OskarOto

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2016

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 00:35

Díky, čtyřblok jsem vzal náhodně že bude jednoduší na určení. Zespoda je část původní poštovní zásilky. Určil jsem známkové pole dobře?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 07:49

Čo sa týka určenia, máš to určené správne.

Na tvojom mieste by som ten štvorblok vykúpal. Ja osobne nikdy nepoužívam žiaden iný zúbkomer ako náš československý, ktorý kedysi vyrábal Strojobal České Budějovice. Osobne si myslím, že niet lepšieho zúbkomeru, ktorý by sa mu vyrovnal.

Čo sa týka rozmeru perforácie štvorbloku, nevylučujem, že môže mať aj rozmer rz - 11 3/4. Ak by to tak bolo, potom sa jednoznačne jedná o súkromnú perforáciu. Popravde by bolo najlepšie mať ten štvorblok v rukách a zmerať ho.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 13:14

Já osobně zkouším Hradčany na černém svářečském skle, položím na něj mojí vzorovou známku, lehce zatížím a přikládám zkoušené známky k jednotlivým stranám, pod lupou kontroluju, zda sedí všechny perforační otvory. Vzorovou známku u hřebenové perforace použiju třeba s prodlouženým hřebenem. Je to nejrychlejší a většina známek má běžnou perforaci. Například se dají předem roztřídit od oka. Většinu známek takhle určím a u zbývajících postupuju podle zoubkoměru a využívám i počítač.

Obrázky:

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2016

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 18:41

Tak mám čtyřblok očistit i perforaci? Na měření perforace existuje program? Jak se ocení tento čtyřblok se soukromou perforací? Jestli chcete přeměřit perforaci, prosím pošlete kontakt na můj email. Moc děkuji za pomoc a super informace.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 18:51

To stefanos532: V rámci štúdie nejakej nominálnej hodnoty, napr. konkrétne hodnoty 15 hal., kde boli známky tlačené zo siedmych tlačových dosiek a variabilita perforáciíí je taká aká je, je veľmi dôležité mať prax. V prvom rade je dôležité mať naštudovaný a memorizovaný obraz známky. Praxou sa tak dá dostať na úroveň kde sa dá na pohľad rozdeliť väčšina známok podľa TD. Samozremosťu je, že zberateľ má zvládnuté charakteristické znaky príznačné pre riadkovú a hrebeňovú perforáciu. Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou je znalosť použitia farebných odtieňov danej hodnoty pri tlači známok z jednotlivých tlačových dosiek.

Celé sa to dá zhrnúť ako obsiahly koplex zručností, znalostí a informácií, ktoré prispievajú k tomu, že sa z bežného zberateľa postupom času stáva fundovaný odborník. Mám kamaráta, s ktorým som sa pred rokmi zoznámil prostredníctvom tohoto fóra. Pamätám sa, že v začiatkoch mal v hodnote 15 hal. totálny guláš. Spomínam si na telefonický rozhovor, kde sa divil ako dokážem známky tejto hodnoty rozlížiť podľa TD na pohľad. Vtedy som mu povedal: Neboj sa príde čas, keď to dokážeš aj ty. V súčasnosti je už v štúdiu tejto hodnoty ďaleko predo mnou a to len vďaka tomu, že tomu venoval stovky hodín štúdia.

PS: Čo sa týka mojej reakcie #612, bola to iba základná informácia, či rada, ktorej zámerom nebolo ísť do hĺby problematiky.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 19:00

Iba ho vykúp, aby si odstránil zbytky nalepeného papiera a vysuš pod zatažením. Perforáciu v žiadnom prípade nečisti !!! Známky so súkromným zúbkovaním majú poväčšine cenu záľuby. Ja osobne ich nevyhľadávam a nezbieram a súkromné perforácie uznávam iba na celistvostiach. Na sólo známkach im neprisudzujem žiaden extra význam, ktorý by známkam nejako zvyšoval cenu. Je to však otázka pohľadu.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 19:57

Prodává se elektronický zoubkoměr známek. Nemám ho a ani nevím, jak je spolehlivý. Co se týče počítače, naskenuju si známky, zoubkoměr, měřítka a můžu si se známkou "hrát" na monitoru, kde je vše lépe vidět.
Svoje razítkované známky taky zbavuju nálepek a papíru na rubu, pokud to jde. Některé prostě ve vodě nepovolí. Jinak si dej velký pozor na manipulaci s namočeným čtyřblokem, lehce může dojít k roztržení perforace !!!

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 21:05

To Doddie : Už podle přečtených článků jsem pochopil, že se známkám věnujete delší dobu a máte dost vědomostí. Moje znalosti Hradčan jsou na úrovni sbírání výrazných deskových vad, zkusmo jsem si zkusil rekonstrukci dvou TD u 50 h fialové. Dostal jsem se zhruba na 80 procent určených známkových polí. Ale chce to čas a toho moc není. Taktéž jsem pochopil, že v krátkých odpovědích je těžké něco důkladně vysvětlovat. Moje rada porovnávat neurčené známky podle "vzorových" známek nebyla míněna jako kritika či doplnění příspěvku # 612. Prostě jsem napsal, jakou metodu používám já.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
5. 8. 2016, 21:17

To Stefanos532: Vaše vysvetlenie som v žiadnom prípade nevnímal ako kritiku. Písaný text neobsahuje intonáciu, takže sa ťažšie dekóduje ako je mienený. V kontexte komunikácie s OtoOskarom som sa snažil vysvetliť úplne základný prístup, lebo z obsahu jeho príspevkov mi je jasné, že je zbytočné ísť do hĺbky prolematiky. Podotýkam, že ani predošlú vetu som nemyslel negatívne, ale je jasné, že sa jedná o začiatočníka... Ak sa chcete venovať problematike emisie Hradčany podrobnejšie,
ozvite sa mi na doddie(a)pobox.sk. Určite Vám budem vedieť pomôcť.

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2016

Vytvořeno:
6. 8. 2016, 00:38

Našel jsem software na měření perforace  http://ezstamp.com/software/stamp-perforation-software/. Čtyr blok je asi vzácný? Vaše rady jsou velmi užitečné, bez nich se neposunu dál.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.