Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie
Zaregistrován
6. 2. 2009
Medzičasom sa mi podarilo pár článkov dohľadať ohľadne VIII.TD:
Fr.Hamr: Dopisnice se známkou Hradčany 15h - CDV 14 (neviem kde, a kedy to bolo zverejnené)
Zd.Ryvola: Výplatní známky a dopisnice 15h Hradčany - Filatelie 10/1994
ale zaujímavé, že obaja autori VIII.TD len predpokladali podľa zistených indícií. Ale aj to je pravda, že oba články sú pomerne staršieho dáta.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
10. 1. 2012
Zaregistrován
12. 2. 2013
Jsem asi idealista,ale si myslím,že fórum Sběratel.com by mělo být především o sdělování informací z oboru filatelie.Nové poznatky atd. Nikdy nebude nikdo z nás vlastnit tolik materiálu,aby mohl vše prostudovat.Záleží ovšem na každém z nás,jak moc se chce o své poznatky podělit. Dost mě vadí různé narážky a pod. Každý sběratel je na jiné úrovni sbírání. Měli bychom to respektovat.
Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.
Zaregistrován
7. 6. 2011
Velice rozumne...
Zaregistrován
6. 2. 2009
Ešte doplním jeden článok, vďaka doddimu :
Fr.Hamr: Hradčany 15h - tiskové desky
ktorý nájdete v Spravodaji knihtiskovej sekcie č. 67/2008 (na filaso.cz zatiaľ to nie je digitalizované)
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Zoubek-05: Částečně máš pravdu, ale zcela souhlasit s tím nelze.
„Nikdy nebude nikdo z nás vlastnit tolik materiálu,aby mohl vše prostudovat.“ - to je 100% pravda. Jistě také fórum je i o výměně informací.
Nejsem v zásadě proti výměne informací, poznatku, materiálu…apod., ale mnoho věcí je o přístupu některých uživatelů. Sám víš, že spolu po mailu sem tam korespondujeme(stejně tak s dalšími). I když mohu mít někdy v něčem výhrady(či nemusím mít někdy pravdu), podobně si vážím uživatelů-hradčanářů jako Smith, doddie a pár dalších. Zde nemám důvod být v případě žádosti či debaty nad něčím o Hradčanech skoupý na informace, foto materiálu apod. U nich vím(tedy myslím si), že v případě potřeby se zachovají stejně a také mají ze svého pečlivého samostudia mnohé jistě zajímavé informace a materiály.
Bohužel na fórum chodí také nemálo „Nováků“, kteří v zásadě pouze chtějí dostávat informace mnoha hodin(roků) studia jen tak „na zlatém podnose“. Mnozí ze sbírajících tomu hobby myslím věnují stovky a stovky hodin času, nemálo svých nejednou značně omezených financí na literaturu, materiál… a výsledky tohoto všeho by jiní bez jakékoliv snahy, námahy či nákladů chtěli hned věnovat. Tohoto já ale nejsem a nebudu zastánce v žádném případě.
Může samozřejmě padnou poznámka, co začátečníci. Tam zastávám názor, že pro kohokoliv je v počátcích sbírání Hradčan nutné samostudium z vícero důvodů(hrubý odhad cca 2-3 roky, někdo více, jiný méně - dle času věnovanému studiu a i citu pro tyto známky). Po této době se také dostaně na nějakou základní vědomostní úroveň(to není škatulkování, ale letitá praxe). Pokud toto vstupní období samostudia začátečník vydrží, je velká šance že vznikne zapálený „hradčanář“, pokud ne, začátečnické ztráty jsou v každém oboru.
Takový začátečník si měl koupit cca 10 knih základní literatury na ČSR I. případně specialně na tuto emisi, hromadu těchto známek a studovat, studovat, studovat. Jistě někdy to bude stylem pokus-omyl(sám jsem to v počátcích také často zažil), ale i to jej něco naučí nebo mu časem ukáže různé informační vazby apod. Věci kde si nebude jistý či vědět rady si odkládat stranou a jednou za čas (třeba každý měsíc) nad nimi popřemýšlet na základě informací z dalšího studia materálů, literatury atd. skoro vždy zjistí, že další z těchto odložených věcí jsou mu najednou jasné. Také mu tento přístup pomůže časem zvládat komplikovanější „záhady“ kolem této emise.
Jistě i zde na fóru může začátečník najít různé nejednou zajímavé informace, ale měl by asi více sledovat debatu a méně se snažit zasahovat(podobně se třeba chovají někteří začátečníci ve fóru o mincích a já si jich za ten rozumný přístup vážím). To neznamená nemoci se po úvaze jednou za čas na něco zeptat či rozumně zapojit do debaty.
Jsem ale docela „alergický“, když se začátečník nejednou ptá na každou s prominutím hloupost, hned jak ji zjistí, aniž by o tom opakovaně sám uvažoval, třeba i s nějakou časovou prodlevou. Ostatně nejednou právě tyto dotazy ukazují, že studiu asi mnoho času nevěnoval a hlavně si tazatel nepročetl ani základní literaturu, kde jsou mnohé odpovědi na tyto datazy velmi často uvedeny.
Jistě si vzpomenu i na své počátky tohoto sbírání, ale již tehdy jako začátečník/mládežník jsem se naučil(nejednou i svými chybami), že na mnohé mohu přijít postupně sám samostudiem materiálu + literatury. Naopak ty sběratele nejvyšší úrovně, ke kterým jsem jako začátečník odborně vzhlížel a občas se mezi ně i dostal, jsem se snažil otravovat co nejméně a jen opravdu nutnými dotazy, abych je neznechutit množstvím triviálních otázek, na které bylo možné najít třeba odpověď např. studiem literatury.
Odměnou mi mohlo být podání zasvěcených odpovědí nebo zajímavá debata na přesně položené dotazy/postřehy vzniklé z vlastního samostudia a nejednou i pochvala nad zjištěnými postřehy(no koho v počátcích pochvala nepotěší že…).
To že některé věci zdejší lidé řeší po mailu je normální a někdy z různých důvodů i třeba vhodnější. Vynucovat si ale soukromě posílané informace hláškou „proč v mejlu ? taky se rád přiučím“ mi přijde spíše přidrzlé než slušné…
(více se k tomuto již vyjadřovat nebudu...)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
13. 12. 2010
Dráčku, v tomto kontexte s tebou absolútne súhlasím.
Zaregistrován
12. 2. 2013
Také s příspěvkem souhlasím a věř,že jsem to nemyslel na tvoji adresu. Také mě otravují zbytečné připomínky,ani to nejsou vlastně dotazy. Každý příspěvek by měl být přínosem pro fórum. Jinak si vážím znalostí a vědomostí které o filatelii máš.
Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.
Zaregistrován
16. 5. 2010
ZP100, vyloučil jsem na knihtisk.org tiskové desky, kde je zobrazeno ZP100, zbývá III. a VII. TD, které nemám možnost porovnat. Vycházím z otevřené spirály a tedy by se mělo jednat o III. TD. Je tak?
Obrázky:
Zaregistrován
12. 2. 2013
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.