lexo

Uživatel

Zaregistrován
25. 12. 2012

#21 - 15. 12. 2018, 02:20

Beriem nazad co som napisal ohladom strihu, ten je v poriadku po porovnani so znamkou 13B a samozrejme nikto znaly by nestrihal vzacnejsie varianty zubkovania tejto hodnoty. Pripustam mohlo tiez dojst k spomenutemu pootoceniu a posunu znamky po opeciatkovani aj ked mam o tom pochybnosti. Datum na peciatke je necitatelny ale sprava je datovana na 19.5. 1920. Teda zhruba mesiac po vydani znamky 30h Hradcany, teda tiez ok. Ale preco je prefrankovana o 10h. Dorucna posta je Komotau (Chomutov), co znamena ze nebola posielana do zahranicia. V III. TO bol dostatok vyplatnych znamok nehovoriac o 20 halierovych a vyska postoveho poplatku v III. TO pre dopisnice cinila 20h. Znamku pravdepodobne nalepil odosielatel a nie postmister. Ten by s urcitostou nenalepill 30h znamku na pohladnicu, ale 20h. Dopisnice s natlacenou znamkou a tiez pohladnice s nalepenou znamkou (znamkami) sa bezne vhadzovali do postovej schranky, alebo boli priamo podane na postovom urade a to bud uz s nalepenou znamkou, alebo bez nej, ktoru si odosielatel zakupil priamo na poste. Ako som hore uviedol postmiser by v tomto pripade nalepil 20h znamku a nie 30h. Znamku si mohol nalepit aj odosielatel po zakupeni na poste sam, co je sice mozne, ale malo pravdepodobne ze by sa jednalo hned o znamku 13N pochadzajucu z nedoperforovaneho popripade neoperforovaneho celeho archu pouzitom na p. u. v Spindlerovom Mlyne. To by sa potom musel dochovat aj nejaky materialu , ako je to v pripade p. u. Janske Lazne. Uz v tej dobe tato znamka v strihanej forme bola vzacna a vyhladavana. Nepouzite exemplare v sucastnych zbierkach pochadzaju z pokazenych archov vynesenych z Unie. Skor mi to pride ako je to pri mnohych pripadoch nevydanych strihanych znamok 6N. Z poskodenych exemplarov nevhodnych do zbierky (povacsine vada lepu) sa vyrabali rozne rarity v podobe celistvosti. Rozhodnu odpoved na pravost znamky aj celistvosti ti da fundovany znalec.

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2016

#22 - 16. 12. 2018, 12:29

Lexo moc děkuji. Tvůj příspěvek je velmi poučný. Celistvost mám asi rok a měl jsem stejný názor. Začíná všechno do sebe zapadat. Předchozí majitel celistvosti při prodeji tvrdil, že známka pochází z Jánských Lázní a do Špindlerova Mlýna ji dovezli turisté, vše prověřil dohledáním adresáta a osobní návštěvou. Nevěnoval jsem tomu tvrzení takovou pozornost, protože na první pohled jsem nevěřil, že se dá prokázat pravost známky. Kupoval jsem víc věcí a cena stelně byla za vše. Je jasné, že na k získaní takovéto pravé celistvosti musí člověk být boháč anebo neúnavně hledat.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#23 - 16. 12. 2018, 15:42

Ale jako jo, známka se po "naplácnutí" na podklad pohnout může. Vždyť to známe. Moc slin a méně savý podklad. Spíš je zvláštní, že to o tolik přeplatil (50% není zrovna málo). Na druhou stranu jsem tu před pár dny dával čumkartu, kde odesílatel (v tuzemském styku) nalepil 32 Kč známku. Čili, dějí se různé věci.

lexo

Uživatel

Zaregistrován
25. 12. 2012

#24 - 17. 12. 2018, 14:00

Este jedna napomocna vec, hore vyobrazena celina s 30h znamkou je datovana na 19.5. 1920. V mojom archive mam 13N s peciatkou Janske Lazne datovane v priebehu mesiacov jun-jul a aj odborna literatura a clanky popisuju pouzitie tejto znamky na p. u. JL v obdobi od 19.6 do 7.7. 1920 (F-1998/3-str. 14) pokial nebude preukazatelne dolozene rannejsie pouzitie. Tak mi z datumov vychadza ze nemohla byt zakupena v JL.

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2016

#25 - 17. 12. 2018, 21:35

Měl jsem na ten datum upozornit dřív, ale zvolil jsem postupnou cestu tak doufám, že to pochopíte.
Ještě dohledáván na nějaké známce otisk razítka Špindlerův Mlýn z té doby.
Johanisbad 19.5.20. na celistvosti je dopsáno dodatečně i s vykřičníkem pod ním. Pod dodatečně dopsaným datem je odstraněno jméno Henke. Celistvost nebyla datována.
Umělec nejdřív napsal 3, tu smazal a napsal 5. Na známce je čitelná V, ale bude to X. Dataci přepisoval několikrát i s Johanisbad a nevím, co to má znamenat, možná chtěl napsat Johannesbad.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2015

#26 - 18. 12. 2018, 19:15

Tohle jsem koupil ted u Majera, prijde mi to docela zajimave
http://aukce.czechstamp.com/Images/Catalog/34/Slides/30.jpg

Obrázky:

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#27 - 18. 12. 2018, 20:01

Za "poškodenú" známku dosť horentná cena.😉

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2015

#28 - 18. 12. 2018, 21:32
Za "poškodenú" známku dosť horentná cena.😉

Nějakej vůl pořád přihazoval, jinak by to bylo levnější...

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2016

#29 - 18. 12. 2018, 22:55

Za mě, super známka. Na ní je jasně vidět kde se rozbil perforační stroj a dokonce má razítko s označením b. Prosím, není tady dobrá duše, která určí známkové pole. Já mám s určováním potíže.

doddie

Moderátor

Zaregistrován
13. 12. 2010

#30 - 19. 12. 2018, 06:17

Zdenda-Kubik napsal/a:

Nějakej vůl pořád přihazoval, jinak by to bylo levnější...

Ten "nějakej vůl" asi, tak isto ako ty, dobre vedel o akú vzácnu známku sa jedná. Aspoň si v tom nebol sám 😉 . Pre úplnosť by si si ju mohol nacapiť napríklad na čelo 😁

Ja som hovoril, že dosiahne minimálne desať tisíc... Kopol som sa o ďalších desať.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.