 15h, ale je tam ještě rezerva pravé u karmínově. Tato známka, která je na aukcích suverénně nejdražším odstínem a je v katalogu Pofis evidován jen u 5-6 desky. To je trosku zavádějící. Pokud se někdo z vás pustil do rekonstrukce 3TD, tak jste určitě narazili na odstín, který je prakticky stejný, jako ma 20h karmínova.
Velmi často se stává, ze pořadatele aukci neidentifikují TD známky a prave 3TD vydávají za karminovou ačkoli ji Pofis na teto TD neuvádí.
Karmínovy odstín ještě čeká na poradne a zaslouzene prostudování. V ** jsou to známky extrémně vzácne.

moje stránky k tématice Hradčan:

http://www.hradcany-stamps.com/

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.