Přišlo - nepřišlo, je-li většina dostupných kusů neoběhová, je celkem jasné, oč jde. Někdo prostě měl štěstí a dostal se ke zdroji. Nevím, kdo a jak a ve volných chvílích můžu přemítat, co na to ČNB, ale to je tak vše. Jediné, co zbývá, je odhadnout, kolik toho může být. Padělky to evidentně nejsou.
Mimochodem, neměl by někdo totéž na jiných nominálech / ročnících? Koupil bych, kdyby bylo něco volného.
já bych taky koupil, ale v případě jiných nominálů a ročníků už to bude o jiných číslech a pouze o jednotlivých exemplářích buď vytažených z oběhu nebo výjimečně šťastnou náhodou nalezených v balíčku.
Jde o častý typ chybotisku, který se myslím časem ukáže na všech nominálech. Zatím jsem se s obráceným vodoznakem dál setkal u 500, 1000 a 2000 Kč, všechny oběhové.
chybotisky napsal/a:
já bych taky koupil, ale v případě jiných nominálů a ročníků už to bude o jiných číslech a pouze o jednotlivých exemplářích buď vytažených z oběhu nebo výjimečně šťastnou náhodou nalezených v balíčku.
Jde o častý typ chybotisku, který se myslím časem ukáže na všech nominálech. Zatím jsem se s obráceným vodoznakem dál setkal u 500, 1000 a 2000 Kč, všechny oběhové.
To je velmi zajímavé, netušil jsem, že už jsou známy otočené vodoznaky i u 500, 1000 a 2000 Kč. A nějaké fotky a popř. čísla bankovek by byly?
Mam fotky jinich nominalu na webu:
http://www.papirovaplatidla.cz/informace/chybotisk
www.Papirovaplatidla.cz
Katalog bankovek Československa od r.1918 až do dnes.
Diskuse o 100/1995, B s obráceným vodoznakem poněkud uvadla, tak ji trochu oživím. V poslední době jsem tuto problematiku tak trochu sledoval a tady je souhrnná tabulka toho, co jsem zachytil. Bohužel - rovnou se přiznám k tomu, že čas od času jsem ignoroval bankovky se stejným kontrolním číslem ale už zachycenou sérií (a někdy zase ne). Jak však víme, je stejně podstatné kontrolní číslo, protože na jedno zachycené číslo připadá 28 bankovek (série B01 - B28 ). Aktuálně mi to vychází na 46 jedinečných čísel x 28 sérií = 1288 kusů. Většina z nich jsou čísla 435xxx (nikoli spojitá řada), proto jsem ty ostatní zažlutil.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.